Tiistai 17.7.2018

Lehti: Juha Sipilän valinta maksoi hänelle 41 milj. euroa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.8.2017 09:42
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Jos pääministeri Juha Sipilä olisi jatkanut liike-elämässä siirtymättä politiikkaa, hän olisi 41 miljoonaa euroa varakkaampi.
|
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) henkilökohtainen valinta siirtyä liike-elämästä politiikkaan on maksanut hänelle menetettyinä tuloina ja arvonnousuna noin 41 miljoonaa euroa, arvioi Arvopaperi.
 
Ennen vuoden 2015 vaaleja Sipilä päätti keskittyä poliittiseen uraansa ja luopua muista intresseistä. Yksi näistä intresseistä oli lähes viiden prosentin omistusosuus teknologiayhtiö Elektrobitissä eli nykyisessä Bittiumissa.
 
Sipilä myi viimeisetkin osakkeensa 13.9.2013 teknologiasijoittaja Timo Syrjälälle 1,02 euron kappalehintaan. Kaupan kokonaisarvo oli noin 6,2 miljoonaa euroa.
 
Vuotta myöhemmin osakkeesta sai maksaa lähes kolme euroa. Toukokuussa 2015 Elektrobit kertoi myyvänsä Automotive-liiketoimintansa saksalaisjätti Continentalille 600 miljoonalla eurolla. Tämän jälkeen osake noteerattiin jo viidessä eurossa. Tänään iltapäivällä Bittiumin osake on noteerattu 7,04 eurossa. 
 
Sipilän osakepotin arvo olisi nyt reilut 43 miljoonaa euroa. Lisäksi hän olisi kuitannut neljältä keväältä yhteensä yli neljän miljoonan euron osingot.
 
Näin ollen Sipilän poliittisen päätöksen hinta nousee noin 41 miljoonaan euroon. Todellisuudessa menetetty rahasumma on vieläkin suurempi, sillä Sipilä oli jo ehtinyt keventää omistustaan ennen viimeistä könttäkauppaa.
 
Kaiken lisäksi Sipilän omistusosuus yhtiössä olisi kasvanut reilusti, sillä Continental-kaupan jälkeen Bittium jakoi varojaan ostamalla omia osakkeitaan. Jos Sipilä ei olisi myynyt osakkeitaan, olisi hän nyt Bittiumin selvästi suurin omistaja 17 prosentin omistusosuudella.
 
Lähde: Arvopaperi.
 

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tiina Sandberg

Voi kyynel. Samalla logiikalla kaikki sijoittajat ovat jatkuvasti tehneet valtaisia uhrauksia. Kummallista kunniaa kasataan nyt sitten siitäkin, että on tehnyt ihan tavallisen toimenpiteen, eli myynyt omaisuuttaan. Peräti "luopunut" siitä.
Toki näin voi toimittaja kirjoittaa, mutta ainakin päätoimittaja voisi pohtia onko aihe uutisoinnin arvoinen, vai pelkkää Sipilän marttyyrikruunun kiillotusta tilanteessa, jossa kärkihankeiden kärjet ova tylstyneet tai kokonaan kadonneet jo aikaa sitten, eikä prosessikaavioissa ole jäljellä kuin umpikujia.