Lauantai 20.1.2018

Kaksi italialaispankkia kaatuu: Hallitus hätäkokoukseen tallettajien rahojen suojaamiseksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.6.2017 15:47
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian hallitus kokoontuu hätäkokoukseen kahden pankin konkurssin vuoksi. Kuvassa valtiovarainministeri Pier Carlo Padoan ja pääministeri Paolo Gentiloni.
|

Italian valtiovarainministeriö kertoo ryhtyvänsä toimiin tallettajien ja velkojien varojen suojaamiseksi, kun kaksi maan pankkia Banca Popolare di Vicenza ja Veneto Banca päästetään konkurssiin. 

–Hallitus kokoontuu viikonloppuna päättämään niistä toimista, joilla tallettajien ja velkojien varat turvataan, ja pankkitoiminnan jatkuminen varmistetaan konkurssilakien mukaan, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

Italian hallituksen odotetaan päättävän kaatuvien pankkien pääomittamisesta talletusten turvaamiseksi.

Kahden kaatuvan pankin yksityisasiakkaina on kymmeniä tuhansia venetolaisia. Pankkitileillä olevilla varoilla on talletussuoja, joka Italiassa turvaa pankkitileillä olevat säästöt 100 000 euroon asti.

Financial Times arvioi, että kahden pankin kaatumisesta ja talletusten suojaamisesta aiheutuu italialaisille veronmaksajille noin kymmenen miljardin euron lasku. Käytännössä laskun maksavat kahden pankin kotimaakunnan Veneton asukkaat.

Financial Timesin mukaan kahden kaatuvan pankin hyvät omaisuuserät myytäisiin markkina-arvolla mitattuna Italian suurimmalle pankille Intesa San Paololle yhden euron nimellishintaan. 

Euroopan pankkijärjestelmän vakauttamiseksi perustettu kriisinratkaisuneuvosto Single Resolution Board ilmoitti myöhään perjantaina, ettei se aio ryhtyä toimiin pankkien pelastamiseksi. Banca Popolare di Vicenza ja Veneto Banca yhteenlasketut tappiot ovat reilun miljardin euron luokkaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Tämähän oli jo odotettua,jo kauan sitten,on oltu vain hiljaa kuin kusi sukassa EU:n taholta.Lisää seuraa,ja Suomi on yksi maksajista.
EU on onnellisten yhtymä,tai euromaathan tämänkin korvaa,Englanti,Ruotsi,Tanska eivät osallistu karkeloihin.
Miksiköhän?Ovatko niin ilkeitä?

Jaakko Paasonen

Missä €U,siellä ongelma,ja missä tSoini,niin siellä totaalinen muistin menetys.
pSoini ,oppositiossa ollessaan, ennusti tämänkin mafiakuprun, mutta hinku vallan ytimeen voitti...ja nyt ,Soini ,on kirosana ja vitsi perusSuomalaisella kentällä.

Jari Rutanen

Kun pankit on pelastettu, pitää pelastaa Italian valtio, jonka valtionvelka/BKT on 132%.

Siksi nyt ollaan puuhaamassa euroalueen yhteisvelkaa, sillä Italia ei enää saa edullista velkarahaa markkinoilta ilman EKP:n tukea. Jos/kun EKP lopettaa LTRO-tukiohjelman Italia on bankrotissa.