Tiistai 18.12.2018

Suomalaisyrityksissä vastaisku kulutusvimmalle – Makia sulki nettikaupan ja myymälän: ”Black Friday on lähtenyt käsistä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.11.2017 16:50
  • Kuva: Alma Media arkisto / Veli-Jukka Mustajärvi
    Kuva
|

Suomenkin vallannut Yhdysvalloista lähtöisin oleva ostospäivä Black Friday on saanut aikaan vastareaktion, kertoo Markkinointi&Mainonta. Suomalainen vaatevalmistaja Makia on jopa sulkenut verkkokauppansa ja lippulaivamyymälänsä vastatempuksena.

Makian operatiivisen johtajan Mika Martikaisen suurempaa ideologista viestiä ei ole, mutta yritys toivoo asioita yleisesti ottaen kestävämpään suuntaan.

– Halusimme korostaa tänä vuonna sitä, miten Black Friday on lähtenyt käsistä yleisellä tasolla. Meillä ei ole alennuksia ollenkaan, joten ajattelimme, että laitamme verkkokaupan ja lippulaivamyymälän kiinni, hän sanoo lehdelle.

Eettisiä asusteita ja vaatteita myyvä Globe Hope kertoo Facebookissa irtisanoutuvansa ostospäivästä, koska ei halua ”olla osallisena lietsomassa kulutusta”. Yrityksen markkinointivastaava Miisa Asikainen kertoo, että Black Friday on ollut yritykselle aina ”ehdoton ei”.

Ulkoilu- ja retkeilyvarusteita myyvä Partioaitta vastatempaisee keräyksellä ja laittaa tänään 5 prosenttia kaikista ostoksista ympäristöbonuspottiin. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra puolestaan muistuttaa, että tänään vietetään myös kansainvälistä Älä osta mitään -päivää, jota on vietetty jo vuodesta 1992 lähtien.

Vastareaktio on tuttu myös Yhdysvalloissa, missä muun muassa erä- ja ulkoiluvarusteita myyvä REI on sulkenut kaikki 151 myymäläänsä jo kolme vuotta peräkkäin.

Eurooppaan Black Fridayn toi verkkokauppajätti Amazon vuonna 2010 ja se on ottanut Suomessa viime vuosina yhä vankemman jalansijan.

Lue koko juttu Markkinointi&Mainonnasta

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Eritäin hienoa. Ehkä edes osa ihmisistä alkaa havahtumaan missä mennään ilmastonmuutoksen johdosta. Turha kuluttaminen ei edusta mitään, ei ainakaan mitään järkevää. Samanlaisia tempauksia joulun ajaksi kiitos, etupäässä lasten "krääsää" myyvien kauppojen taholta. Viettäkää henkilökohtaisesti älä osta mitään päiviä useammankin kerran vuodessa. Pelkkä pariisin ja bonnin sopimukset ei ilmastonmuutosta pysäytä. Sen tekee kuluttaja ostamalla mahd. vähän ja vain tarpeeseen.

Jouni Borgman

Kertoo jotain suomalaisen kulttuurin tilasta, että 'Black Friday'- nimellä kulkeva joulukaupan avaava ultrakaupallinen teemapäivä tulee meille ryminällä, mutta sen varsinaisena aiheena oleva "Thanksgiving"- juhlapäivä arvokkaine teemoineen ei saa meillä mitään huomiota. Kerrankin olisi Amerikoista tarjolla jotain muutakin kuin kaupallista hössötystä, mutta meille kelpaa vain pintakiilto, kaupallisuus ja mielipuolinen tavaroiden perässä juokseminen. Olemmeko me jopa materialistisempia kuin itse amerikkalaiset?

Antero Kuortti

Tämä 5 miljoonainen kansa yrittää tehdä rahalla ja tavaralla temppuja kuin eräs yli 300 miljoonainen kansa.

Tähän sopii antiikin ajan roomalaisten sanonta (vapaasti tulkiten):

"Quod licet Iovi, non licet bovi"
"Se mikä sopii Jupiterille, ei sovi härälle".