Keskiviikko 26.9.2018

KL: Suomalainen pörssiyhtiö ryvettyi – mitta tuli täyteen: ”Saman tien potkut koko johdolle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.11.2017 19:25
  • Kuva: Alma Talent arkisto / Jarno Juuti
    Kuva
    Liikemies Kyösti Kakkonen (kuvassa) kypsyi Markku Kankaalan ohella kroatialaisen suuromistajan toilailuun.
|

Piensijoittajien mitta on tullut lopullisesti täyteen koskien kaivosyhtiö Afarakin sotkuja, kertoo Kauppalehti. Entinen Ruukki Group on ollut viime päivinä otsikoissa Paratiisin paperit -tietovuodon jäljiltä.

Ylellä on pääsy vuototietoihin toimittajajärjestö ICIJ:n kautta.

Ylen mukaan kroatialainen suuromistaja Danko Končar on saattanut syyllistyä arvopaperimarkkinarikokseen salattuaan todellisen päätösvaltansa yhtiössä vuosia. Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii häntä ainakin sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Kroatialainen on kiistänyt syyllisyytensä.

Ylen mukaan Končar omistaa suomlaisyhtiöstä virallisesti vain 27 prosenttia, mutta todennäköisesti hänellä on ollut määräysvalta jopa yli 70 prosenttiin osakkeista.

Lue tarkemmin: Yle: Suomalaisten sijoittajien suosikkiyhtiössä omituinen rahavirta: ”En ostaisi osakkeita”

Pääosa yhtiön lähes 7000 osakkeenomistajasta on suomalaisia. Suomalaisten piensijoittajien liittouma omistaa 10,79 prosenttia osakekannasta.

Liittouma on jo aiemmin kiistellyt yhtiön johdon ja muun hallituksen kanssa etenkin sijoittajaviestinnän hoitamisesta. Johto puolestaan on haukkunut suomalaisia pienosakkaita turhasta melskaamisesta.

Piensijoittajien puhemiehet ja osakkaat Markku Kankaala ja Kyösti Kakkonen vaativat nyt Kauppalehdessä erityistilintarkastusta ja ylimääräistä yhtiökokousta koolle nopeasti. Kankaala ja Kakkonen haluavat antaa saman tien potkut nykyiselle hallitukselle ja johdolle.

–Salailun ja suhmuroinnin pitää loppua Afarakissa, joka on hyvä yhtiö, mutta pääomistaja on huono, Kankaala ja Kakkonen sanovat lehdelle ja viittaavat Končariin.

Molemmat vaativat samalla vauhtia Finanssivalvonnan tutkimuksiin osakekaupoista.

Kauppalehti ei tavoittanut Končaria, joka on ollut vierailemassa yhtiön kaivoksissa Etelä-Afrikassa. Sen sijaan lehti tavoitti Končarin vaimon, joka on Afarakin hallituksen puheenjohtaja Jelena Manojlovic. Hän sanoi, ettei tiedä Končarin todellisia omistuksia, eikä halunnut kommentoida asiaa tarkemmin.

Lue koko juttu Kauppalehdestä

Lue lisää:

Verottaja havittelee tietoja 500 suomalaisesta Ylen salaisista papereista

Salaisissa papereissa 500 suomalaisnimeä – Yle julkaisee pörssiyhtiön ”omituiset kuviot”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Roope Retuperä

Siis aivan käsittämätöntä suhmurointia.
Ja monet piensijoittajat ovat vieläpä sijoittaneet tällaiseen yhtiöön, jossa edes hallituksen puheenjohtaja ei tiedä osakkaiden omistuksista.
Miten finassivalvonta on aina niin kuutamolla näissä oudoissa tapauksissa?
Osaamatonta väkeä siellä?
Myykää osakkeenne heti pois, kun vielä voitte.