Lauantai 23.6.2018

Asuntojen hoitokulut karkasivat roimasti – lämpimät talvet pelastaneet täyspommilta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.9.2017 09:23
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kuvituskuva. Asuntojen hoitokulut nousivat roimasti enemmän kuin hinnat yleensä tai palkat.
|

Asuntojen hoitokulut nielevät aina vaan suuremman osan ihmisten tuloista, kertoo Talouselämä. Tämä selviää Tilastokeskuksen tuoreesta tilastosta.

Tilastokeskus on julkistanut tilastot asunto-osakeyhtiöiden hoitokulujen kehityksestä viime vuonna. Kulut nousivat peräti 3,3 prosenttia edellisestä vuodesta, siis roimasti enemmän kuin hinnat yleensä tai palkat.

Kiinteistöliiton pääekonomistin Jukka Keron mukaan hoitokulujen nousu johtuu ennen kaikkea valtiosta ja kunnista.

–Verotus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kiinteistövero ja energiaverot. Esimerkiksi palkkakulujen nousua on onnistuttu leikkaamaan, Kero sanoo.

Muutama vuosi sitten hallintokulut eli käytännössä isännöinnin hinta nousi rajusti, mutta nyt tämä nousuautomaatti on tyrehtynyt. Alv-prosenttejakaan ei ole korotettu muutamaan vuoteen.

–Euroja ajatellen on ollut pelastus, että tässä on ollut monta lämmintä vuotta putkeen. Jos olisi ollut kovia talvia, lämmityskustannukset olisivat nousseet paljon toteutunutta enemmän, muistuttaa Kero.

Vuonna 2015 lämmitystarve oli peräti 20 prosenttia normaalia pienempi ja viime vuonnakin seitsemän prosenttia alle keskiarvon.

Kun viime vuoden lämmitystarvetta kuvaava luku Vantaalla oli 3 800, pakkastalven 2010 vuotena se oli peräti 4 600. Vuodesta 2015 lämmitystarve kuitenkin viime vuonna kasvoi, mikä selittää ison osan lämmityskulujen 3,8 prosentin noususta vuonna 2016.

Lämmityskustannusten kehityksessä on isoja eroja alueittain. Esimerkiksi Imatra on siirtynyt kalliista maakaasusta puun polttajaksi ja säästänyt samalla reippaasti imatralaisten lämmityskuluja.

Toisaalta esimerkiksi Helsingin energiayhtiö Helen nosti kaukolämpötaksojaan tänä vuonna kymmenen prosenttia polttoaineverojen ja polttoaineen kallistumisen vuoksi.

Ensi vuonna kymmenen prosentin kiinteistöveron nousu ja jälleen uudet korotukset polttoaineveroihin tuovat jo yksistään kolme prosenttia lisää Helsingin asuntojen hoitokuluihin. Mahdolliset palkankorotukset sinetöivät sitten ensi vuonnakin Helsingin asuntojen hoitokulujen roiman kasvun.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Johannes Hissa

Voihan jo nyt kunta laittaa rakentamattomalle maalle korotetun kiinteistöveron. Muista lisäksi, että jokamiehenoikeuksien nojalla telttailu on sallittua vain väliaikaisesti toisen maille eli pitkäaikainen leiriytyminen on sallittua vain maan omistajan luvalla tai omalla maalla. Leiriytyminen asuntovaunussa vaatii aina maanomistajan luvan eli se ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Juhani Lempiäinen

Revi siitä huumoria kun kiinteistöverolasku on jo yli 1.600 eur eli suurin yksittäinen asumiseni menoerä. Ja ensivuonna taas 10% lisää! Sähköön keksivät vielä uuden tehomaksun ja kun en vettä riittävästi ole kuluttanut niin keksivät että taloni neliöt kuluttavat vettä. Mitä enemmän säästän asumiskuluissa sitä varmemmin kiinteitä maksuja tulee vuosittain lisää.