Maanantai 23.7.2018

Viinarallille saattaa olla tulossa loppu - myös Latvia nostaa alkoholiveroa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.7.2017 19:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Latvia nostaa alkoholiveroa ensi vuonna, jolloin myös Viro nostaa veroa uudelleen.
|

Alkoholin, tupakan ja bensiinin valmisteverot nousevat ensi vuonna Latviassa, The Baltic Course kirjoittaa. Veroja korotetaan asteittain. Esimerkiksi oluen ja alkoholituotteiden valmisteverot nousevat vuosina 2018, 2019 ja 2020. Latvian parlamentti hyväksyi veronkorotukset torstaina.

Tupakan valmistevero nousee ensi kesänä. Veron määrä on 74,6 euroa 1 000 savuketta kohden. Lyijyttömän bensiinin valmisteveroa nostetaan ensi vuonna 476 euroon tuhatta litraa kohden. Seuraava korotus on tulossa vuonna 2020, jolloin vero nostetaan 509 euroon. Dieselin vero nostetaan ensi vuonna 372 euroon ja vuonna 2020 414 euroon tuhatta litraa kohden.

Veronkorotusten takia polttoaineen hinta nousee 0,04 eurosta 0,05 euroon litralta ensi vuonna. Yhden kaljapullon hinta nousee 0,07 eurolla ja yhden tupakka-askin hinta 0,24 eurolla, Latvian valtiovarainministeriön laskelmista selviää The Baltic Coursen mukaan.

Veronkorotusten seurauksena Latvian alkoholimarkkina saattaa kutistua noin seitsemän prosenttia ensi vuonna, sanoo maan alkoholiteollisuuden yhdistyksen toimitusjohtajan Davis Vitols Baltic News Networkille. Hänen mukaansa veronkorotus pakottaa paikalliset yritykset vähentämään työpaikkoja.

Vitols kertoo, että vahvojen alkoholijuomien valmistajat kärsivät valmisteveron korotuksesta oluen panijoita enemmän: vero nostaa vahvojen alkoholijuomien hintaa 0,72 eurolla puolta litraa kohden.

Virossa alkoholin valmistevero nousi tämän vuoden helmikuun alussa. Sen jälkeen veroa korotettiin heinäkuussa. Uusi korotuskierros on jälleen edessä ensi vuonna.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Se on siis tarkkaan laskelmoivan jolla on löysää rahaa takataskussa käytävä tänä vuonna hakemassa autolastillinen Iklasta ;)

Vaikka en polta enkä sanottavammin juo niin aina olen kuitenkin toivonut meillekin saksalaista tai puolalaista alkoholin myynti käytäntöä ja hinnoittelua. Elämästä tulisi siten paljon hauskemmin kestettävää sen aikaa kun sitä kestää. Näyttää kestävän paljon terveempänä ja pidempään juuri vapaan alkoholinmyynnin ja halvan hinnan maissa, poislukien eräät ex. itäblokin maat. Esimerkiksi Mangalian rautatieaseman tienoo Romaniassa ;)

Matti Säisä

Toivonen puhuu asiaa. Viinan hintaa ja saatavuutta myöden on elo kylmässä ja pimeässä pohjolassamme tekemällä tehty ankeaksi. Kun vielä huomioi autoilun rangistusverot, jäykän ja monilukuisen virkamieskunnan. Verotus ahdistaa ja työttömyys, YLE verot ja mummojen mökkien vedenkäsittelylait, kukoistavat hyväveli suhmuroinnit. On rahanahnas ja joustamaton AY liike ja kun tähän liitetään vielä geeneissä saatu synkkämielisyys sekä kateus ja "kel onni on se onnen kätkeköön" mentaliteetti niin helppoa saati mukavaa ja positiivista elämänasennetta ei pääse kehittymään.

Teemu Terava

Kun ei vaan kävisi niin, että hintojen noustessa etelässä, maahan alkaa tulla maatalousspriitä, jossa on parikymmentä prosenttia metanolia seassa.
Hermomyrkkynä tehokas ja halpa tuote kalliin viinan Suomessa.
Aina löytyy joku, joka ostaa ja joku, joka myy.

Mikko Toivonen

Mielenkiinto siihen myrkkyyn lakka heti kun laillista tavaraa alkaaa saada joka kioskista niin halvalla, että myrkkyä ei kukaan sen jälkeen vapaaehtoisesti osta eikä ole enää järin kiinnostunut siitä laillisesta joillekin myrkystäkään.
Tästähän on 100% kiistatonta näyttöä kaikkialta maailmasta jos pois luetaan eräät harvat alkuperäiskansat joilla ei ole alkoholilta suojaavaa geenistöä.

Jorma Moll

Juuri niin, lähempääkin saa.

Ainakin aikaisemmin oluen suhteen olin niin että sitä tuotiin rekoilla Torniosta Helsingin kautta Tallinnan laivoille ja sitten tyhjät pullot takaisin Tornioon. Siinä välissä kansa rahtasi sitä rullakasseilla Tallinnan laivalta Suomeen.
Täysinä pullot sisältävät 96% vettä.

Harri Ikonen

Kuvitteleeko joku, että 7 centin korotus olutpullolliseen vaikuttaa hidastavasti tuontiin, - ei vaikuta, on hintaero niin suuri. Se on seuraavan sukupolven haitta, ennenkuin hinta Virossa ja Latviassa edes lähestyy Suomen hintoja.
Ja nyt puuhattava alkoholilaki tuskin vaikuttaa asiaan mitään, jos sitä edes saadaan voimaa tällä vuosisadalla. Olutta ja vahvempaa saa nyt ja tulevaisuudessa ihan riittävän helposti, hinta vaan ei ole oikea.