Torstai 27.6.2019

Fortum-pomo kohukaupasta Ylellä: ”Olemme rakentaneet sopimuksen, jossa on vain hyviä vaihtoehtoja”

Luotu: 
11.11.2017 10:59
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark uskoo, että Uniperin johdon kanssa päästään vielä sopuun.
|

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark luottaa, että Uniper-kauppa on toteutumassa yhtiön johdon julkisesta vastustuksesta huolimatta. Lundmark kertoi näkemyksiään Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Fortum on aikeissa ostaa saksalaiselta E.Onilta sen osuuden Uniperista. E.On on Uniperin suuromistaja 47 prosentin omistusosuudella.

Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer on suositellut, etteivät sen osakkeenomistajat hyväksyisi Fortumin tarjousta. Fortumin tekemä tarjous Uniperin osakkeista alkoi keskiviikkona ja se päättyy 16. tammikuuta 2018.

Lundmark on aiemmin todennut, että Suomessa on ollut käynnissä hyvin erikoinen mediapeli. Uniper lähetti viime viikolla avoimen kirjeen omistajille, jossa se sanoi Fortumin kaupassa olevan kyse järjettömästä, vihamielisestä yritysvaltauksesta. Uniper osti mainostilaa muun muassa Helsingin Sanomien ja Aamulehden keskiviikon lehdistä.

Lundmark uskoo, että Uniperin johdon kanssa päästään vielä sopuun.

–Olen optimistinen sen suhteen, että rakentavaan keskusteluun päästään, Lundmark sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Mikäli E.On päätyisi olla myymättä Uniper-osakkeensa Fortumille, Fortum on oikeutettu jättimäiseen hyvitysmaksuun.

–Olemme rakentaneet sopimuksen, jossa on vain hyviä vaihtoehtoja, Lundmark totesi.

Hyvitysmaksun perusosa on noin 750 miljoonaa euroa. Lisäksi hyvitysmaksu sisältää muuttuvan osan, jonka määrä riippuu siitä, kuinka paljon Uniperin kurssi ylittää 22 euron tarjoushinnan viiden viimeisen kaupankäyntipäivän aikana ennen 11. tammikuuta 2018. Enimmillään hyvitysmaksu voi olla yhteensä noin 1,5 miljardia euroa.

Lähde: Kauppalehti

 

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Riskit ovat kuitenkin hallitsemattomat. Tähän suuntaan tällaisella loikalla laajeneminen kertoo vain kahdesta mahdollisesta asiasta joista ensimmäinen on yhtiön arvon ja tuoton "manipulointi" niin että pörssiyhtiölaki kirjaimellisesti toteutuu ja yhtiön omistajat saavat maksimaalisen tuoton ja palkkajohtajat maksimaaliset henkilökohtaiset palkkiot.

Siis suurin ajuri on subjektiivinen voiton maksimointi eikä kansallinen tarve ja turva, mikä Fortumin edeltäjällä IVO'lla oli ja esimerkiksi Ruotsin valtion täysin omistamalla Vattenfallilla on. Tosin myös Vattenfall on osansa tupiinsaamis seikkailuista Saksassa käynyt harjoittelemassa.

Toinen mahdollisuus on "Venäjä" sillä koko visioitu laajenemis ja tuottostrategia pohjautuu Lundmarkia tulkiten Venäjän putkikaasuun ja sen lisäämiseen EU markkinoilla hiilen korvaajana. Tästä on jokaisen vedettävä ymmärryksensä ja asennoitumisensa mukainen johtopäätös.

Henkilökohtaisesti kautta maailman energian kanssa tavalla tai toisella tekemisissä olleena en sille linjalle lähtisi vaan kehittäisin Suomi mukaan lukien nopeasti Valtameri liikuteltavan LNG terminaaliston ja jakeluinfraan kilpailtuna. Ei siis Pelkästään monopoli Gasumille jaettuna vaikka Gasun haluaa myös toimia lähinnä venäläisen putki kaasun puitteissa ja tekee pikkujuttuja mainosmielessä kuten Anttonen polttoainekauppiaana.

Edelleenkin olen sitä mieltä että niin kauan kuin valtio on enemmistö osakas Fortumista, sen tulee käyttää sitä kansallisen perustarpeen turvaamiseen ja mieluummin nostaa osuuttaan yhtiössä. Silloin sopiva ja turvallinen investointi olisi uusia Loviisan voimalat nykyaikaisilla ja aloittaa se työ välittömästi. Markkina ja tuotto olisivat taattuja ja tulisivat kansalliseen tarpeeseen.
Maailmalla muuten LNG kaasuakin riittää vaikka mihin tarpeeseen ja tarvittaessa mikään ei estä tekemästä Suomeenkiin suurta maakaasuun pohjaavaa voimalayksikköä luokassa 2 GW. Sellaisen kun saisi noin kahdessa vuodessa rakennettua hintaan noin 2 miljoonaa euroa kun ei silloin ole STU lisäämässä laitoksen hintaa 1 miljardilla eurolla.

Siinä voitaisiin käyttää tuotua LNG ja Venäjän putkikaasua mixinä ja koko teholla vähentää hirvittävän kokonais haitallista biomassaenergian tuottoa.

Mutta emme ole edes saaneet ihan simppeliä LNG valtameriterminaalia aikaiseksi kun varat on syöty sulle mulle periaatteella eli suomalaisella syvään juurtuneella rakenteellisella korruptiolla.

Jukka Mikkola

Tässä on hyvä palata miettimään ”juuria”, mistä Fortum synnytettiin. Imatran Voima ja Neste yhdistyivät Fortumiksi vuonna 1998. Molemmat yritykset rakennettiin alun perin sitä silmällä pitäen, että ne tuottavat halpaa energiaa yhteiskunnan tarpeisiin. Niiden avulla pidettiin osaltaan kansakunnan energiansaantivarmuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä yllä.
Iso yhtiö pienessä maassa johti siihen, että syntyi ”valtio valtiossa.” Päätöksenteko pidetään yhtiön sisällä, ei ulkopuolella. Tähän eivät paljon vaikuta ns. ”poliittiset päätökset” pörssiyhtiössä. Tämä tuli esille myös tästä Uniper-kaupasta ilmoitettaessa. Julkisuudessa olleen tiedon mukaan vastuuministeri sai siitä tiedon puoli tuntia ennen kaupan julkistusta.