Perjantai 14.12.2018

”Palkkamaltilta menee pohja” – HS: Johtajan ja duunarin palkkakuilu isoin 10 vuoteen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.8.2017 11:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
Suurten pörssiyhtiöiden johtajien vuosiansiot ovat nousseet nyt 26,3-kertaisiksi perustyöntekijään verrattuna, kertoo Helsingin Sanomat. Viimeksi palkkakuilu työntekijöiden ja johtajien välillä on ollut yhtä syvä vuonna 2007, jolloin pörssiyhtiön toimitusjohtajan ansioilla olisi palkannut 26,7 tavallista työntekijää.
 
Suuren pörssiyrityksen johtaja tienasi viime vuonna palkkaa, luontaisetuuksia ja bonuksia yhteensä noin 1 110 106 euroa. Summa kasvoi noin 23 000 eurolla edellisvuodesta.
 
Uutinen on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kommenteissa on viitattu tulevan syksyn työmarkkinaneuvotteluihin. Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta ja työantajien leiristä on vedottu palkkamaltin puolesta. 
 
Vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen katsoo, että näiltä vaatimuksilta on nyt mennyt pohja. Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen vastaa, että palkkamaltti on palkansaajan oman edun mukainen.
Myös SDP:n kansanedustaja, puolueen presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Sirpa Paatero pohtii, tätäkö Sipilän vetoamus yhteisistä talkoista käytännössä tarkoittaa. Sarkastisella linjalla on myös vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki, joka muistuttaa, että ”palkankorotusvaraa ei ole”.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Mulla on useiden yhtiöiden osakkeita enkä ole kyllä niiden tekemisistä päättänyt millään tavalla. Avaisitko vähän minulle, millä tavoin osakkeen omistajat päättävät yhtään mistään?

Aivan. Kyllä se on se johto joka päättää. Osakkeenomistajat vaikuttavat korkeintaan siihen kuka siellä johdossa hilluu.

Pasi Käyhkö

Sinähän itse vastasit kysymykseesi. Osakkeenomistajat päättävät kuka firman hallituksessa hilluu. Siellä hallituksessa päätetään johdon palkat ja palkkiot.
Valtion omistamien ja osaomistamien hallituksissa hilluu paljon myös poliitikkoja vasemmalta oikealle.
yhtiöissä hilluu

Pasi Anttila

Nimenomaan osakkeenomistajat päättävät. Samoin duunareiden palkankorotukset päättävät työmarkkinajärjestöt. Ja mitä isot edellä sitä pienet perässä eli suomeksi sanottuna palkankorotusvaraa on ainakin sen verran kuin johtajienkin palkat on noussut.

Eikä tässä mistää kateudesta ole kyse vaan oikeudenmukaisuudesta. Ei voi sanoa että sori mutta teille nollakororotus mut meille kunnon korotukset ja bonukset ym. Aika huonoo pelisilmää sentään hyvin koulutetuilta ihmisiltä.

Raimo Laine

Nämä päätökset tekevevät Hyvävelieliitin jäsenet, jotka ovat miehittäneet mm. suuryritysten hallitukset. Osakkeenomistajat eivät voi tälle eliitille mitään.
Sosialismi ja kommunismi ovat romahtaneet, mutta marxilainen kurjistumisteoria pelittää paremmin kuin koskaan.
Köyhät tulevat aina vain köyhemmiksi ja rikkaat aina vain rikkaammiksi.
100 v sitten tämä johti verisiin vallankumouksiin.

Jukka Lampinen

Verotuksella nämä rahat olisi, pitänyt kerätä valtion velkojen maksuun.
Miksi te luulette että EK ja Kokoomus on jatkuvasti jankuttaneet, että Suomen talous tuhoutuu kovaan verotukseen.

Juuri tämän takia, eihän Suomen talous tosiaankaan tuhoudu veroihin, johtajien palkat ja omistajien osingot vain pienenee.
Tämä kertoo sen tosiasian, että verotus on liian keveää.

Joillekkin on kertynyt veronmaksukykyä, rahat pitää kerätä valtion velan maksuun ei palkkoihin.

Mikko Raatikainen

Eipä taida mestis sarjassa KOKO sarja huomioiden liikkua rahaa sen yhden pelaajan palkan verran.

NHL:ssä sattuu pyörimään sen verran paljon rahaa, että pelaajien osuus on tuon suuruinen.

Osaava suomalainen yritysjohtaja varmaan maksaisi niistäkin rahamääristä pelaajille sen mestis pelaajan palkan ja pitäisi itse loput

Jari Kaisla

Jännä homma kun puhutaan, että päättäjinä ovat "osakkeenomistajat" niin se oikeuttaa millaiseen tahansa ahneuteen eikä se ole kuulemma mistään pois. Aivan kuin nämä "osakkeenomistajat" olisivat jonkinlainen rehellinen herrasmieskerho, joka hyvien eettisten tapojen mukaan omille lähipiiriläisilleen kohtuullista tuottoa. On hyvä muistaa, että "osakkeenomistajina" toimii myös valtio useimmiten enemmistö- tai vähemmistöosakkaana ja pyrkimyksenä on kokoajan maksimoida tuottoa enemmän jonkun tai joidenkin kustannuksella. Tämän kustannuksen kantaa yleensä tavallinen ihminen entistä heikompana toimeentulona.

Mikko Raatikainen

Edelleen....
Miksi se on aina niin kamalaa jos duunari haluaisi kanssa saada isomman siivun tekemästään tuotosta.....juuu.....vaikka se muutamille täällä onkin uskomaton asia ymmärtää, niin se duunariporukka ei ole pelkkä kuluerä jota työnantaja joutuu elättämään.
Se sattuu olemaan loppujen lopuksi olemaan juuri se joukko joka ne johtajien visiot ihan konkreettisesti toteuttaa.

Sillähän ei loppujen lopuksi ole merkitystä kuka siitä rahankäytöstä päättää vaan sillä kuka saa ja mitäkin.
Voisiko ne osakkeenomistajat joskus tehdäkin sellaisen päätöksen että ne antaakin duunariportaalle.
Sinänsä tuon palkkaeron kaventamiseen ei ole ainoa keino leikata johtajien palkkaa, vaan voihan sitä nostaa duunarin palkkaa jolloin tuloerot kapenee.....mutta eheiii.....eihän sitä niin voi tehdä, kun tänä vuonna täytyy saada osakkeenomistajille enemmän kuin viime vuonna.
Siitä ei voi heikkonakaan aikana tinkiä, että voitto olisikin heikkona aikana hiukan pienempi.
Voitto kasvaa aina.
Jos ei muuten, niin pitämällä YT-neuvottelut joilla tasataan sen verran, että taas saadaan osakkeenomistajille hiukan enemmän sitä ylimääräiistä jolle ei ole ollut enää vuosikausiin tarvetta.
Ja tämä tietysti verhotaan tyhmälle duunariporukalle sillä, että kun me johtajat lasketaan teidän palkkoja saadakseen hiukan vieläkin enemmän itselle, niin ei tarvi potkia pihaalle ihan niin montaa työntekijää.....ja loput sitten tekevät entistä kovemmin vähemmällä palkalla, niin ensi vuonna ei tarvi antaa kenkää kuin muutamalle....palkanalennusten lisäksi

Aleksi Saarinen

Riippumatta siitä mitä mieltä johtajien palkkatasosta on yleisesti, ei asialla ole mitään tekemistä yrityksen palkanmaksukyvyn kannalta, koska suurissa pörssiyhtiöissä toimitusjohtajia on vain yksi, kun muuta henkilöstöä on tuhansia tai jopa kymmeniätuhansia. Poliitikkojen uskottavuudelta menee pohja (tai siis menisi, jos sellaista olisi), kun eivät osaa edes alkeellista matematiikkaa.

Mikko Raatikainen

Toki firmoja on kaikenkokoisia ...isoja ja pieniä.
Myös rahavirrat on koon mukaan.

Ei kai kukaan ole niille kaikille duunareille omaa miljoonaa vaatimassakaan.
Tai jos on, niin sovitaan että ei noteerata niitä kommentteja.

Mitäs jos johto joskus maksaisi liikevoitostaan joskus esim. prosenttiosuudella duunareille palkkiona.
Veikkaanpa että näin toimiessaan se duunaripuolikin voisi olla joskus valmis joustamaan, jos se liikevoitto sattuukin olemaan miinusmerkkinen

Ainiin....eihän se duunari ole millään lailla osallistunut sen voiton tekemiseen joten mitäpä se siitä ansaitsisi.
....huonoina aikoina potkut se ansaitsee.... tai ei ne ajat välttämättä tarvitse olla edes huonot

Kaj Nyyssönen

Koska isotuloiset eivät usein maksa veroa niin sama oikeus pientuloisille. Alle 50 000€ tulot verovapaaksi jolloin pientuloiset pärjäisivät yhteiskunnassa ilman valtion "tukia". Sipilä etsii mistä arvon muodostus nykyään tulee Suomessa ja verottaa sitä. Palkkatyö ei ole yli kymmeneen vuoteen korreloinut arvonmuodostuksen kanssa.

Tapio Mäkeläinen

Tosi suurituloisia palkkajohtajia Suomessa on todella vähän.
Eihän tuo, an sich , hyvältä näytä mutta ylivoimainen osa heistä tekee kansainvälistä bisnestä ja voisivat tienata saman muualla.

Näiden muutamien kymmenien palkalla ei yhteiskunnan palkkapotissa ole mitään merkitystä varsinkin verontuksen jälkeen.

Jatkuva törmäily kuten Vauramon lisäeläkejuttu syö uskottavuutta. Jotenkin junttimaista ja umpimielistä.
Me Myself and I ajattelua.

Jukka Lampinen

Nämä muutama kymmenen ukkoa vie Suomesta ulos pääomaa vuodessa 100 miljardia.
Whalrooskin maksaa todellisuudessa veroa vain 10% tuloistaan, vähennykset on niin isot.
Nämä tyypit muodostaa saman ongelman, kuin Kreikankin tuhonneet oligarkit veronkiertäjät.