Sunnuntai 27.5.2018

Varoitus uudesta ilmiöstä Ylellä: Suomen 7 mrd. €:n asuntovelka on kuin Estonian kuorma

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.9.2017 19:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypon toimitusjohtajan Ari Paunan mukaan Suomen kotitalouksien harvoille keskittyvässä valtavassa asuntovelkataakassa "muhii iso asia". Arkistokuva.
|

Asiantuntijat varoittavat uudesta ilmiöstä, joka on rantautunut asuntomarkkinoille myös Suomessa. Asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna ja Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioivat kotitalouksien velkataakkaa Ylen Politiikkaradiossa.

Metsola huomauttaa lähetyksessä, että Suomessa on hankittu sijoitusasuntoja kovalla velkavivulla viimeisen 10 vuoden aikana. Hän kuvailee tilannetta vertaamalla sitä autolauttaan, jonka kannella on vettä. Dramaattisessa metaforassa Metsola puhuu Estonian traagisesta onnettomuudesta.

–Kun ihmisillä on oma omistusasuntonsa, se on hyvin sidottua kuormaa. Vaikka se laiva vähän kallistelee, ne pysyvät paikallaan, hän kuvailee.

Sen sijaan isolla velkavivulla rahoitetut sijoitusasunnot menevät Metsolaan mukaan markkinoiden heilahdellessa ensimmäisenä laitaan.

–Oliko se Estoniassa, että laskivatko he niin, että kaksi senttiä autokannella vettä riitti ongelmiin, kun se menee kaikki sinne yhteen nurkkaan.

Metsola sanoo, että kyseessä on uusi ilmiö ja häntä ärsyttää julkisuudessa esiintyä toistelu siitä, kuinka hyvin Suomen asuntosijoitusmarkkinat selvisivät taantumavuodesta 2009.

–Sitä käytetään perusteena, että nyt ei tarvitse olla esimerkiksi Ruotsin taudista huolissaan. Silloin unohtuu juuri tämä mainittu asia, että silloin meillä ei ollut tätä vettä siellä autokannella kuten nyt.

Ruotsin tai Tukholman taudilla tarkoitetaan tilannetta, jossa asuntojen hinnat kasvavat hurjaa vauhtia ja karkaavat käsistä.

Pauna on Metsolan kanssa samoilla linjoilla ja huomauttaa, että ilmiö on uusi ja markkinoilla on paljon kokemattomia asuntosijoittajia. Hänen mukaansa Hypo on eri lähteistä arvioinut, että Suomen kotitalouksilla on asuntovelkaa 6–7 miljardia euroa, joka keskittyy harvoille ja valituille henkilöille ja paikkakunnille.

– Kyllä siinä muhii iso asia, hän sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ruotsi on tehnyt asunto politiikassaan suuria virheitä. Niin on tehnyt myös eri tavalla Suomi.

Suomen suurin virhe on epäilyksettä omistusasumisen suuri osuus koko asuntokannasta ja sen tukeminen perinteellisesti

Vuokra asuntokantamme on kokonaisuudesta liian pieni ja siitä on liian pieni osuus ns. yleishyödyllisiä eli maksimaalista voittoa hakematonta asuntotuotantoa ja operointia kuntien ja varta vasten asuntotuotantoa ja operointia siedettävällä tuloksella operoivia säätiöitä, jollaisia löytyy kaikkialta vastuullisesta Euroopasta. Esimerkiksi Saksasta.

Suomessa tuo asuntojakauman pitäisi myös olla kokonaisuutena löuokkaa 70% vuokra asuntoja joista noin 80% yleishyödyllisen hallussa ja noin 30% omistusasuntoja lähinnä niille, jotka varmuudella tietävät pysyvänsä samassa paikkaa hamaan loppuun asti kohtaamatta suhdanteita tai "kehitystä".

Vuokra asunnoista tietenkin valta osan tulisi olla kasvukeskuksissa, erityisesti veturin eli Helsingin alueella.

Raimo Tulkki

Tämä pauna vai mikä se on ei ole ottanut huomioon sitä että tämä mielipide on omansa ja se ei ole välttämättä oikea, koska toisilla on erilainen mielipide.
Tottahan se on us kirjoittaa tällaisia juttuja oikein mielellään