Lauantai 21.7.2018

Nyt viivästyy Fennovoima – ”Siirrämme tavoitetta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.9.2017 10:53
  • Kuva: Fennovoima
    Kuva
    Fennovoiman ydinvoimala kaavaillaan Pyhäjoelle. Maanrakennustyöt ovat jo alkaneet, mutta laitokselle ei ole myönnetty vielä rakentamislupaa.
|
Fennovoima lykkää tavoitettaan rakentamisluvan saamiseksi vuodelle 2019. Ydinvoimalan rakentamiseksi erillinen rakentamislupa, jonka myöntää valtioneuvosto.
 
Fennovoiman tavoitteena oli alun perin saada rakentamislupa Pyhäjoen voimalan rakentamiseksi jo ensi vuonna. Rakentamisluvan ehtona on kuitenkin Säteilyturvakeskus Stukin antama myönteinen turvallisuusarvio. Stukin pääjohtaja arvioi heinäkuussa, että Fennovoimalla on kiire toimittaa laitoksen suunnitteluaineisto, mikäli se haluaa rakentamisluvan ensi vuodeksi.
 
 
Nyt Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki myöntää, että vaadittujen dokumenttien toimitus on ollut odotettua hitaampaa. Aineistoa toimitetaan Stukille parhaillaan.
 
–Olemme arvioineet työn edistymistä ja päättäneet siirtää tavoitteemme luvan saamiseksi vuodelle 2019. Suomalaisten vaatimusten ja lainsäädännön huomioiminen suunnittelutyössä on vienyt laitostoimittajalta enemmän aikaa kuin alun perin odotimme, Hemminki toteaa yhtiön tiedotteessa.
 
–Koska ensimmäisen kahden vuoden aikana dokumenttien toimitus on ollut arvioitua hitaampaa, ei myöskään Säteilyturvakeskus ole päässyt tekemään omaa arviointityötään siinä mittakaavassa kuin he olivat suunnitelleet.
 
Hemmingin mukaan suunta on kuitenkin oikea. Laitostoimittaja, venäläiseen Rosatomiin kuuluva RAOS Project, ja pääsuunnittelija ovat muun muassa tuoneet lähes sata uutta asiantuntijaa Helsinkiin kevään ja kesän aikana. Tämä on nopeuttanut työtä huomattavasti.
 
–Rosatom on rakentanut kymmeniä ydinvoimalaitoksia ympäri maailmaa, mikä tekee heistä maailman kokeneimman ydinvoimalaitosten toimittajan. Olen siis luottavainen lopputuloksen suhteen. Meille on iso etu, että Hanhikivi 1:n referenssilaitos LAES-2 valmistuu ensi vuonna Sosnovyi Boriin. Meillä on kaikki viimeisin tieto ja oppi käytössämme rakennusvaiheessa.
 
Lue lisää Kauppalehdestä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Helenius

Pannaan nyt aluksi pari vuotta lisää. Eivät uskoneet ranskalaisetkaan. STUK:n tarkastus vuoren varmasti tuo muutoksia ja niiden toteuttaminen lattiatasolla on aikaa vievää.
Aikoinaan Ladan kaasupoljin sojotti aivan väärään suuntaan, mutta muutosta ei saatu koskaan tuotantoon.

Mikko Toivonen

Tähän on valitettavasti ja globaalin realistisesti kommentoitava, että maailman huipopuasiantuntijat, mukaanlukien Rosatomin asiantuntijat ja kokeneet rakentajat eivät ole eläissään törmänneet Suomalaiseen säteilyturva virkamieheen. Siihen törmäsi Areva ja Siemenskin. Se on aivan ainutlaatuista koko maailmassa. Se on kuin törmäisi Adolfin valmistamaan bunkkeriin. Siinä ei rakoja ole eikä sen läpi pääse kukaan, mitenkään. Se myös nostaa juuri tuosta syystä jokaisen Suomeen rakennettavan voimalan hintaa vähintäin miljardilla eurolla per reaktori yleisesti muuhun maailmaan verrattuna.
Fakta kuitenkin on, että tarvitsemme ydinvoimaa lisää nykyisten projektien ja aikomusten lisäksi ainakin 5 Gigawattia lisää eri muodoissa seuraavan 20 vuoden kuluessa.
Fortumin tulisi sijoittaa myynti voittonsa Loviisan uusien voimaloiden projektiin ja ajaa se läpi projektina. Olkiluodon olisi revitalisoitava OL 4 hanke nopeasti.
Tuuli voimalta ja biomassa energialta kaikki tuet pois samalla jotta päästöttömät energiat jollaisia tuulivoima ja etenkään biomassa voima eivät kokonaisuudessaan ole, jotta päästöttömät ja vähäpäästöiset kuten ydin-ja kaasuvoima (metaani) pääsisisvät luonnollisilla eduillaan kilpailemaan,