Tiistai 25.6.2019

Jäätävä vastaus Juha Sipilälle Fortumin kohukaupasta: ”Suoranaista silmien sulkemista”

Luotu: 
15.10.2017 10:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän mukaan Fortumin Uniper-kauppaan ei liity ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia.
|

Faktakulma

Valtioneuvoston kanslia eli Suomen valtio on energiayhtiö Fortumin enemmistöomistaja 50,76 prosentin omistusosuudella.

Fortum on sopinut saksalaisen E.ON:n kanssa ostavansa E.ON:n 46,65 prosentin omistusosuuden Uniperista. Kaupan arvo on noin 3,76 miljardia euroa. Fortum tavoittelee koko Uniperin omistusta.

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö kommentoi suorin sanoin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) arviota, jonka mukaan Fortumin Uniper-kauppaan ei liity ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia.

–On naiivia väittää, että tällaisen yhtiön ostaminen ei lisäisi suomalaisen valtionyhtiön Fortumin riskiä suhteessa Venäjään. Ja on suoranaista silmien sulkemista väittää, että se ei olisi myös turvallisuuspolitiikallemme merkityksellistä. Totta kai se on. Eri asia on sitten se, kuinka paljon se vaikuttaa asemaamme ja mitä sille pitäisi tehdä. Tästä pitäisi päästä Suomessakin jo puhumaan avoimesti, Niinistö kirjoittaa Facebookissa.

Fortum tiedotti syyskuun lopulla sopineensa saksalaisen energiajätti EONin kanssa energiayhtiö Uniperin kaupasta. Kaupassa Fortumille siirtyisi Uniperista EONin vajaan 47 prosentin omistusosuus noin 3,76 miljardilla eurolla, mutta Fortum on viestittänyt olevansa valmis ostamaan myös tätä suuremman omistusosuuden. Uniper puolestaan on sijoittanut Nord Stream 2 -hankkeeseen noin 950 miljoonaa euroa.

Venäläismediassa levisi viime viikolla uutinen, jossa Nord Stream 2:n tekninen johtaja Sergei Serdjukov sanoo kaupan helpottavan koko hankkeen toteuttamista.

–Valtio ei ole missään tapauksessa osapuoli tuossa kaasuputkihankkeessa, eikä Suomi oikeastaan mitenkään, koska kaasuputki menee ihan muualle kuin Suomeen, Juha Sipilä kommentoi MTV:n Uutisextrassa lauantaina.

Hän totesi myös, että Uniper-kauppa lähtee Fortumin omista tarpeista, ja yhtiön hallitus on katsonut kaupan tarpeelliseksi.

–Tähän kauppaan ei liity ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia, Sipilä sanoi yksiselitteisesti.

Fortumin suurin omistaja on Suomen valtio 50,76 prosentin osuudella.

Ville Niinistön mukaan Uniper lisää Fortumin omistuksia Venäjällä merkittävästi ja tekee yhtiöstä entistäkin riippuvaisemmaksi Venäjän kehityksestä ja sen johtajien oikuista.

–Venäjällä energia on julkilausutusti kansallisen edun ja turvallisuuden asia. Nord Stream 2 on monien asiantuntijoiden mukaan hanke, johon liittyy iso turvallisuuspoliittinen ulottuvuus Venäjän läsnäolon kasvusta Itämerellä ja sen pyrkimyksestä vaikuttaa entistä enemmän EUn energiamarkkinoihin.

Niinistö huomauttaa Sipilän puheiden kuulostavan tutuilta.

–Kyllä. Pääministeri Stubb ja sittemmin Sipilä vakuuttelivat samaa Fennovoiman ydinvoimadiilistä venäläisen Rosatomin kanssa. Fortum lopulta pelasti senkin hankkeen kroatialaisen pöytälaatikkofirman farssin jälkeen, koska yksityisiä sijoittajia sille ei löytynyt.

Uniper-kauppaa on arvostellut myös RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz, jonka mukaan hankkeesta on syytä olla huolissaan.

–Suomen valtioilla - eli sen kansalaisilla - on enemmistöosakkuus Fortumissa. Siinä tilanteessa on syytä olla huolissaan jos Fortum ostaa yhtiön joka sijoittaa Nord Stream 2 -putkeen, hankkeeseen jolla on selvät turvallisuuspoliittiset ulottuvuudet, Adlercreutz kommentoi.  

Hän toteaa, että Fortumin kannalta vielä isompi kysymysmerkki on se, että se vastoin virallista strategiaansa ostaa yhtiön josta EON on halunnut luopua, yhtiön joka tuottaa energiaa pääosin fossiilisilla polttoaineilla.

Samaan asiaan on kiinnittänyt huomiota vihreiden kansanedustaja Satu Hassi, joka on kuvaillut Uniperia ”roskaosastoksi, jonka toiminta perustuu ilmastonmuutoksen kiihdyttämiseen”.

Lue lisää: 

Fortumin kohukauppa huolestuttaa: ”Vipuvarsi, jolla voidaan kangeta Suomea Venäjän haluamaan suuntaan”

Hallitukselle huutia Fortumin jättikaupasta: ”Ilmastonmuutosta kiihdyttävä roskaosasto”

Faktakulma

Valtioneuvoston kanslia eli Suomen valtio on energiayhtiö Fortumin enemmistöomistaja 50,76 prosentin omistusosuudella.

Fortum on sopinut saksalaisen E.ON:n kanssa ostavansa E.ON:n 46,65 prosentin omistusosuuden Uniperista. Kaupan arvo on noin 3,76 miljardia euroa. Fortum tavoittelee koko Uniperin omistusta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Niin kauan kuin valtiolla on hallitseva omistusosuus Fortumista sen katsovat geopoliittiset pelaajat ja ajattelijat etenkin naapurissa valtion yhtiöksi ja sen toimet valtion kannanotoksi tai valtion suojeluksessa oleviksi toimiksi

Näin on täysin perusteltua arvella venäläisten katsóneen Uniperin suuren venäläisen kaasun käyttö ja välitystoiminnan nyt siirtyvän suosiollisen Suomen hallituksen varmaan ja käskytettävään alaisuuteen.

Tuota en vielä pidä merkittävästi lisääntyneenä riskinä vaan sitä että siirto tapahtuu saksalaisile tavoille ja oikeuksille jolloin täysi hoidon hallinta on mennyttä ja esimerkiksi väkeä ei sanota lopetettavista toiminnopista ilman huileita korvauksia. Viittaan esimerkiksi Nokian tehtaan siirtotapaukseen Saksasta ensin Unkariin ja sitten....
Viittaan myös moniin muihin huonosti ja suuriin rahanmenetyksiin päättyneisiin ulkomaanhankintoihin, joissa ei selvästikään opsattu tloimia paikallistapojen ja kulttuurin kanssa. Esimerkiksi paperi-ja sahaseikkailut sekä USA'ssa, että Kanadassa.

Myös riski Venäjän omistusten liian suuressa kasvattamisessa voi yksinkertaisesti yhtenä kauniina päivänä realisoitua "palotarkastajan" vierailulla yhtiöön. Riskit ovat yksinkertaisesti hirmuiset ihan investointi turvallisuus pohjalta. Niin hirmuiset, että kuten aikaisemmin olen kommentoinut minä en tuota askelta koskaan olisi ottanut tai suositellut vaan investoinut Fortumia polttelevan kassan kotimaan energiantuotantoon eli Loviisaan reaktoreiden uusintaan ja käyttänyt yhtiön voiman sen hankkeen ajamiseen nopeutetusti hallituksessa läpi

Kaupan kai voisi vieläkin perua ja laittaa hallituksen puoleltakin asiantuntevat hevosmiesten sijasta hommia hoitamaan.

Antti Kasvio

Pääministerillä oli haastattelussaan kaksi hyvin omituista kannanottoa.

Kaikille turvallisuuspolitiikkaa vähänkin tunteville on selvää, että Nordstream 2:n valmistuttua Venäjä katsoo itsellään olevan entistä enemmän elintärkeitä etuja puolustettavanaan Itämeren alueella. Tuon tosiasian kieltäminen kertoo pääministerin arvioivan rankasti meidän suomalaisten arvostelukyvyn.

Pääministeri väitti myös, ettei valtio-omistajalla olisi ollut mitään ennakkotietoa Fortumin johdon ostokaavailuista. Keille hän olettaa yhtiön toimivan johdon olevan tilivelvollisia ellei omistajille? Jos pääministeri puhuu totta, sekä pääomistajan että yhtiön johdon toiminta on ollut täysin ala-arvoista.

Matti Mustonen

Kun niin moni hysteerikkö vinkuu henkensä hädässä tätä kauppaa niin taitaa olla rahaa luvassa osakkeenomistajille. Nämä nykyajan ryssän pelkääjät eivät näe tulevaisuuteen.
Jos Venäjällä on kaasun vuoksi etuja puolustettavanaan niin ainoa merkittävä etu on kaupan jatkuminen ja rauhan säilyminen. Vain hullu kuvittelee, että Venäjällä olisi tosiasiallista mahdollisutta voittaa "länsi sodassa". Mihin se on hävinnyt se aikanaan paljoa esiinnostettu totuus, että kauppa ja keskinäinen taloudellinen riippuvuus on paras rauhan tae? Kiihkoilijat menkööt itseensä. Putki sinänsä ei ole tärjkeä vaan se minne putkesta tullut kaasu menee vai pelätäänkö, että Venäjän tulee turvata kaasuputken turvallisuus Puolan ja Ruotsin hyökkäyksiltä, jotta Saksa saa kaasunsa?

Saksaako tässä pitää taas alkaa pelkäämään?