Torstai 15.11.2018

Sijoitusten verouudistuksessa muhii iso poliittinen riita – Vakuutusyhtiö TE:lle: Parjatuissa kuorissa ”pöyristyttävää tuplaverotusta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.11.2017 08:20

Luvassa on iso poliittinen riita sijoitusten veroista, kertoo Talouselämä. Sijoitustapojen neutraalia verokohtelua pohtii parhaillaan valtiovarainministeriön työryhmä, jonka työn johtopäätökset tehdään luultavasti vasta ensi hallituskaudella.

Ryhmän määräaika päättyy maaliskuun lopussa, mutta sen johtaja Jari Salokoski arvioi Talouselämälle, että raportilla on käyttöä ennen kaikkea seuraavan hallituksen ohjelman valmistelussa. Ryhmän on tehtävä ehdotus kertamaksullisten eläkkeiden verotuksesta ja lisäksi selvitettävä suorien ja epäsuorien sijoitusmuotojen verotuksen neutraaliutta. Sekä sijoittajille että koko taloudelle parasta olisi neutraali verotus, joka ei ohjaa pääomia yhteen sijoituskohteeseen tai sijoitustuotteeseen.

Nykyisin eri sijoitustuotteita verotetaan eri tavoin. Talouselämä kertoo, että uudistuksessa osakesäästäjät haluavat suorille osakesijoituksille sijoituskuorien veroedut ja vakuutusyhtiöt puolestaan omille sijoitustuotteilleen suoran osakesijoittamisen veroedut.

Vakuutuskuoret ovat tuttuja etenkin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sijoituksista, joita on Nordean vakuutuskuoressa eli kapitalisaatiosopimuksessa. Yksityishenkilöiden kapitalisaatiosopimuksissa oli 7,3 miljardin euron säästöt viime vuoden lopussa. Erilaisissa henkivakuutusyhtiöiden myymissä vakuutussäästötuotteissa oli kotitalouksien varoja yhteensä yli 36 miljardia euroa, mikä on selvästi enemmän kuin rahasto-osuuksissa ja niukasti enemmän kuin suorissa osakesijoituksissa.

Oppositio on arvostellut epämääräiseltä kuulostavia sijoituskuoria. Myös osakesäästäjät moittivat kuoria.

–Verotuksen suurin epäkohta on, että sijoittamisen veroja kiristetään jatkuvasti ja samaan aikaan jotkut on vapautettu kokonaan veronmaksusta, sanoo Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, Vaasan yliopiston professori Timo Rothovius.

Vakuutusyhtiöt vastaavat, että vakuutussijoitusten veroetu on pieni, eikä sitä kaikissa tapauksissa ole lainkaan. Mandatum Lifen toimitusjohtaja Petri Niemisvirta huomauttaa, että veroedut eivät ole ilmiselviä ja riippuvat sijoittajasta. Hänen mukaansa nykyistä neutraalimpi verotus toisi hyötyjä myös vakuutussäästäjille.

–Ja kapitalisaatiosopimuksen verotus kuolemantapauksessa verohallinnon ohjeen mukaan on pöyristyttävää tuplaverotusta, Niemisvirta sanoo.

Valtiovarainministeriön työryhmään kuuluva Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori Tomi Viitala sanoo Talouselämälle, että kyse on ”isosta poliittisesta kysymyksestä”. Viitala, Salokoski ja Niemisvirta ovat samaa mieltä siitä, että jos kapitalisaatiosopimuksen nostoista menisi tuotosta veroa, asia pitäisi korvata vakuutussijoittajille tappion vähennyskelpoisuudella.

Sijoitustapojen neutraali verokohtelu voisi toteutua muutenkin kuin heikentämällä vakuutustuotteiden veroetuja, esimerkiksi Ruotsin mallin mukaisella isk-tilillä (investeringssparkonto), jonka sisällä sijoittaja saisi osingot verotta ja voisi vaihtaa verotta myös sijoituskohteita rahastojen tai vakuutustuotteiden tapaan. Rothoviuksen mielestä tämä olisi poliittisesti realistista. Myös Tomi Viitala pitää ajatusta hyvänä eikä Petri Niemisvirtakaan vastusta sitä.

Isk-tili muistuttaa Suomen eläkesäästämiseen tehtyjä ps-tilejä, joiden kysyntä romahti, kun valtio siirsi nosto-oikeuden alkamaan vasta 68-vuotiaana. Isk-tilikään ei ole ongelmaton. Ruotsi perii isk-tilin pääomasta noin 0,4 prosentin veron.

–Se ei ehkä ihan istu meidän systeemeihin, arvio Jari Salokoski Talouselämälle.

Lue koko juttu Talouselämästä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Irja Laamanen

Suuria summia sijoittavat eivät halua maksaa eikä heidän tarvitsekaan, mutta pieniä summia sijoittavat maksavat kaikesta verot ym. Näin meitä kohdellaan. Joidenki kuoret tuottavat tosi hyvin. Kannattaa olla suursijoittaja. Olisi vain pitänyt aloittaa aiemmin.

Markku Nieminen

Sinä se sanoit Irja!
Tätä olen minäkin itsekseni ihmetellyt, ja hämmästellyt myös sitä, miten piensijoittajat taistelevat henkeen ja vereen suursijoittajien verovapauden puolesta!??
Voisiko selittäjänä olla kokonaistilanteen hahmotusongelma? Se näköalattomuushan vaivaa koko yhteiskunnallista päätöksentekoa. Nykyään!

Risto Nikander

PAsi Anttila on oikeassa.
Minä maksaisin mielelläni jos varojen käyttö olisi järkevää. Jopa todellisille pakolaisille leireillä jne. Mutta en 200 kertaista kustannusta tänne tulleille nuorille miehille, jotka ovat oman maansa hyväosaisia. Itse asiassa en yhtään näöäistä. Enkä myöskään somaliseuroille jne.
Tutkimuksia tehdään valtiovallan toimesta tarkoitushakuisesti niin, että ihmisiä pystytään manipuloimaan, syyllistämään jne. jne.
Mutta tosiasia varmasti on, että tavallinen ruohonjuurikansa maksaa mieluummin veronsa kuion sijoittajat. EIkä heillä edes ole mahdollisuus kiertää veroja kuten rikkailla ja varsinkin ökyrikkailla.