Tiistai 17.7.2018

Suomi pohtii yrittäjien velkavastuuta - Ministeri: ”Tärkeää, että rehellisesti toiminut pääsee uuteen alkuun”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.10.2017 09:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan veloista vapautumista arvioitaessa on otettava huomioon monenlaisia seikkoja ja intressejä.
|

Oikeusministeriö käynnistää yrittäjän uutta mahdollisuutta koskevan kansainvälisen vertailun. Ministeriö selvittää, miten konkurssin tehneet yrittäjät voivat vapautua henkilökohtaisesta velkavastuustaan Euroopan unionin jäsenvaltioissa ja Yhdysvalloissa.

Ydinkysymys selvityksessä on, tapahtuuko näissä valtioissa mahdollinen velkavastuusta vapautuminen yksityishenkilön konkurssimenettelyn kautta vai jonkin erillisen menettelyn avulla. Lisäksi selvitetään, mitä edellytyksiä tai rajoituksia kyseisissä valtioissa on asetettu velkavastuusta vapautumiselle.

Vertailun perusteella oikeusministeriössä tullaan arvioimaan, mitä kehitystarpeita Suomen lainsäädäntöön mahdollisesti liittyy ja olisiko tarpeen esimerkiksi helpottaa henkilökohtaisesta velkavastuusta vapautumista velkajärjestelyssä.

–Veloista vapautumista arvioitaessa on otettava huomioon monenlaisia seikkoja ja intressejä. Ei ole syytä siirtyä järjestelmään, joka vaikuttaisi rahoituksen hintaan ja ehtoihin rahoituksen saantia heikentävästi, sillä siten tosiasiassa vaikeutettaisiin yritystoiminnan käynnistämistä, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi lauantaina Haminassa Kymen Yrittäjien maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa..

–Pidän kuitenkin tärkeänä sitä, että rehellisesti toiminut konkurssin tehnyt yrittäjä pääsee uuteen alkuun, hän jatkoi.

Hallitus on sitoutunut yrittäjyyden edellytysten parantamiseen ja sopinut kilpailukykyä vahvistavista toimenpiteistä, joilla tuetaan yrityksiä niiden kehityskaaren eri vaiheissa. Nyt käynnistettävä selvitys ja sen pohjalta tehtävä arvio ovat oikeusministeriön toimia yrittäjyyden edistämiseksi.

Kansainvälisen vertailun on tarkoitus valmistua tammikuun 2018 loppuun mennessä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Entä velkaantuneet kotitaloudet? Onko ulosotossa ja velkasaneerauksessa käteen jäävää osuutta korotettu -90 luvun laman jälkeen?
Toimeentulotuen verran n.500e/kk.
Jk. Pienituloisilta eläkeläisiltäkin voidaan periä velat ulosotolla.

Massiivinen tukimylly jauhaa turhaa tukea !
Sunnuntai 8.10.2017 klo 07.09 IL
Massiivista yritystukimyllyä pyöritetään veronmaksajien rahoilla.

Jouni Halonen

Yleensähän velalla on vastineensa firmassa eli konkurssin sattuessa velkojan on tyydyttävä lainoittaessaan hyväksymiinsä vakuuksiin olipa niiden sen hetkinen arvo mikä tahansa. Sama yksityishenkilöiden asuntokaupassa, kämpän avaimet velkojan tiskille ja sillä laina kuitattu. Hiukan tulisi jäykkyyttä lainamarkkinoille, mutta ei tämä koko ajan etukäteen syöty talouskaan mikään ihanne ole.

Pekka Hovatov

Kyllä joka puolella sivistyneissä maissa, ei Suomessa(= ei ole sivistynyt maa) on mahdollista tehdä henkilökohtainen konkurssi oikeuden päätöksellä. Veloista vapautuminen on maakohtaista ja yleensä siinä on jonkin näköinen "karenssiaika" ja lyhennysvelvoite. Kuitenkin on mahdollista päästä veloista, eikä tarvitse olla ulosotossa hautaan asti niinkuin Suomessa, kun tulot eivät riitä edes korkojen maksuun. Esimerkiksi Yhdysvalloissa voit tehdä henkilökohtaisen konkurssin ja vapautua velkataakasta, mutta menetät luottotietosi, niin ettet saa tehtyä uutta velkaa enään vuosiin(karenssiaika +10-vuotta??).

Pekka Hovatov

Ei ne jää veronmaksajille. Rahan lainaaminen on liiketoimintaa ja liiketoiminnassa on aina riskinsä, voi menettää myös rahaa, ei ole aina pelkkää voittopuolista tuloa, kuten Suomessa, joten lainanantaja menettää rahansa. Näin se toimii oikeassa maailmassa, paitsi Suomessa. Täällä pelastetaan pankkeja ynnä muita veronmaksajien kustannuksella.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ei ne jää veronmaksajille. Rahan lainaaminen on liiketoimintaa

-Niinpä. Leikataan,leikataan lisää. Jää mummoiltakin lääkkeet ostamatta.Mutta onneksi on liiketoiminta Pika-vipit. TV suoltaa mainoksia helposta rahasta. Ei vakuuksia,ei luottotietojen tarkistamista.Ihan laillisesti saa tehdä perintätoimistoille asiakkaita.
Näinhän tämä pajatso on suunniteltu.
Vielä kun köyhiltä Kela ja kaupungit perii velat perintätoimistojen kautta.
Korkojen kera.