Tiistai 11.12.2018

Donald Trumpin verouudistus aiheuttaa muutoksia Suomessakin? "Suomalaiset poliitikot eivät voi tässä panna päätä pensaaseen"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.12.2017 15:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trumpin verouudistus keventää yritysten verotusta radikaalisti.
|

Front Capitalin päästrategi Ari Aaltonen sanoo Kauppalehdelle, että suomalaiset poliitikot eivät voi enää panna päätään pensaaseen kansainvälisessä verokilpailussa.

Hän viittaa yhteen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tärkeimmistä vaalilupauksista, eli suureen verouudistukseen, joka keventää yritysten verotusta radikaalisti. 

Pitkään jatkuneen poliittisen kiistelyn jälkeen vaalilupaus näyttää toteutuvan. USA:n kongressin senaatti ja edustajainhuone hierovat parhaillaan lopullista muotoilua lakitekstille, joka laskee yritysveron pohjaprosentin nykyisestä 35:stä 20:een.

Presidentti Trumpin odotetaan saavan lain allekirjoitettavakseen vielä ennen joulua. Laki astuisi voimaan todennäköisesti vuonna 2019.

Verouudistus on merkittävä pelinavaus kansainvälisessä valtioiden välisessä verokilpailussa. USA:n dramaattinen leikkaus yhteisöveroon lisää paineita verojen leikkauksiin myös Euroopassa.

–Nyt Euroopan yritysverotukseen kohdistuu erittäin kovat paineet alaspäin. Sitä ei Euroopassa ole oikein tajuttu, eikä ole ehkä haluttukaan tajuta, mutta realismia se on, Aaltonen kommentoi.

Suomen yhteisöverokanta on ollut 20 prosenttia vuodesta 2014 alkaen. Korkeimmillaan vero on 2000-luvulla ollut 29 prosenttia. Suomi on joutunut alentamaan veroa monien muiden maiden mukana.

Aaltosen mielestä 20 prosentin yritysverokanta on edelleen aivan liian korkea.

–Väittäisin, että Suomeenkin tulee paine laskea yritysverotusta alaspäin. Kyllä meidän täytyy saada se mieluummin jonnekin lähelle 15 prosenttia kuin kahtakymmentä. Minusta se on ihan selvää.

Yritysveron lasku pitäisi Aaltosen mielestä ottaa käsittelyyn heti seuraavassa budjettiriihessä ensi vuonna.

–Suomalaiset poliitikot eivät voi tässä panna päätä pensaaseen. Suomessa koko asiasta ei haluta puhuakaan, koska viimeiseen asti toivottiin, että se (USA:n verouudistus) olisi kaatunut. Nyt viimeistään pitäisi tähän realismiin herätä, ja alkaa ensi vuoden budjetissa miettiä asiaa. Ensi vuoden loppukesällä tai alkusyksyllä tämä asia on viimeistään pakko ottaa esille.

USA:n lakipakettiin kuuluu myös erityinen 20 prosentin rangaistuvero muun muassa suomalaisille konserneille, jotka tilittävät USA:sta maksuja kotimaahansa. Aaltonen ei ole suurista firmoista huolissaan, koska sopeutuminen muutoksiin eri alueilla on ollut niille normaalia toimintaa jo vuosikymmeniä.

–Enemmän tämä on yleinen yritysverotukseen liittyvä haaste Euroopan maille. Tässä on kyse ihan oikeasta verokilpailusta.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Yritysten verotus voi olla 15% heti kun pääomien ja varsinkin ansiotulojen verotus on 15%.

Onko kenenkään muun mielestä huvittavaa että maailman paras maa yrittämiselle on samalla verottanut yrityksiään hyvin vaatimattomalla 35% verokannalla. Ja jo nyt ovat pääseet Suomen tasolle verotuksessa joten meidän on pakko pudottaa omaamme enemmän? Ymmärrän edunvalvojan logiikan mutta eihän tuossa yleisellä tasolla oo mitään järkeä. Vielä kun passelisti vero"asiantuntija" jättää surutta huomioitta miten valtava lovi jenkkien budjettiin tuli ... luulen että se on joku ihan muu joka sen loven joutuu paikkaamaan.

Petri Hämäläinen

Siihen nähden miten valtavasti suomalaisista MATALISTA pääoma-, lahja-, perintö- ja yritysten tuloveroista kitistään lehdistössä, voi vain hämmästellä ei kansa suostuu vuodesta toiseen maksamaan käsittämättömän KORKEITA ansiotuloveroja.

Martti Kosonen

Hoh, hoijaa tätä soopas taas.. suomalaisten ymmärrys talouden ja etenkin kansantalouden toiminnasta on lähes lukutaidottomien tasolla. Jos nyt aluksi yrittäisitte ymmärtää edes sen, että vain kannattavat yritykset voivat luoda ympärilleen hyvinvointia ja vaurautta. Siis se kuuluisa lypsävä lehmä..remember?

Markku Nieminen

Nimenomaan näin!
Eihän yritysveroprosentti ole ongelma! Ongelma on se ettei lakisääteisiäkään veroja makseta eikä vaivauduta edes keräämään suuryrityksiltä, kuten verottaja salainen ohje todisti.
Yritysveroprosentti on siten ongelma vain pienille ja mikroyrityksille joilla keinottelun mahdollisuutta ei ole! Yritysveroprosentti näillä pitäisi olla olematon tiettyyn rajaan asti josta alkaisi nousta progressiivisesti pikku hiljaa. Vasta sitten voidaan puhua yrittämisen vapaudesta ja tasa- arvoisesta verotuksesta.

Harri Pehrsson

Lopullisen veron prosentti on melkoisen merkityksetön, jollei samalla avata verotuksen kokonaisuutta varauksineen ja poisto-oikeuksineen.
Sanoisinko populismiksi muutoinkin puhua yritysverotuksesta, sillä verohan on yrityksille vain kustannuserä, joka liitetään tuotteen tai palvelun hintaan.
Leivänpurijat ne verot maksaa, ei paperinpalat (= yritys, joka on sopimus l. vain juridinen henkilö).
Mitä Suomen hallinto voi tehdä "veroparatiisien" toiminnan hankaloittamiseksi ?
Paljonkin - poistaa Suomessa toimivilta yrityksiltä verot kokonaan ja jättää vain kaikille toimijoille (ulkomainen tai kotimainen, suuri tai pieni) samat osinkoverot, jos yrityksestä rahaa nostetaan.
Nykyinen BKT:n perustuva talousihanne tietysti tykkää mässäillä suurilla numeroilla ja kuluilla, koska ne nyt ovat niin hienoa talouskehitystä nykyisin.