Lauantai 21.7.2018

Fortumin kohukauppa huolestuttaa: ”Vipuvarsi, jolla voidaan kangeta Suomea Venäjän haluamaan suuntaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.10.2017 10:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Fortum tiedotti syyskuun lopulla ostavansa saksalaisen energiajätti EONin osuuden energiayhtiö Uniperista, joka puolestaan on sijoittanut Nord Stream 2 -hankkeeseen noin 950 miljoonaa euroa. Kuvassa Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä.
|

Energiayhtiö Fortumin jättimäinen Uniper-kauppa puhuttaa edelleen. Nyt keskiöön ovat nousseet kaupan turvallisuuspoliittiset ulottuvuudet venäläisten arvioitua, että 3,76 miljardin euron jättikauppa parantaa Nord Stream 2:n tilannetta. Uniper on sijoittanut Nord Stream 2 -hankkeeseen noin 950 miljoonaa euroa.

–Suomen valtioilla - eli sen kansalaisilla - on enemmistöosakkuus Fortumissa. Siinä tilanteessa on syytä olla huolissaan jos Fortum ostaa yhtiön joka sijoittaa Nord Stream 2 -putkeen, hankkeeseen jolla on selvät turvallisuuspoliittiset ulottuvuudet, RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz kommentoi Facebookissa.  

Hän toteaa, että Fortumin kannalta vielä isompi kysymysmerkki on se, että se vastoin virallista strategiaansa ostaa yhtiön josta EON on halunnut luopua, yhtiön joka tuottaa energiaa pääosin fossiilisilla polttoaineilla. 

–Se että kassassa oleva raha - joka tuli sähköverkon myynnistä - polttaa ei ole pätevä syy, hän huomauttaa.

Fortum tiedotti syyskuun lopulla sopineensa saksalaisen energiajätti EONin kanssa energiayhtiö Uniperin kaupasta. Kaupassa Fortumille siirtyisi Uniperista EONin vajaan 47 prosentin omistusosuus noin 3,76 miljardilla eurolla, mutta Fortum on viestittänyt olevansa valmis ostamaan myös tätä suuremman omistusosuuden. 

Venäläismediassa levisi perjantaina uutinen, jossa Nord Stream 2:n tekninen johtaja Sergei Serdjukov sanoo kaupan helpottavan koko hankkeen toteuttamista. 

–Se parantaa kaasuputken rakentamistilannetta, koska suomalaisten yleinen suuntaus tulla Venäjän markkinoille on paljon suurempi kuin muilla, Serdjukov sanoi muun muassa venäläisen RT.comin mukaan. 

Turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut kolumnisti Janne Riiheläinen arvioi, että tilanteen tekee vielä hankalammaksi se, että Suomelle venäläinen energia eri muodoissaan on tärkeä asia, mutta Venäjälle vienti Suomeen vain pisara meressä. 

–Venäjä on myös osoittanut jatkuvasti laittavansa tarpeen tulleen poliittiset edut taloudellisten etujen edelle, hän kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Karjalaisessa.

Riiheläisen mukaan Venäjän politiikka muistuttaa aggressiivista nollasummapeliä, jossa isompi katsoo oikeudekseen ottaa hyödyn vaikka kokonaan itselleen.

–Suomen määräysvallassa oleva Fortumin liiketoiminta on nyt perin alttiina tälle pelille. Fortumin koon ja tärkeyden huomioon ottaen ei ole kovinkaan kaukaa haettu ajatus, että Suomi joutuu ottamaan yhtiön tilanteen yhä tarkemmin huomioon ulkopolitiikassaan. Saman asian voi sanoa myös siltä kantilta, että Fortum on vipuvarsi, jolla Kremlistä voidaan kangeta tarpeen tullen Suomea Venäjän haluamaan suuntaan, hän kommentoi.

Lue lisää: 

Hallitukselle huutia Fortumin jättikaupasta: ”Ilmastonmuutosta kiihdyttävä roskaosasto”

Professori Fortumin jättikaupasta radiossa: Piilossa tulevaisuuden tekniikkaa

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Asiasta onkin syytä olla erittäin huolestunut, sillä kaupassa kykenee jokainen energia-alaa ja sen kansainvälistä toimintaa tunteva näkemään sellaisia hallitsemattomia riskejä, että niitä ei voi kuvitella yhdenkään liikkeenjohdon ilman taustapelejä ottaneen tai uskaltaneen ottaa.
Taustalla ovat mammutti luokan "pelaajat" joiden intressi on kaikkea muutakin kuin maksimoitu tuotto sijoitetulle pääomalle, mistä ns. vastuuttoman kapitalismin helposti tunnistaa.

Kimmo Tallqvist

Vaikken mikään suuri venäjä fani olekkaan niin eikös koko fortumin tarina ole alunalkaenkin nojannut venäjän öljyyn ja kaasuun nesteen kautta.
Sen irtauduttua fortum on sijoittanut länsi-siperian sähköön jo niin rajusti että kai siihen kaasuputkikin mukaan sopii.
Sen myyntituotot ovat niin tärkeitä venäjälle että itse putinkin joutuu niitä moneen kertaan miettimään.
Fortumin lienee parempi olla mukana tekemässä fyrkkaa kuin katsoa vain vierestä.
Eiköhän tuo lähi-idän öljy ole enempi veren tahrimaa.
Venäjän ympäristöongelmat ovatkin sitten ihan oma lukunsa.

Hannu Rissanen

Me olemme nyt sitoutuneet Nord Stream kakkoseen. Toivottavasti Putin ei tee sellaisia tekoja, jotta kaasun vientiäkin aletaan kontrolloida ja estää. En näe Nord Steam kakkosta enää isona riskinä, sillä Saksan vihreät ovat jo pakottaneet Saksan talouden nojaamaan Venäjän kaasuun estämällä ydinvoiman käytön.

Timo Virtanen

Saksa tarvitsee kaasua entistä enemmän, jos ydinvoimasta luovutaan. Ja hiilikin nousee siellä arvoon arvaamattomaan todennäköisesti. Ruotsiin jo ajat sitten julisti luopuvansa ydinvoimasta. Kaiketi ydinvoiman tuotanto vaan on noussut noista päivistä !!! Sellaista se on politiikka. Puhutaan toista ja on pakko kuitenkin huolehtia sähkön tuotannosta. Riskejä on aina liiketoiminnassa, se pitää paikkansa. Mutta en nyt niin pahana pidä, vaikka vähän hyötyisimme kaasuputkesta. Saksa ja Venäjähän maksavat viulut. Ja hiilen tupruttajia kyllä riittää ympäri maailman vielä kymmeniä vuosia. Sillä tuotetun energian hinta todennäköisesti nousee. Suomessakin lisättiin huolen käyttöä Ville Niinistön (vihreä) ollessa vastuullinen ministeri. Suuret puheet ja todellisuus kukkivat ihan eri teitä. Niin tulee käymään Saksassakin.

Risto Salonen

Jos tilaaja sulkee venttiilin ja myyjä työntää kaasua åutkeen, tuleeko Suomenlahdelle sitten iso kaasupurkaus?
Järkevä sijoittaja pistää nyt Fortumin osakkeet myyntiin. Osingonmaksukyky alenee merkittävästi ja kassakin tyhjenee.
Mistähän Orpokin ottaa parisataa miljoonaa korvaamaan Fortumin alentuvaa osinkorahaa valtion budjetin tilkkeeksi.

Jori Heikkinen

Fortumin hallituksen asiana on huolehtia Uniper -hankinnan liiketoiminta- ja muistakin riskeistä, ja estää niitä totrutumasta, siihen mittaaan kun ne ovat yhtiön hallituksen hoidettavissa. Turvallisuuspoliittiset riskit esim eivät ole niitä. Ne kuuluvat poliittisen päätöksenteon piiriin, toimialaan ja vastuunsa tuntevien poliitikkojen osaamisalueeseen. Jos ja kun Fortumin hallitus tekee Uniper -hankinnastaan menestystarinan, mitä ei helpommissakaan hankkeissa läheskään aina toteudu, myyköön valtio Fortum osakkeitaan hyvästä hinnasta vaikka venäläisille, niin että vivutus pienee, jos siitä haittaa on. Kaikista olennaisinta on onnistua hankkeessa, kun juna meni jo. Jos hanke epäonnistuu, vivutus tältä osin lakkaa, vaikka hankkeelle tulee hintaa. Yhteisen rajan vipu se vaan säilyy, ja parempi niin, että naapureilla sellainen on kuin että ei ole.

Mikko Toivonen

Kyllä olen ihan samaa mieltä, että Eon on löytänyt hyvän ulkohuussin ja käyttää sitä nyt joka kerta kun on ulosteesta päästävä eroon. Sitä varten kai Fortum osti Ekokeminkin, jolla ei muuten ollut mitään tekemistä sen ydinbisneksen kanssa. elleivät sitte Fortumin uusliliukset ja bankernäsit nähneet sitä monopolivarmana rahastusvälineenä.

Samy Arling

Kansanvälistä kauppaa tarvitaan ja EU-protektionismi on sen uhka, koomista että Suomelle on määrätty pakotteita Brysselistä, mutta Brysseli saa putkimies Lipposen avustuksella lisätä kaupankäyntiä Venäjän kanssa.Vastavoima on tervetullutta Suomen kannalta, erityisesti nyt kun EU-on kehittymässä yhä arvaamattomaksi utopian luhistuessa epäonnisen Ukrainan ja Turkinvalloituksen ja Englannin menettämisen jälkeen, utopioilla on tapan luhistua kun kasvu tyssää.

torsti tuukkanen

Fortumin itsenäinen päätösvallattomuus nähtiin jo hanhiniemeen mukaan pakot-
tamisen yhteydessä.Kun kepun" pekkarointiporukka "tulee näin näkyvästi pin-
taan,on maitotonkka jo kaatunut.Nyt taitaa olla myöhäistä rypistellä kun asia on
housuissa.Juttuhan tuli selväksi jo illan a-studiossa, kun kokematon ministeri
sotkeutui jo vuorosanoissaankin.Tämä touhu kun vielä vähän aikaa jatkuu,niin
ei muta kuin vilkutellaan menneelle nousukaudelle.