Sunnuntai 27.5.2018

SAK laski: Yrittäjä ja palkansaaja myyvät 37 200€:lla – arvaa kumpi tienaa 1 308€ vähemmän

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.8.2017 10:37
  • SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta laskee palkansaajan verokiilan olevan suurempi kuin yrittäjällä.
Palkansaajaa verotetaan tiukemmin kuin yrittäjää, esittää SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta blogissaan.
 
Kaukorannan laskelmien mukaan palkansaajan verokiila – eli verojen ja veroluontoisten maksujen osuus työvoimakustannuksista – on 47 prosenttia, kun yrittäjätyössä verokiila on 43 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 37 200 euron myynnistä jää yrittäjälle nettotuloa 21 038 euroa, kun palkansaajalle jää 1 308 euroa vähemmän, 19 730 euroa.
 
–Verotuksessa kaikki työ pitää asettaa samalle viivalle, SAK:n pääekonomisti vaatii.
 
Laskelmissaan Kaukoranta kertoo huomioineensa vain pakolliset vakuutukset ja laskeneensa yrittäjän kulut suuren työantajan kustannuksin. 
 
Taustalla on Kaukorannan mukaan ainakin neljä tekijää: palkkatyön sosiaalimaksut ovat suuremmat kuin yrittäjätyössä, yrittäjävähennys keventää yrittäjätyön verotusta, arvonlisäveron alarajahuojennus keventää etenkin yksinyrittäjien asemaa ja neljänneksi osinkoveroja verotetaan kevyemmin kuin ansiotuloja.
 
–Yrittäjyys on usein hieno asia, mutta useimmat ihmiset ovat tuottavampia palkansaajina. Työnantajayrityksessä toimiminen mahdollistaa erikoistumisen ja keskittymisen juuri siihen tekemiseen, missä kukin on parhaimmillaan. Tuottavuus kärsii, jos verotus ohjaa yrittäjiksi sellaisia ihmisiä, joille palkansaajana toimiminen olisi luontevinta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Stenroos

Tää yhtälö ei nyt toimi, miten yrittäjä voi olla tuottavampi palkansaajana, kun hän tämän neropatin mukaan yrittäjänä samalla myynnillä tienaa enemmän? Muutenkin ei ole kaveri paljon ottanut selvää pieyrittäjän elämästä, pitkistä työajoista, kesälomittomista vuosista ja todellakin moni yksinyrittäjä vaan haaveilee 37200 euron ansioista. Mutta eihän nää Ay-pamput mitään siitä Tiedä!

Simo Tamminen

Pienyrittäjän ei kannata palkata rinnalleen duunaria jos tämä duunari ei työllään ansaitse omaa palkkaansa kaikkine sivukuluineen.Julkisella puolella se ei ymmärrettävästi toteudu, mutta sen kompensoi mm. verotus. Kannattaisi myös laskea miksi muodostuu, samasta työstä, duunarin mediaanituntipalkka ja verrata sitä yrittäjän vastaavaan.

Marja-Liisa Kalkela

Totta.PK-yrittäjän kannattaa itse tehdä tuote minkä myy ja josta saa tulloksen. Taatusti 100% tuotto itselle.
Minä taas en ole koskaan ymmärtänyt MTK puheita maatila-Yrittäjien palkasta? Vieläpä vertaavat tuota palkansaajien palkkoihin ?
Eikö yrittäjän "palkan" pitäisi tulla yrityksen tuloksesta? Palkansaajien/kuluttajien taskuilta.

Marja-Liisa Kalkela

Totta.PK-yrittäjän kannattaa itse tehdä tuote minkä myy ja josta saa tulloksen. Taatusti 100% tuotto itselle.
Minä taas en ole koskaan ymmärtänyt MTK puheita maatila-Yrittäjien palkasta? Vieläpä vertaavat tuota palkansaajien palkkoihin ?
Eikö yrittäjän "palkan" pitäisi tulla yrityksen tuloksesta?
Ei Palkansaajien/kuluttajien taskuilta.