Keskiviikko 26.9.2018

Salattuihin varoihin vain 0,5%:n veronkorotus? – Valtionsyyttäjä: ”Ei merkitse heille mitään”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.11.2017 20:06
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jarno Juuti
    Kuva
|

Uusi lakiesitys ehdottaa, että verottajalle aiemmin ilmoittamattomia varoja voisi jatkossa tuoda esiin 0,5 prosentin korotuksella.

Valtiovarainministeriö vakuuttaa, että verotusta ja veronkantoa uudistava lakiesitys ei sisällä ehdotusta tehokkaasta katumisesta, mutta valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta arvioi, että sisällöllisesti esityksessä on hyvin samanlaisia piirteitä.

–Noh. Ei se nyt varmaan suoranaisesti sisällä mitään tehokkaan katumisen lakia. Mutta siellä verotusmenettelylain 36 a pykälän 6 kohdassa säädettäisiin, että jos oma-aloitteisesti tuo esiin salaamansa tulot, niin veronkorotus on vain 0,5 prosenttia. Ja lisäksi tietysti viivästysseuraamukset, toteaa Saharvirta Uudelle Suomelle.

–Jos oma-aloitteisesti ilmoittaa aiemmin ilmoittamattomia tuloja, saa todella alhaisen korotuksen. Voihan sen esittää niin, että miten se nyt poikkeaa katumislaista, valtionsyyttäjä jatkaa.

Puolen prosentin veronkorotusta Sahavirta pitää ”aika hurjana” laskuna, kun nykyisin suurien tulojen salaamisesta voi seurata enintään 30 prosentin korotus.

–Se 0,5 prosenttia on kovin pieni korotus, eikä merkitse tälle kohderyhmälle varmasti yhtään mitään, hän sanoo.

Sahavirta kertoo, että eri epävirallisissa yhteyksissä hän on kuullut eri tahoilta, että varoja tai tuloja ulkomaille kätkeneet olisivat valmiita maksamaan hyvinkin suuria korotuksia, kunhan vain välttävät mahdolliset rangaistukset. Vielä tärkeämpää on Sahavirran arvion mukaan rikosprosessia seuraavan julkisuuden välttäminen.

–On ilmaistu, että nämä henkilöt olisivat valmiita maksamaan hyvinkin korkeita maksuja, jopa puolet salatusta tulosta, kunhan Helsingin Sanomien etusivulla ei lue, että näitä vastaan on nostettu rikosprosessi.

–Tässä pitää nyt muistaa, että kyse ei ole pelkästä veronkorotuksesta, vaan sen jälkeen kaikki tapahtuu julkisuudelta salassa. Sehän on käsittääkseni se suuri asia näille tulojen ilmoittajille, että he pystyvät tekemään sen julkisuudelta salassa. Miksi heille sitten sen lisäksi annettaisiin tällaisen järisyttävä korotuksen laissa tuleva alennuskin, tähän me olemme kiinnittäneet huomiota.

Uuden lakiesityksen nosti julkisuuteen viime torstaina kansanedustaja Timo Harakka (sd.), joka arvosteli valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.) ja hallitusta armahduslain palauttamisesta. Valtiovarainministeriö puolestaan vastasi, että uusi laki ei anna armahduksia ja verkkosivuillaan korosti, että tehokasta katumista ei palauteta.

Ministeriön mukaan tutkintapyyntö voidaan tehdä, jos on syytä epäillä, että varoja palauttanut on syyllistynyt esimerkiksi veropetokseen. Arvio olisi kuitenkin tehtävä ennen kuin 0,5 prosentin veronkorotus määrätään, koska samasta rikoksesta ei voi määrätä kahta sanktiota.

Sahavirran mukaan ministeriön ajattelussa on kuitenkin ongelma.

–Lopputulema on se, että jos veronkorotusputki valitaan, niin kaikki mitä sen jälkeen tapahtuu ja mitä tapahtui sitä ennen, jää julkisuudelta salaan. Eli me emme voi tietää, millaisiin oma-aloitteisiin ilmoituksiin verottaja soveltaa 0,5 prosentin korotusta, Sahavirta kritisoi.

–Melkein voi kysyä, olisiko parempi, että korotusta ei määrättäisi lainkaan, niin rikosoikeudellinen prosessi voisi toimia, jos ilmenisi, että tässä ilmoitusmenettelyssä oli jotain, mikä salattiin verottajalta. En tiedä, Sahavirta pohdiskelee.

LISÄÄ AIHEESTA: Timo Harakka hämmästeli veronkiertäjän ”moposakkoa” – Ministeriö laski todelliset rapsut

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Taas on näemmä vierailtu Arkadianmäellä.
Itäisessä Euroopassa rikolliset lobbaa ja edustajat verhoutuu vaitioloonsa kuin Helsingin Sukupuolitautien Poliklinikan lääkärit.
Kansalle kyllä puhutaan avoimuudesta, lasitaloista ja erilaisista kansalaisia luokittelevista rekistereistä markkinataloutta palvelevina hienoina asioina.
._.

Olli Parviainen

Ei mene. Tehokas katuminen ei vapauttaisi maksamasta välteltyjä veroja, vaan tarkoittaa että että jos on joskus aiemmin pimittänyt veroja verottajalta, niin homman voisi kuitata maksamalla ne vältellyt verot + päälle suhteellisen pienen rangaistusveron. Normaalikäytäntönä veronvälttelyn paljastumisesta seuraa vältellyt verot + päälle suurehko rangaistusvero.

Tehokkaan katumisen tavoitteena on houkutella verottajalta pimennossa olevaa pääomaa verottajan tietoon, jolloin sitä voidaan verottaa aiemmin välteltyjen + tulevien tuottojen mukaisesti.

Ei demarit varmaan sinällään vastusta pimitettyjä varojen saamista verotettavaksi, vaan pelkona lie että kertaluontoisesta katumiskäytännöstä tulisi toistuva tapa, jolloin siitä voi muodostua houkutin tulevalle veronkierrolle ("ka, jospas en nyt maksaakaan veroja, voihan ne maksaa myöhemmin kun seuraava katumuskierros julistetaan")