Keskiviikko 20.6.2018

”Vakava haastaja perinteiselle auton omistamiselle” – Suomalaissovellus sai taakseen Toyotan ja miljoonapotin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.8.2017 17:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaisyritys pyrkii mullistamaan liikkumisen ja mahdollistamaan eri liikennevälineiden käyttämisen ympäri maailman vain yhtä sovellusta hyödyntäen.
|

Suomalainen liikennevälineiden käyttöä uudistamaan pyrkivä Whim-sovellus päätti rahoituskierroksensa noin 14 miljoonan euron pottiin. Rahoittajien joukossa ovat muun muassa autosuuruus Toyota sekä autoteknologiayhtiö DENSO.

Whimin takana oleva helsinkiläinen kasvuyritys MaaS Global Oy kertoo, että sovelluksen tarkoituksena on mullistaa globaalisti tapa, jolla ihmiset liikkuvat. Sen tavoitteena on mahdollistaa erilaisten liikkumismuotojen – julkisen liikenteen, taksien, vuokra-autojen, kaupunkipyörien – varaaminen ja maksaminen yhdellä sovelluksella, kuukausi- tai yksittäismaksulla.

– Tulevaisuudessa pystyt liikkumaan minne tahansa koska vain ja millä tavoin tahansa ilman että omistat kulkuvälinettä itse. Tavoitteemme on rakentaa liikkumiselle globaali järjestelmä, jonka avulla ihmiset voivat matkata vaikkapa Helsingistä Brysseliin käyttäen vain yhtä sovellusta, Hietanen sanoo tiedotteessa.

Yleisradiolle Hietanen sanoo uskovansa, että palvelu on ”vakava haastaja perinteiselle auton omistamiselle”.

– Toyotan mukanaolo kertoo jo paljon, Hietanen sanoo Ylelle.

Rahoittajiin kuuluvan japanilaisen DENSO:n toimitusjohtaja Sadahiro Usui sanoo samaa hieman toisin sanoin tiedotteessa.

– Voimme yhdessä kehittää liikkumisen palveluiden markkinoita ja ekosysteemiä, jotka mullistavat ihmisten pääsyn eri liikennemuotoihin ja edistävät myös DENSOn missiota rakentaa tulevaisuuden kestävää autoiluyhteiskuntaa, Usui toteaa.

Talouselämän mukaan Whimiä on testattu Helsingin seudun liikenteessä, ja nyt myös Iso-Britanniassa Birminghamin alueella. Palvelu avataan myöhemmin tänä vuonna myös Amsterdamissa. Tällä hetkellä tarjolla olevista vaihtoehdoista halvin liikkumispaketti maksaa 89 euroa.

Sovelluksen kehitys on edennyt nopeammin kuin suomalaisyhtiössä haaveiltiin.

– Maailma muuttuu. Ennustin neljä vuotta sitten, että ekat pilotit saadaan käyntiin vasta 2020-luvulla, mutta tässä sitä nyt ollaan, Hietanen sanoo.

Lähteet: Talouselämä, Yle, tiedote

Yritykset: 
Jaa artikkeli: