Tiistai 17.7.2018

Taloustieteilijät Donald Trumpin politiikasta: ”Ainoa kysymys on, ketä hän syyttää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.8.2017 09:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Nouriel Roubini sanoo, että Donald Trumpin talouspolitiikka aiheuttaa väistämättä korjausliikkeen osakemarkkinoilla.
|

Synkistä talousennusteistaan tunnettu ja niiden vuoksi "Tohtori Tuhoksi" kutsuttu New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini arvostelee kovin sanoin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin talouspolitiikkaa. Roubini muistuttaa, että Yhdysvaltojen talous kasvoi tämän vuoden alkupuoliskolla keskimäärin kahden prosentin tahtia.

–Eikä talouden vauhdin odoteta paranevan loppuvuonna, Roubini huomauttaa blogissaan.  

Aikaisemmin Bill Clintonin talousneuvonantaja ja Yhdysvaltain keskuspankissa työskennellyt Roubini nostaa esiin myös sen, että Trump epäonnistui aikeissaan Obamacaren kumoamisesta.

–Trumpin hallinnon kyvyttömyys viedä läpi talouspolitiikkaansa tuskin tulee muuttumaan. Seuraava listalla oleva asia ovat Trumpin verouudistukset, joiden läpivieminen tulee olemaan yhtä vaikeaa, jollei vaikeampaa kuin Obamacaren kaataminen. 

Roubinin mukaan hyvää Trumpin politiikassa on tähän asti ollut se, ettei hän ole tehnyt radikaaleja protektionistisia uudistuksia. Samalla Roubini kuitenkin moittii Trumpia tämän ajamasta ”“buy American, hire American” -politiikasta, jonka Roubini varoittaa ennemmin hidastavan talouskasvua kuin luovan uusia työpaikkoja. 

–Trump saattaa myös vahingoittaa USA:n kasvumahdollisuuksia rajoittamalla maahanmuuttoa. Se yhdessä Meksikon rajalle aiotun muurin kanssa johtaa työvoimapulaan samaan aikaan kun amerikkalaiset ikääntyvät ja jäävät pois työmarkkinoilta.

Roubini muistuttaa, että toistaiseksi Trumpin talouspolitiikka ei ole näkynyt osakemarkkinoilla.

–Korjausliike on kuitenkin väistämätön. Ainoa kysymys on, ketä Trump syyttää, kun se tapahtuu.

Trumpin talouspolitiikasta varoittaa myös Harvardin yliopiston taloustieteen professori, entinen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääekonomisti Kenneth Rogoff, jonka mukaan Yhdysvaltojen työpaikat ovat riippuvaisia Meksikon työpaikoista ja toisinpäin.

–Hän ei ilmeisesti ottanut tätä huomioon vaatiessaan tiukempaa kauppapolitiikkaa Meksikon kanssa. Trump joutui myös luopumaan suunnitelmastaan irrottautua Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksesta NAFTA:sta, Rogoff toteaa kirjoituksessaan Project Syndicate -sivustolla.

– Perinteinen populistinen kauppapolitiikka, kuten Trumpin kannattama, eivät ole toimineet aiemmin ja todennäköisesti toimivat entistä huonommin nykyään, hän jatkaa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF leikkasi hiljattain Yhdysvaltojen talouskasvuennustetta. IMF odottaa USA:n talouden kasvavan 2,1 prosenttia tänä ja ensi vuonna.

Lue lisää: ”Tohtori Tuho” varoittaa Donald Trumpista: ”Eniten hyötyy Vladimir Putin”

Jaa artikkeli: