Torstai 23.5.2019

2,4 miljardin euron jättisakot: Näin Google puolustaa hakutuloksiaan

Luotu: 
27.6.2017 14:17
Päivitetty: 
27.6.2017 14:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Euroopan unionin jättisakon ja manipulointisyytösten kohteeksi joutunut hakukonejätti Google puolustaa käytäntöjään, Kauppalehti kertoo.

EU asetti nykyisin Alphabet-nimellä kulkevalle Googlelle 2,42 miljardin euron sakot verkko-ostoksiin liittyvien hakutulosten vääristelemisestä. Googlen viestinnän mukaan yhtiö aikoo puolustaa omaa kantaansa.

– Verkko-ostaja haluaa löytää tuotteensa nopeasti ja helposti. Mainostajat haluavat näiden samojen tuotteiden myyntiä. Tästä syystä Google näyttää mainoksia, jotka yhdistävät käyttäjät ja tuhannet ilmoittajat molempia hyödyttävällä tavalla. Tästä syystä me olemme kunniottavasti eri mieltä päätöksestä. Käymme läpi Komission päätöksen yksityiskohtaisesti harkitessamme valitusta. Odotamme, että pystymme perustelemaan kantamme, Googlen Tukholman toimipisteen viestintäpäällikkö Farshad Shadloo sanoo sähköpostitse lähetetyssä kommentissa.

Googlen katsotaan manipuloineen hakutuloksia kilpailulainsäädännön vastaisesti omaksi edukseen. Yhtiö on käyttänyt vahvaa markkina-asemaansa hyväkseen ohjaamalla Googlen käyttäjiä omaan verkko-ostospalveluunsa, joka on löytynyt hakutulosten kärjestä, esimerkiksi BBC kertoo.

EU:n mukaan Alphabetilla on 90 päivää aikaa lopettaa laiton toimintansa ja korjata hakukoneensa tasavertaiseksi kaikkien eri hintavertailupalvelujen kesken. Yhtiöllä on 60 päivää aikaa kertoa, miten se aikoo toteuttaa muutoksen. Mikäli yhtiö ei toimi annettujen vaatimusten mukaisesti, sitä uhkaavat lisäsakot.

Lähde: Kauppalehti, BBC

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kapanen

Parasta valvontaa olisi, että ihmiset muistaisivat käyttävänsä kaupallista palvelua ja oppisivat kriittisemmiksi löytämänsä suhteen. Tämä on perustaito, joka ei ole tähän saakka saanut riittävää huomiota peruskoulutuksessa.

Politiikka voisi taas keskittyä enemmän siihen, että Alphabet ja muut globaalit yhtiöt saataisiin maksamaan veronsa niin että keskivertotienaajien veroastetta voitaisiin madaltaa ja kilpailua parantaa. Järjestelyt Irlannissa, Bermudalla, Caymansaarilla jne. mahdollistavat valtavan ja järjestelmällisen veronkierron ja epäreilun kilpailuedun.