Keskiviikko 26.9.2018

700 milj. €:n yllätysveron kohtalo: ”Edullisempaa olisi kerätä rahat autotalliin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.11.2017 08:08
  • Kuva: Alma Talent arkisto / Outi Järvinen
    Kuva
    Peliyhtiö Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja. Yllätysveronmaksaja Kahon 3 perustettiin, jotta Supercellin pääkonttori pysyisi Suomessa.
|

Peliyhtiö Supercellin omistajan tytäryhtiö Kahon 3 toi Suomen lähes 700 miljoonan euron yllätysveropotin ja maksoi eniten yhteisöveroa viime vuonna. Mitä Valtiokonttori teki harvinaisen suurelle yllätykselle? Talouselämä kertoo.

Kohua herättäneet verotulot liittyvät kauppaan, jossa peliyhtiö Supercell myytiin kiinalaiselle Tencentille. Verottaja sai potin kesällä ja yllättyi. Alkuperää veikkailtiin julkisuudessa ja lopulta se paljastui.

Rahoituspäällikkö Mika Tasa Valtiokonttorin likviditeetti ja varainhankinta -yksiköstä kertoo Talouselämälle, että tilanne ei aiheuttanut poikkeustoimenpiteitä, vaikka raha olikin harvinaisen suuri. Hän huomauttaa, että verottaja päättää yhteisöveron kohtalosta ja siitä, jääkö raha valtiolle vai meneekö siitä veronpalautusta.

Tasan mukaan rahat menevät samaan valtion kassaan kuin kaikki muukin verotulo. Sen avulla Valtiokonttori hoitaa valtion velvoitteita, eli maksaa velkoja ja ottaa uutta velkaa. Kassan rahaa käsitellään Tasan mukaan joka päivä, eli käytännössä raha sijoitetaan johonkin.

Mihin varoja on sijoitettu?

–Käytämme käänteistä kolmikantarepo-instrumenttia. Se on käytännössä talletus, jota vastaan saadaan vakuutta. Lisäksi meillä on talletuksia, ja saatamme joskus ostaa velkainstrumentteja. Raha voi mennä myös valtion menoihin.

Tasa huomauttaa, että tällä hetkellä vallitsee negatiivisten korkojen ympäristö, joten lyhytaikaisista sijoituksista pitää maksaa.

–Olisi edullisempaa kerätä rahat ja pistää ne autotalliin, mutta se ei ole mahdollista. Käytännössä joudumme maksamaan siitä, että rahaa otetaan vastaan. Toisaalta vastaavasti saamme negatiivisella korolla lyhyttä velkaa eli meille maksetaan velan ottamisesta.

Lähde: Talouselämä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Kuikka

Valtio joutuu budjetin perusteella joka tapauksessa ottamaan edelleen lisävelkää miljarditolkulla, joten tuo summa alentaa siltä osin velanottotarvetta ja tulee käytetyksi niin muodoin esittämälläsi tavalla automaattisesti.

Samy Arling

Tuhlari pääministeriäkin hymyilytti :) ja kansa maksaa "mielellään" veroja tuhlari hallituksille, "verojen maksetaan mielellään" ja verovarojen varastaminen jatkukoon häpeilemättömästi.Häpeilemättömät päättäjät ottavat vielä lisävelkaa jälkipolville !

Raimo Laine

Valtiokonttorin tällainen rahan käsittely on erittäin byrokraattista. Omaisemme kuoli lapsettoma ilman testamenttia ja jätti jälkeensä kasan rahaa sekä kaksion, jotka täten siirttyivät valtion omaisuudeksi. Jopa ilmoitus tästä oli vaikea tehdä ja se otettiin pitkin hampain lopulta vastaan. Omaisia, joilla ei osuutta siis omaisuuteen ollut, vaadittiin pitämään asunto kunnossa ja vasta kahden kuukauden kuluttua se otettiin armollisesti Valtiokonttorin hallintaan.

Juha Lehtonen

Ja demareiden mielestä tässäkin verossa oli jotain hämärää... Aina kannattaa epäillä yrittäjää: jos ei maksa veroja, niin se pimittää niitä jotenkin, ja jos maksaa, niin väärin se on sekin. Pois esim. Japanin verotuotoista.

Pekka Hovatov

Kiva summa. Nyt saadaan sitä kipeästi kaivattua lisärahaa taikaseinään, ei lopu ählämsählämiltä diskorahat kesken, saa pojat vaikka uudet I-phonet jouluksi ja lisää geeliä tukkaan, vaikkei joulua vietäkään, voi että.
Ja siellä kaikilla oli niin mukavaa, oi jospa oisin saanut olla mukana....

Pekka Hovatov

Hallituksessa käydään seuraavaa keskustelua, pääministeri Sipilän(Keskusta) johdolla:
-Kyllä nyt on saatava pienet palkankorotukset, mieluummin 0% ja veroja on nostettava pienituloisilla ainakin 10%, mieluummin 20%.
Tähän väliin Petteri Orpo(Kokoomus) toteaa "miehisellä äänellään":
- Rikkaiden veroja ei sitten nosteta yhtään, me täällä kokoomuksessa vaadimme sitä. Sipilä jatkaa keskeytynyttä puhettaan:
- Nyt ei saa vatuloida. Taikaseinästä on rahat vähissä. Joulukin on tulossa ja viime vuonna maahamme tulleet aavikoiden huippuosaajat, tämä lammas-ja kamelipaimenten kerma, oikea creme de la creme. He tarvitsevat kipeästi lisärahaa Jouluksi, vaikkeivat uskontonsa takia Joulua vietäkään. Jokaisen heistä on saatava uusi I-phone ja kiinteä kulukorvaus hiusgeelinkäyttöön, sitä ei kuulemma voi olla koskaan liikaa, kysykää vaikka vihreiden eduskuntaryhmien naisilta tai käykää katsomassa Perjantai iltana mummotunnelissa. Mattilan Pirkko, varmistaistko, että lisärahoista ei pääse nauttimaan kantasuomalaiset, vaan rahat ohjautuvat kunniakansalaisillemme, tämähän kuuluu sinun toimialaasi, siellä sosiaaliministeriössä. Sosiaali-ja terveysministeri Pirkko Mattila(siniset):
- Meillä on kaikki Kelassa valmiina saamme tehtyä henkilökohtaiset tukipäätökset heille 1 päivän sisällä, tosin kantasuomalaisten tuista tehtävät päätökset siirtyvät sitten ensi vuoden puolelle, mutta eikös ne saa sitä ruokaa sieltä leipäjonosta, heh, hehee(Vahingoniloista naurua, vaivoin pidätellen, Pirkko lopettaa puheenvuoronsa). Samanaikaisesti Petteri Orpo päästää räkäisen naurun ja lisää:
- Voitaisko me keksiä, joku Eu-laki tai joku asetus, jolla me voitais kieltää noi leipäjonot, eihän niissä käy edes meidän kunniakansalaiset.
Sipilä jatkaa keskeytynyttä puhettaan:
- Paula sinähän voisit määrätä poliisin pidättämään kaikki leipäjonossa olevat, syyllistyvät näköjään laittomaan mielenosoitukseen.
- Tosi hyvä idea sulta Juha, toteaa sisäministeri Paula Risikko(kokoomus).
- Voisin ohjeistaa poliisia olemaan mahdollisimman kovakourainen, niin eivät sitten heti kykene uudelleen jonottamaan sitä ruokaa, jatkaa Paula innoissaan.
- Eihän siellä vain ole yhtään ulkomaalaista jonossa? Kysyy Paula vielä perään.
- Ei ole, me olemme Kelassa huolehtineet jokaisesta ulkomaalaisesta henkilökohtaisesti, niin ettei heidän tarvitse moisiin jonoihin mennä, vastaa Pirkko Mattila.
- Asia on siis päätetty. Risikko määrää poliisin hajoittamaan laittoman ruokajonon ja Mattila pitää huolen että taikaseinässä riittää rahaa. Sipilä toteaa.
- Petteri, varmistaisitko vielä, että se Kiinalaisyhtiön maksama yhteisövero, oliko se 700 miljoonaa, ladataan taikaseinään vielä tämän viikon aikana, Sipilä sanoo.
- Ok, mä käsken ja lisätään omista 300 miljoonaa, niin päästään kivaan tasasummaan, eiköhän se riitä hiusgeeliin ja uusiin I-phoneihin ja pärjäävät ainakin Joulun yli, katotaan Tammikuussa lisärahoitusta, kun se on tarpeen, Orpo lisää.

Ja niin tuli Joulurauha koko valtakuntaan. Kaikilla oli niin mukavaa. Applen Suomen joulumyynti kasvoi yli odotusten. Kantasuomalaiset ottivat lisätöitä ja tekivät ylitöitä, että kunniakansalaisten puhelinlaskut ja lomamatkat turvattomaan kotimaahan saatiin Kelan toimesta maksettua. Poliisi omaaloitteisesti varmisti joulurauhan syntymisen ja pysymisen hakkaamalla kantasuomalaisia, aina kun heitä oli yhdessä enemmän kuin kaksi henkilöä, koska kyseessähän oli laiton kokoontuminen.