Sunnuntai 27.5.2018

Italiasta paljastui taas uusi kriisipankki: ”Kaatuminen aiheuttaisi mittaamattomat vahingot”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.8.2017 10:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian hallituksen pankkien tukemiseen varaamat varat saattavat olla loppumassa juuri, kun maasta löytyi uusi avun tarvitsija.
|

Italian pankkikriisi on saanut jälleen uuden käänteen, kun eteläiltalialaisen Barin kaupungin syyttäjä kertoi keskiviikkona saaneensa lisäaikaa Banca Popolare di Baria koskevalle tutkinnalle. Tutkinta aloitettiin viime vuoden joulukuussa.

Syyttäjänviraston mukaan syytteeseen ovat joutumassa ainakin pankin kirjanpidosta vuosina 2103-2016 vastannut johtaja sekä pankin hallituksen puheenjohtaja ja hänen kaksi poikaansa. Syyte uhkaa myös pankin entistä toimitusjohtajaa Vincenzo De Bustisia, joka aikaisemmin on toiminut johtajana jo pitkään vaikeuksissa olleessa Monte dei Paschi di Sienassa ja Deutsche Bankissa.

Syyttäjä sanoo pankista löytyneen muun muassa asiattomaksi kuvailtuja hallintotapoja, petoksia, vakuudettomia lainapäätöksiä ja väärinkäytöksiä. Osaa pankin johdosta tullaan syyttämään myös rikollisjärjestöön kuulumisesta. 

La Repubblica -lehden mukaan Banca Popolare di Barin kaatuminen olisi kuitenkin katastrofi Puglian maakunnalle Etelä-Italiassa.

–Tuhannet kotitaloudet Pugliassa ovat ottaneet tästä pankista lainaa tai heillä on säästöjä siellä. Lisäksi pankilla on Pugliassa 70 000 osakasta ja 3 500 työntekijää. Banca Popolare di Bari ei voi kaatua, koska kaatuminen aiheuttaisi mittaamattomat vahingot, lehti kirjoittaa.

Banca Popolare di Bari teki tämän kuun alussa julkistetun osavuosikatsauksen mukaan 2,6 miljoonan euron tappiot tammi-kesäkuussa. Lukuihin ei kuitenkaan ole luottamista, sillä pankkia epäillään myös kirjanpitoväärennöksistä ainakin vuosina 2013-2016.

Pankki itse pitää syyttäjän väitteitä perusteettomina.

–Meille merkitsevät vain numerot, faktat ja toimiemme läpinäkyvyys, pankki totesi hyvin lyhytsanaisessa tiedotteessaan.

Torstaina julkistettujen tietojen mukaan myös pankin osakkeenomistajilla voi olla yhteensä jopa miljardin euron saatavat pankilta. Pankin väitetään antaneen vääriä tietoja esitteissään, joilla se keräsi lisäpääomia vuosina 2013-2015. Näinä vuosina osakkeita ostaneet voivat vaatia rahojaan takaisin virheellisiin tietoihin viitaten.

Italian pörssilistaamattomat alueelliset säästöpankit eli banca popolaret ovat olleet huonossa maineessa jo pitkään. Kesäkuussa Italian hallitus joutui pelastamaan venetolaiset Banca Popolare di Vicenzan ja Veneto Bancan. Niiden terveet osat myytiin Intesa Sanpaololle, mutta hallitus joutui pääomittamaan konkurssipesiä yli 10 miljardilla eurolla.

ABN Amron päästrategi Tom Kinmoth arvioikin, että Italian hallituksen pankkien tukemiseen  varaamat varat saattavat olla loppumassa. Italian hallitus ilmoitti viime vuoden joulukuussa varanneensa pankkisektorin auttamiseen 20 miljardia euroa, Kinmothin arvion mukaan summasta on jäljellä korkeintaan vajaa yhdeksän miljardia.

–Italian velkaantumisaste ja paineet tilanteen tasapainottamiseksi tarkoittavat sitä, ettei hallituksen ole helppoa lisätä rahaa kriisipankkikassaan, hän kommentoi katsauksessaan.

Italian tapaa hoitaa pankkien ongelmia hallituksen varoitta on herättänyt myös keskustelua Euroopan pankkiunionin säännöistä, joiden pitäisi taata, ettei veronmaksajat joudu pankkien ongelmien maksumieheksi. 

Lue myös:

Karu huomio pankkikriisistä: ”Veronmaksajien takaus yhä hyvin voimassa - runsaasti ajateltavaa myös suomalaisille”

Ekonomisti: Italian pankkikriisi voi olla askel yhteisen talletussuojan suuntaan - ”Kiistatta hyvä asia”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Mafia mafia ja mafia.

Järjestäytynyt rikollisuus suomeksi sanottuna.
Vain tyhmät ei ymmärrä mafian mahtia italiassa ja monissa muissa euroopan valtioissa.
Romanian kerjäläiset ja rooman kerjäläiset tekevät kaikki töitä rikollisuudella.

Per-ole Stenman

Onko italia kysynyt Soinilta että voisiko hän otta suomen valtiolta 2 miljardia ja matkusta rahalaukkun kans italiaan ja lahjoittaa ne ja pelasta pankki ja taas suomi tiena selkeä raha samalla lailla kuin kreikkan rahoilla tienaattiin.