Tiistai 18.12.2018

Suomalaisiin kasvuyrityksiin tarjolla jopa 800 milj.€ – Toimitusjohtaja: Suomi estää itse

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.11.2017 11:46

Suomalaisiin kasvu- ja startup-yrityksiin olisi tarjolla satoja miljoonia euroja, mutta summia ei saada sijoitettua yrityksiin sääntelyn vuoksi. Asiaa tuskastelee EK:n blogissa pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Hän katsoo, että summilla voisi olla merkittävät kerrannaisvaikutukset.

–Vuonna 2016 kohdeyhtiöiden liikevaihto kasvoi yli 11 prosenttia ja henkilöstön määrä Suomessa yli 13 prosenttia kun samaan aikaan muiden suomalaisten yhtiöiden liikevaihto kasvoi 1,5 prosenttia ja henkilöstö 0,6 prosenttia, Santavirta kirjoittaa.

Hankalasta sääntelystä Santavirta nostaa esiin kaksi esimerkkiä: kotimaisten pääomasijoitusrahastojen tiukempi verokohtelu muihin säätiöihin nähden sekä ulkomaisille sijoittajille tuplaverotusta aiheuttavat käytännöt karkottavat yksityisiä pääomia Suomesta.

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja arvioi, että sääntelyä helpottamalla seuraavan kymmenen vuoden aikana kasvuyrityksiin voisi vapautua kaikkiaan 800 miljoonaa euroa.

–Kysymys kuuluukin: onko meillä todella varaa menettää näin paljon potentiaalista yksityistä pääomaa? Jos veroesteitä ei pureta, säätiöiden on sijoitettava ulkomaisiin pääomasijoitusrahastoihin ja ulkomaisten rahastosijoittajien varat kohdistuvat muihin maihin, Santavirta kirjoittaa.

–Sääntelymuutos ei myöskään vähentäisi veroja vaan se välillisesti lisäisi verotuloja. Nykyisellä sääntelyllä ei ole nimittäin mitään verotettavaa, koska sijoituksia ei yksinkertaisesti tehdä Suomeen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: