Lauantai 25.5.2019

Uusi luku Suomen taloudesta: Kasvua sittenkin +1,9%

Luotu: 
13.7.2017 12:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|
Suomen bruttokansantuote kasvoi 1,9 prosenttia vuonna 2016, Tilastokeskus kertoo ennakkotietojen perusteella. Luku on selvästi suurempi kuin mitä aiemmin on arvioitu.
 
Kasvun taustalla oli Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien kulutus ja talouskasvu näkyi myös yritysten voitoissa.
 
Maaliskuussa julkaistujen ennakkotietojen mukaan kasvu oli 1,4 prosenttia, eli tarkemmassa laskennassa vuoden 2016 bruttokansantuote kasvoi 0,5 prosenttiyksikköä verrattuna ensimmäisiin ennakkotietoihin.
 
Kansantuote tarkentui, koska erityisesti eri alojen tuotantopanoksina käytetyistä välituotteista saatiin uusia tietoja. Bruttokansantuote eli tavaroiden ja palveluiden tuotannossa aikaansaatu arvonlisäys oli 216 miljardia euroa.
 
Kotitalouksien kulutus kasvatti kysyntää
 
Kansantalouden kysyntää lisäsi erityisesti kotitalouksien kulutus, jonka volyymi kasvoi 1,9 prosenttia. Yksityisten kulutusmenojen volyymi kasvoi 1,8 prosenttia ja julkisten kulutusmenojen volyymi 1,2 prosenttia.
 
Investointien volyymi kasvoi 7,2 prosenttia. Yksityiset investoinnit kasvoivat 7,9 prosenttia ja julkiset investoinnit 3,9 prosenttia. Erityisesti rakennusinvestoinnit sekä kone- ja laiteinvestoinnit kasvoivat. Sen sijaan investoinnit tutkimukseen ja kehittämiseen sekä tietokoneohjelmistoihin vähenivät hieman.
 
Yritykset kasvattivat voittojaan
 
Yritysten varsinaisen toiminnan voittoja kuvaava toimintaylijäämä kasvoi 3 prosenttia edellisestä vuodesta. Myös yritysten yrittäjätulo lisääntyi 3 prosenttia, koska omaisuustulot ja -menot muuttuivat yhtä paljon.

Jaa artikkeli:

Kommentit