Keskiviikko 26.9.2018

Ekonomistit pohtivat euron tulevaisuutta: ”Voi osua Suomeen myös energiapolitiikan kautta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.11.2017 19:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Sekä Aktian pääekonomisti Heidi Schauman että viestintätoimisto Milttonin pääekonomisti ja aikaisemmin entisen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) erityisavustaja Ville Kopra pitävät Suomen kannalta hyvin tärkeinä neuvotteluja euroalueen tulevaisuudesta. Niiden odotetaan alkavan, kun Saksan liittokanslerin Angela Merkelin uusi hallitus on valmis.

Sekä Schauman että Kopra mainitsevat erikseen Ranskan presidentti Emmanuel Macronin, joka on esittänyt yhteistä finanssiministeriä, joka voisi vaikeina aikoina vakaannuttaa euroalueen taloutta. Macron kertoi kampanjansa aikana avoimesti halustaan uudistaa työmarkkinoita, säästää valtion menoissa ja viedä euroaluetta voimakkaasti kohti yhteisvastuuta.

Molempien mukaan pankkiunionin viimeistely on tärkeä lenkki ketjussa, jolla euroalue varautuu tuleviin vaikeisiin aikoihin. 

–Sekä Saksan että Italian pankkisektorit odottavat edelleen pesänselvitystä. Ranskan ja Saksan asialistalla on Euroopan vakausrahaston uudelleenfunktiointi “Euroopan IMF:ksi”, jolloin velkakriisiin ajautuvilla euromailla olisi heti osoite josta pyytää hätäapua. Brexit –linjoista keskustellaan, Kopra toteaa Puheenvuoron blogissaan.

–On tiettyjä reunaehtoja, joista Suomessa ollaan yleisesti samaa mieltä: pankkiunionin loppuunsaattaminen, yhteinen talletussuoja (erittäin merkittävä Suomelle Nordean muuttopäätöksen takia), yhteiset pääomamarkkinat sekä EVM, joka toimisi Euroopan valuuttarahastona ja vastaisi konkurssimenettelystä, Heidi Schauman puolestaan listaa omassa blogissaan.

Kopra nostaa esiin myös Nord Stream 2 -hankkeen ja uskoo sen voivan olla vaakalaudalla.

–Merkelin ja Macronin neuvonpito voi osua Suomeen myös energiapolitiikan kautta. Nord Stream 2 ei nauti suosiota Saksan uusien hallituspuolueiden kohdalla. Ei ole mahdotonta, että Saksa ja Ranska, linjatessaan talouspolitiikan isoa kuvaa kahden kesken, pyrkivät lepyttelemään hankalassa maineessa olevia itäisen keskieuroopan maita torjumalla Nord Stream 2:n etenemisen, hän toteaa.

Kopran mukaan Suomen kannattaa olla aktiivinen tärkeiksi kokemiensa asioiden suhteen.

–Kannattaa tehdä omia esityksiä ja ujuttaa mukaan Suomelle tärkeitä näkökulmia liittyen esimerkiksi eurooppalaisen TEN-T –infran kehittämiseen. Mikäli Saksa ja Ranska uudistavat aloitteellisuutensa eurooppalaisessa rahoitusmarkkinaverossa FTT:ssä, Suomen hallituksen on syytä viilata oma kantansa asiaan uusi tilanne huomioon ottaen. Vaikka kokoomus Jyrki Kataisen hallituksessa torppasi FTT:n edistämisen, nyt komission varapuheenjohtajana Katainen varmasti kannustaa kotiseuraansa rohkeammin yhteistyöhön mukaan.

Schauman korostaa, että kyseessä ei ole lainkaan vähäpätöisen neuvottelut Suomen kannalta.

–EMU:n muotoutuminen ei ole lainkaan vähäpätöinen asia, ja erityisen tärkeä se on demokraattisen legitimiteetin kannalta. Todennäköisesti päädymme jälleen kerran hybridiin, joka ei oikein vastaa kenenkään toiveita. Mutta kuten monet työmarkkinaosapuolet Suomessa ovat ansiokkaasti korostaneet, yhteistyöhön kuuluu joskus suostuminen sellaiseen, mikä ei alun perin ollut omalla toivomuslistalla.

Valtioneuvoston kanslian julkistamassa EMUn kehittämisen perusmuistiossa on linjattu, että Suomi pitää tässä vaiheessa pankkiunionin loppuunsaattamista ja pääomamarkkinaunionin edistämistä päätavoitteina EMU:n kehittämisessä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich puolestaan arvioi noin kuukausi sitten, että Suomen kannattaa EU:n ja euroalueen kehittämisprioriteeteista neuvoteltaessa ”puskea” pankkiunionia, pääomamarkkinaunionia ja talouden rakenneuudistuksia kaikin voimin eteenpäin. 

Lue lisää: Asiantuntija arvioi Suomen eurolinjaa: ”Näillä uudistuksilla nostetaan hyvinvointia”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Jutta,olet ihana,jospa olisin voinut olla sinun oppilaana sinun luokkahuoneessa,ja sinulla olisi aina ollut verkkosukat,sekä minihame.
Nyt kun ei näin ollut,voisinko hakea jotain mielenterveydellistä,rahallista tukea itselleni,aivan sosiaalidemokraattisen puolueen ,perusajatuksien mukaisesti.Vaikka olen vain nähnyt sinut kuvissa.Mutta ne ovat tuhonneet minun ajatuksesni olla,metro,afro,ei kukaan,ja mitä muita niitäonkaan mistä olen jäänyt paitsi.
Sosiaalidemokratia puolueena on tuomittu tuhoon,kuten merkit viittaavat,ei ole enää luottamusta,aikoinaan hyvääkin tehneille puolueen edustajille.
On kehitetty puolue,joka,aikoinaan ratsasti epäoikeuksien selässä.Mikä oli toki aivan oikein.
Nyt on vain niin,kuten kaikki historiakin todistaa,ei mitään liikettä voida,täysin pyyttettä johtaa,vaan yksi asia johtaa toiseen.Vaan,vallan pienetkin muruset,johtavat lopulta itseoikeudelliseen olotilaan,jossa kaikki muu kritiikki on väärää.
Sosiaalidemokratia,huom.moninaisenakin ilmiöinä, on kuitenkin luonut tämän nykyisen Euroopan.
Kokoomus,esim.Suomessa ajaa harvainvaltaa,kuten aikoinaan Englannissa,jossa luokkajako oli määräävä.
Ja "aatelisen" sana vastasi 10 "tyhmää" talonpojan mielipidettä.
Tässä mielessä sos,dem.tietenkin olisi hyvä,mutta kuin he itsekin luokkittelevat itsensä harvainvallan edustajiksi.
Sääli ,kun reaaliteetit karkaavat käsistä.

Timo-Pekka Mustakallio

Todellisuudessa tässä yritetään anastaa jäsenmaiden kansallisia oikeuksia, valtaa Euroopan virkamiesdiktatuurille, "neljännelle valtakunnalle", vaikka vallansiirrolle ei löydy demokraattista tukea kansalaisilta. Keikauksen tehtyään virkamiehet eivät enää ole todellisen valvonnan ("Arska valvoo", niin kuin olemme jo riittämiin nähneet EU:n puuhissa) eli vastavallan alaisia, vaan portit olisivat sepposen selällään mielivallalle. Vaikea uskoa, että yhä epäluuloisemmat EU-kansalaiset nielisivät ylen vallanhimoisten, mutta kehnon "track record":in aiempien möhläysten muodossa omaavien eurokraattien hankkeet enää ilman protesteja... ainakaan jos he pitävät kansalaisoikeuksiaan, vapautta mielivallasta tärkeinä.

Erityisen kehnoa strategiaa on ajaa muutosta kaikessa hiljaisuudessa, varkain, jolloin kansalaisille jää demokraattisten keinojen sijaan ainoaksi vaihtoehdoksi tulla kaduille torjuakseen keikautusta, mikä tosiasiassa tarkoittaa kansallisvaltioiden loppua, kuristusotetta niiden (meidän!) lompakoista. En usko, että kovinkaan moni hyväksyisi moista temppua säyseästi, edes Suomessa.

Markku Nieminen

EU;n paljon aikanaan mainostettu, mutta nyt unohdettu läheisyysperiaate, on saavuttamassa uusia ulottuvuuksia. Itsenäisyyden menetystä pelänneille ja arvostelleille sitä markkinoitiin päätäntävallan pysymisenä jäsenvaltioitten itsensä hallussa!
Nyt sillä läheisyysperiaatteella tarkoitetaan ihan muuta. Komission yksinvaltaa yli kaiken kansallisen päätösvallan. EU byrokraatin kättä hamuamassa lompakollasi, etkä voi edes lyödä sitä pois vaan kiristele vaan hampaitasi ja maksa.

Antti Kasvio

Suomi on ylipäätään ajanut ja on edelleen ajamassa itseään niin suureen energiapoliittiseen riippuvuuteen Venäjästä, että se leimaa lisääntyvästi koko meidän rooliamme - ja vähentää ominaispainoamme - Euroopan tulevaisuudesta käytävissä keskusteluissa. Ellei meitä sitten aleta pitää suorastaan Venäjän viestinviejänä noissa keskusteluissa.