Keskiviikko 21.8.2019

Hautovatko Sipilä ja Orpo todellista talousyllätystä Suomelle? – Ekonomisti: ”Olen mielelläni väärässä”

Luotu: 
30.8.2017 19:01
Päivitetty: 
30.8.2017 19:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ministerit budjettiriihtä aloittamassa keskiviikkona.
|

Budjettia valmistelevien kärkiministerien puheet olivat keskiviikkona luottavaisia ja olemus myhäileväinen. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) maininta talouskasvun yltymisestä herätti huomiota – samoin kuin Orpon aiemmat puheet työllisyystavoitteen lähestymisestä.

Orpo totesi näkymän olevan nyt se, että tänä vuonna vahvistunut ”talouskasvu on vahvistumaan päin ennemmin kuin tasaantumaan päin”. Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen pisti Orpon sanat merkille.

Jos budjettityön taustalla oleva valtiovarainministeriön ennuste talouskasvun kehityksestä todella on muuttunut hiipuvasta kiihtyväksi, on kyseessä Kärkkäisen mukaan ”merkittävä muutos” Suomen talouden näkymiin.

Kärkkäinen arvelee, että kyse on todennäköisesti hivenen epätarkasta sanavalinnasta eikä aidosti siitä, että talouskasvu olisi kiihtymässä tästä vuodesta.

– Jos lausunto oikeasti tarkoitti sitä, että ennuste on kääntynyt niin, että ensi vuoden kasvu on vauhdikkaampaa kuin tänä vuonna, niin se on aika iso muutos talousnäkymässä. Saattaa olla, että hän tarkoitti vain sitä, että ennuste on muuttunut valoisampaan suuntaan [aiemmasta], Kärkkäinen sanoo Uudelle Suomelle.

Toisaalta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tuki Orpon sanomaa ilmoittamalla, että talouden positiivinen käänne näyttäisikin olevan ”pidempi ilmiö” kuin on uskottu.

– Kyllä. Se näytti tukevan sitä Orpon sanomaa, Kärkkäinen hämmästelee.

Hän muistuttaa, että tähän asti lähes kaikki ennusteet – myös Nordean – ovat ennakoineet tämän vuoden vauhdikkaan kasvun hiipuvan jo ensi vuonna. Äskettäin kuitenkin OP muutti ennustettaan uskoen nyt 2,5 prosentin kasvuun vuonna 2018 aiemmin ennustamansa kahden prosentin sijaan. OP ennakoi talouskasvun pysyvän ensi vuonna tämän vuoden tasolla. VM:n tuorein ennuste puolestaan on ennakoinut hiipuvaa, 1,6 prosentin kasvua ensi vuodelle.

Mikäli talousennuste todella on parantunut roimasti, tulee se näkymään ensi vuoden budjetissa lähinnä uuden velanoton määrän selkeänä pienentymisenä. Kuluvan vuoden noin viiden miljardin euron alijäämä voi supistua vain parin kolmen miljardin velanottoon.

”Se jos toteutuu, niin sitten… sitten olen onnellisesti ollut väärässä”

– Jos se [uuden velan määrä] alkaa kakkosella, niin se on jo aika hyvä, Kärkkäinen sanoo.

Velkaantumisen taittamisen lisäksi hallituksen tavoitteisiin kuuluu paljon huomiota herättänyt 72 prosentin työllisyysaste. Viime viikonloppuna Helsingin Sanomat kertoi, että haastattelussa ollut valtiovarainministeri Orpo ”uskaltaa vihdoin luvata, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste voi sittenkin toteutua tällä vaalikaudella”.

– Meillä on mahdollisuus päästä ainakin lähelle. Tässä on vielä paljon aikaa ja hyvin tiedossa, minkätyyppisiä asioita pitäisi tehdä, Orpo sanoi HS:lle.

Heinäkuussa työllisyysasteen trendi oli 69,3 prosenttia, joten Orpon puheet kuulostavat itsevarmoilta. 72 prosentin tavoite pitäisi hallitusohjelman mukaan saavuttaa hallituskauden aikana eli vuoteen 2019 mennessä.

– Se jos toteutuu, niin sitten… sitten olen onnellisesti ollut väärässä, koska niin minä kuin muutkin ekonomistit olemme pitänyt sitä epärealistisena jo pidemmän aikaa, Kärkkäinen sanoo.

– Toki tämä on asia, jossa tosi mielelläni olen väärässä.

Hän uskoo, että hallitus pääsee yli 70 prosentin työllisyysasteeseen, mutta pitää 72 prosentin tavoitetta yhä optimistisena. Kärkkäinen kertoo odottavansa mielenkiinnolla, näkyykö valtiovarainministeriön syyskuussa julkaistavassa uudessa talousennusteessa tukea Orpon luottamukselle.

Kärkkäinen arvioi, ettei hallitukselta löydy takataskusta sellaisia merkittäviä työllisyystoimia, jotka pikaisesti parantaisivat työllisyysastetta. Merkittävä talouskasvu voisi loppukirin tuoda.

– Kyllä se kovasti näyttää siltä, että talouskasvun varaan laitetaan nyt paljon toiveita, hän sanoo.

Lue myös:

Näkökulma: Tähän kuvaan tiivistyy Suomen ongelma nro 1

Kokoomuslainen ei vakuutu työllisyysluvuista: "Pian törmätään rakennetyöttömyyteen ja ihmiset loppuvat"

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Ehkä Sipilä on fiksu ja kääntää keskustan tukemaan kaupungistumista, se on keskustalle ainut tie kannatuksen säilymiseen. Siellä on kauan puhuttu että "keskusta menee kaupunkeihin" ja ilman selkeää ajattelun muutosta tähän aluepolitiikkaan ei keskusta isoissa kaupungeissa juhli. Kyllä jokaisen puolueen joka menestyä haluaa tajuaa ettei kannatusta voi laittaa hiipuvan ja väestötappioo kärsivän maaseudun varaan.

Onhan Sipilä fiksu insinööri, luulisi tollasen prosessikaavion ymmärtämisen olevan helppoa

Risto Nikander

Totta. Sipilä lupasi isoja uudistuksia budjettiin. Juustohöylän sijasta. Eräältä osin se toteutui. € 1,8 miljardin kokonaiskulut "pakolaista". Siinä tarvitaan juustohöylää. Se tiedetään mihin se kohdistuu. JA lisää veroja, sakkoja, hiontojen korotuksia, lisää nettipoliiseja vihapuheen estoon ja nyt sitten viimeksi lisää resursseja poliisille, jotta suomalaiset turvattaisiin edes jotenkin partalapsisotilailta.

Pasi Anttila

Onko sulle jotenkin tärkeetä toi rikollisen etninen tausta,? Imatran "hörhö" telotti 3 ihmistä mutta hänen kaltaisiltaan meitä ei tarvitse ilmeisesti suojella, varsinkaan kun ei ollut ees syyntakeinen. Mut voin kertoo et kyl ne "kantasuomalaisen" kiväärit ja puukot tappaa ihan oikeesti.

Pohjois Savo
Vastaus kommenttiin #8

"Onko sulle jotenkin tärkeetä toi rikollisen etninen tausta,? Imatran "hörhö" telotti 3 ihmistä mutta hänen kaltaisiltaan meitä ei tarvitse ilmeisesti suojella, varsinkaan kun ei ollut ees syyntakeinen. Mut voin kertoo et kyl ne "kantasuomalaisen" kiväärit ja puukot tappaa ihan oikeesti."
Tämä outo näkökulma tulee usein esiin näissä pakoilais keskusteluissa ja tottahan se on, että samanlaisia hulluja löytyy kantasuomalaisistakin, joten tarvitseeko niitä enää ulkopuolelta tulla / tuoda lisää? Mahdollisimman tiukka maahanmuutto ja pakolaispolitiikka ja säästyneet eurot ohjattava esim. mielenterveystyöhön. Näin saataisiin ehkä enemmän estettyä näitä tapauksia, kuin näillä aselakien ym. tiukennuksilla.

Markku Lehto

Unohdettiinko budjetti"neuvottelun" KiKy - ja sähköauto sekä viher- huumassa, joka vähentää kuluttajien ostovoimaa, se että tuulimyllytukiaisia ollaan nostamassa viimevuoden ( 2016 ) 157.6 miljoonasta ja tämän vuoden 211 miljoonasta ensivuoden talousarvioesityksen 248.5 miljoonaan euroon ?

Ja kun ei mistään tunnu olevan löytyvä liikenneinfran ja siihen liittyvän ratojen sekä tiestön kuntoon saattamiseen rahaa. Tuulimyllytukiaisiin kyllä allekirjoitetaan veronmaksajien rahaa.

Katsotaan nyt miten nykyinen hallitus junailee asiaa.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2018&lang=fi&maindoc=/2018/...

Pasi Käyhkö

Tämä Keskustan ajama maskuntahimmeli on puolueen viimeinen taistelu. Sehän tietenkin tehdään ja rakennetaan sekä ylläpidetään veromaksajien rahoilla.
Ruotsissa on asukkaita 4 miljoona enemmän. He muuttivat hallintorakenteen 2-portaiseksi jossa ovat valtion hallinto ja kunnallishallinto. Syynä asukkaiden vähyys ja tehokkuuden nosto. Kuntia Ruotsissa on 292. Eli niitäkin vähemmän kuin Suomessa.
Et näillä mennään meillä Suomessa, eivätkä rahat tunnu riittävän mihinkään

Pertti Tervala

Hehkuttelu alkaa heti kun vähänkään saadaan kasvua aikaan, mutta on vielä pitkä matka siihen että edes valtion budjetti saataisiin tasapainoon ja velalla eläminen voitaisiin lopettaa. Puhumattakaan siitä, että velkoja voitaisiin alkaa maksaa pois.

Seppo O. Saarela

Aloitan kaikki kirjoitukseni samoin kuin ennenkin...

en ole rasisti, mutta kun kävin taas pitkästä aikaa Hgin keskustassa, niin keitä ostareilla, kauppakeskuksissa ja tavarataloissa olikaan? No mistä aloittaisin...nuoria muslimimiehiä, siististi leikatut hiukset, omissa oloissaan eivätkä häirinneet ketään...mutta vaatetus ei ollut suomalaisen tuulipukukansan vaatetusta, vaan päällä Niken kultalenkkareita, Adidaksen huppareita...

Takaisin kadulle...kymmenittäin nuoria muslimiäitejä lukematon määrä lapsia mukanaan, kaikki puhumassa Applen, Samsungin ym puhelimiin...uusimmat lastenvaunut, ilmaiset bussiliput ja kaikki menossa Ruoholahteen, Vuosaareen ym (minun maksamiini) kaupungin asuntoihin. Samaan aikaan suomalaiset vanhukset, jotka tämän maan ovat rakentaneet kusevat (anteeksi kielenkäyttöni) vaippoihinsa, kun hoitohenkilökunnalla ei ole aikaa hoitaa heitä.

Teretulemas meille, sanovat vihervasurit. Pyyntö minua viisaammille...tallentakaa tämä kommentti, ja sitten kun ns. perheiden yhdistämislaki tulee meillä voimaan ja tänne tulevat veljet, serkut, kumminkaimat ja muut, niin kun 2-3 vuoden päästä meillä onkin 100.000-150.000 kielitaidotonta ihmistä rajoilla, niin mitäs sitten tehdään?