Keskiviikko 26.9.2018

IMF: 2 asiaa jarruttaa Suomea – Jäykät työmarkkinat ja ikääntyminen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.11.2017 17:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF uskoo talouskasvun jatkuvan Suomessa vahvana myös ensi vuonna.
 
Keskiviikkona julkaistussa lausunnossaan IMF ennustaa Suomen talouskasvuksi tänä vuonna 2,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia.
 
Pitkällä aikavälillä työmarkkinoiden jäykkyydet ja väestön ikääntyminen kuitenkin rajoittavat talouskasvua. Työllisyyttä ja tuottavuutta tuleekin IMF:n mukaan nostaa, jotta talous kasvaisi ja Suomen hyvinvointimalli voitaisiin säilyttää.
 
IMF kehuu Suomea rakenteellisten uudistusten etenemisestä. Uudistukset ovat lisänneet kilpailua hyödykemarkkinoilla.
 
Lisää uudistuksia kuitenkin tarvitaan - erityisesti työmarkkinoille. IMF:n mukaan finanssikriisi ja pitkittynyt taantuma ovat paljastaneet työmarkkinoiden heikkoudet. Jäykät työmarkkinat heikentävät talouden kykyä toipua shokista.
 
IMF:n mukaan Suomi kaipaisi lisää joustavuutta palkkaneuvotteluihin, niin että erot yritysten välillä olisivat mahdollisia. Yritykset kohtaavat yhä enemmän erilaisia paineita, mutta palkankorotukset eivät useinkaan vastaa tuottavuutta.
 
IMF:n mukaan palkankorotusten pitäisi olla linjassa tuottavuuden kasvun kanssa, jotta yritysten kilpailukyky säilyisi.
 
Meneillään oleva kasvupyrähdys pitäisi IMF:n mukaan käyttää finanssipoliittisten puskureiden kasvattamiseen. Suomen budjettivaje on odotettua pienempi. Velka pysyy kuitenkin tavoitetason yläpuolella.
 
Väestön ikääntyminen ja talouden alttius shokeille vaatisi IMF:n mukaan vahvat puskurit. Myös sote-uudistus on elintärkeä julkisen sektorin tuottavuuden parantamiseksi ja menojen pitämiseksi aisoissa.
 
Suomen finanssisektori on IMF:n mukaan vakaa, mutta viranomaisilla pitäisi olla enemmän välineitä käytössään sekä lainanottajien että -antajien suojelemiseksi.
 
Nordean pääkonttorin muutto Suomeen lisää finanssivalvonnan haasteita.
 
IMF:n mukaan valvojalla pitäisi olla riittävät resurssit ja lisäpääomavaatimuksia tulisi voida asettaa, jos ne ovat tarpeen. Läheinen yhteistyö pohjoismaisten valvojien kesken on tarpeen, samoin kuin EU:n pankkiunionin kehittäminen.
 
Lähde: Kauppalehti.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Auramäki

Mitäs, jos se suurin ja jäykin jäykkyys löytyykin vanhakantaisista yrityksistä, työnantajapuolelta? Niiden tuotekehityksestä, markkinoinnista, myynnistä, asiakassuhteiden hoidosta, panostuksesta henkilöstöön ja sen hyvinvointiin, ... No sitten on Supercell ja muutama muu yritys, jotka toimii ihan uusilla malleilla ... ja menestyy. Toiset keskittyy ay-liikkeen haukkumiseen, veroista naukumiseen, itkee poliitikkoja avukseen, sidosryhmissä tunnistavat lähinnä vain omistajat ja johdon, ...Voivoi tätä typeryyden määrää.

Mikko Toivonen

Työmarkkinoiden monentasoinen jäykkyys ihan vuokra asuntojen puute mukaanlukien on ilmiselvää, mutta sille ei mitään tehdä eikä hallintokaan korvaansa lotkauta kun on totuttu siihen että maata johdetaan eturyhmien etuja ajamalla eikä kansallista ja kaikkien kansalaisten yhteisiä tarpeita ja etuja ajamalla.