Tiistai 17.7.2018

Jungner: ”300 000 yritystä, vain 1000 kasvaa – Tuhlausta, Suomessa laaja väärinymmärrys”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.8.2017 13:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner katsoo, että Suomessa on pelottavan vähän kasvuyrityksiä.
SDP:n entinen kansanedustaja ja puoluesihteeri, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner katsoo, että ”Suomessa on laaja väärinymmärrys yritysten toimintalogiikasta”. Tämä liittyy hänen mukaansa siihen, minkälaisia yrityksiä suomalaiset arvostavat.
 
–Täällä arvostetaan erityisesti yritystä, jonka velka on pieni ja tulos jatkuvasti tasaisen voitollinen, Jungner toteaa Facebookissa ja kutsuu tällaisia yrityksiä ”zombie-yrityksiksi”.
 
–Se vain on, kehittymättä ja menemättä eteenpäin. Suunnatonta tuhlausta.
 
Suomessa tämä on todellinen ongelma. Meiltä löytyy reilut 300 000 yritystä, maatilat mukaan lukien. Noista OECDn mittareilla kasvuyrityksiä on vajaa tuhat. Pelottavan pieni luku, Jungner toteaa.
 
Näitä ”zombie-yrityksiä” arvokkaampia yrityksiä ovatkin Jungnerin mukaan yritykset, jotka kasvavat voimakkaasti velalla tai tappiollisestikin.
 
–Yrityksen pitää ottaa riskiä, jotta sen pääoma, osaaminen ja työvoima tulevat yhteisen hyvän kannalta tehokkaasti käytetyksi. Siksi velka on hyvästä. Jos riskinotto epäonnistuu, seuraa pahimmillaan konkurssi, joka sekin on pohjimmiltaan hyvä asia. Silloin yrityksen tuotantotekijät vapautuvat muuhun käyttöön.
 
–Riskiä kaihtava yritys markkinataloudessa on vähän kuin kuiskaava oopperalaulaja. Ei toimi, Junger vertaa.
 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nina Lahdenpohja

Olipa Jungnerilta taas avautuminen. Suomessa on hyvin, hyvin vaikeata olla menestyvä kasvuyrittäjä. Suurin osa yrittäjistä tekee yritys toimintaa saaden itselleen ja perheelleen toimeentulon. Työllistetään vain jos se on ehdottoman välttämätöntä, sillä työllistämisen riskit ja kulut ovat melkoiset. Turha syyllistää Jungnerin tapaan yrittäjiä, ennemminkin pitäisi miettiä, mikä systeemissä mättää. Yrittäjyys on Suomessa suuren kehittämisen tarpeessa.

Olli-Pekka Jalovaara

Kuinkas monta yritystä tämä Mr. Jungner on sitten pistänyt pystyyn ja minkäslaisia velkayrityksiä ne on? Varmaan Junkkerit ja muut tulee apuun kun velka tulee maksuun ja investoinnit ei oikein onnistuneetkaan.

Tämä kuuluu näihin nykypäivän älyttömyyksiin joka tarjoaa oikein luettuna parempaa huumoria kuin mikään sketsiohjelma. Oikein luku tässä tarkoittaa sitä, että älä missään nimessä tee niinkuin joku kuka lie kertoo. Jos joku yritys tekee tasaisesti voittoa, on se suuri saavutus ja jotain on silloin tehty oikein.

Toki kasvuyritys on hyvä asia mutta ei noilla teeseillä eikä ohjeilla.

Kausti Rantalainen

Luin Jungerin postauksen Facebookissa. Mietin kenelle tämä kirjoitus on kohdennettu? Yrittäjille, rahoittajille vai päättäjille?

Suomessa ei ole mitään laajaa väärinymmärrystä toimintalogiikasta. Suomesta puuttuu rahoitusmahdollisuudet. Yrittäjä tarvitsee rahoitusta kasvaakseen. Yleensä kyse on riskirahoituksesta. Mistä Suomessa saa riskirahoitusta? Pankeista ei käytännössä saa. Enkelisijoittajilta saa, mutta heitä on vähän. Start up:eihin sijoittavia riskisijoitusrahastoja on muutamia. Ne, kuten enkelisijoittavat, käyvät kohteet läpi hyvin tarkkaan.

Mietin miten otat yrityksenä riskejä, jos et saa pääomaa mistään?

Arvokkaampaa on antaa konkreettisia malleja, kuin kirjoittaa puuta heinää väärinymmärtämisestä.

Niko Kaistakorpi

Kommenttiin 1, Suomessa on kansainvälisten tutkimusten mukaan erittäin hyvät yritysten toimintamahdollisuudet. Joten mikä on vikana?

Kommenttiin 3, Suomessa on hyvät rahoitusmahdollisuudet kunhan suunnitelma on hyvä ja tavoitteena kansainväliset markkinat. Kolmatta vuotta on maksettu ennätysosinkoja, nämä ovat pois uuden luomisesta ja kasvusta. Kaikki investoinnit eivät vaadi lainarahaa.

Jungnerin näkemykseen päätti jo kesän alussa Talouselämä analysoidessaan 500 suurinta yritystä. Kannattavuus on hyvällä tasolla, mutta kasvua ei ole. Yrityksen pahin riski toteutuu mikäli ei uskalleta ottaa riskejä.

Teppo Oikari

Ei se demarius näköjään muuksi muutu. Yrityksiä pitäisi tämän Kokkolan lahjan mukaan perustaa yhteisen hyvän vuoksi... :D

Nyt Mikael se korkki kiinni, laput PRHlle Y-tunnisteen hakemiseksi ja kova aivopierubisnes käyntiin! Se kun näkyy olevan valtakunnan kannattavin, kasvavin ja yleensä toisten taskuista rahoitetuin vientiala!

Marja-Liisa Kalkela

Oikeassa Jungeri on . Kerroppa miten -03-19 Kepu,kok -hallitukset on jakanut yritystukia ja verohelpotuksia PK-yrityksille? Vai onko tuet valunut pörssiyhtiöille?
"2000 luvulla on syntynyt yrittäjien -köyhälistö"!
Toimeentulotuki-luukulle.
Yle-11
Mitä PK yritykset nyt sai? Leikatiinko myös PK-yrittäjien kotitalouksista sosiaaliturvaa? Nostettiinko veroja ja palveluiden hintoja? Kyllä.Koski samoin kuin palkansaajia ,työttömiä ja eläkeläisiä.
Pörssiyritysten osakkeenomistajia nuo ei koskenut.
Jungeri käsittääkseni puhui nyt pörssiyritysten tuista ,ei PK-yrityksistä.

Teppo Oikari

Käsittääkseni Suomessa ei ole 300 000 pörssiyritystä, joten kyllä Jungner silloin tarkoittaa koko yrityskenttää Mutu.

Ilmeisesti Kalkela haluaa edelleen Suomisysteemiä että tasaisin väliajoin lahdataan sopivankokoisia yrityksiä muiden yhteiskuntakonsortioiden kulujen peittämiseksi?

Kyllähän sitä laiskistavaa jakovaraa voi olettaa näin saatavan hetkellisesti, ja hieman tekohengittää systeemiä uuden velkakierroksen nivelvaiheen ylitse, mutta onkin perusteellista kysyä kuka sen seuraavan kierroksen rahoittaa? Putin? XiPing?

Teppo Oikari

Ja jos ei olisi pörssiyhtiöinä päämiehinä, niin tuskin tarvittaisiin sitä PK-sektoriakaan alihankintaa suorittamaan tai palvelutuotantoa lisäämään siihen rinnalle.
Näiden keskinäisestä dynamiikasta voidaankin sitten keskustella loputtomiin. Mielestäni se pettänyt lenkki löytyykin valvovista ja juridisista instansseista. Vesittäminen on tuottanut tällaisen lopputuloksen.

Marja-Liisa Kalkela

Paljonko yritystuista on pörssin ja suuryrityksille esim. suurtiloille? Entä PK-yrittäjien osuus yritystuista? Nythän on niin että PK-yritykset työllistää eniten .Eikö tukien pitäisi enemmän keskittyä juuri pienyrityksille? Nehän sentään maksavat veronsakkin tänne .

Ville Varjo

Ei tuo konkurssikaan ole kovin hyvä tapahtuma kaikkien osapuolien näkökulmasta. Yrittäjälle itselleen se tarkoittaa hyvin usein elämän päättymistä, vaikka henki sinänsä säilyisikin.

Aika vaikea on sellaisen jälkeen valloittaa maailmaa hienoilla ideoilla, jos luottokelvottomuuden takia ei ole mahdollista saada edes kännykäliittymää.