Torstai 13.12.2018

KL: Suomalaismies omisti 55 000 bitcoinia – ”Olisin Suomen rikkaimpia, jos…”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.12.2017 10:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Bitcoin-kehittäjä Martti Malmi osti vuonna 2010 kaveriltaan yhden oluen 100 bitcoinilla. Oluen arvo olisi nykyään 1,5 miljoonaa euroa.
|

”Lähellä miljardia euroa. Olisin Suomen rikkaimpien ihmisten kärkipäässä, jos olisin säilyttänyt ne”. Näin laskeskelee virtuaalivaluutta bitcoinin alkuperäiskehittäjiin lukeutuva suomalainen Martti Malmi omaisuutta, joka hänellä oli parhaimmillaan hallussaan 55 000 bitcoinin muodossa – jos valuutan arvo olisi tuolloin ollut nykyisellä tasolla.

– Kyllä se vähän joskus harmittelee, mutta eipä huonosti mennyt nytkään, Malmi sanoo Kauppalehdelle.

– Se oli silloin teoriaa, eikä minulla ollut elämänkokemusta tajuta, että hyvä teoria voi toteutua.

Vuonna 2017 kryptovaluutan arvo on noussut räjähdysmäisesti tammikuun 752 eurosta ajoittain jopa yli 15 000 euroon.

Malmin mukaan bitcoineja käytettiin alkuaikoina huolettomasti. Hän osti muun muassa vuonna 2010 Teekkarikylässä kaveriltaan yhden oluen 100 bitcoinilla. Oluen arvo olisi nykyään 1,5 miljoonaa euroa.

Lue lisää Martti Malmista: Bitcoinin suomalaiskehittäjä: Valtiosta voi erota

Toisaalta Malmi osti vuonna 2011 bitcoin-rahoillaan asunnon, ”johon meni noin puolet jäljellä olevista kolikoista”. Tämän jälkeen hän kertoo joutuneensa myymään bitcoineja huonolla kurssilla elättäessään niillä itsensä.

– En ole päässyt hyppäämään oravanpyörästä pois, mutta saan tehdä itselleni merkityksellisiä juttuja startup-maailmassa, Malmi vastaa kysymykseen bitcoinien hänelle tuottamasta varallisuudesta.

Malmi hyppäsi bitcoin-kelkkaan jo vuonna 2009, jolloin hän löysi verkosta Satoshi Nakamoton kirjoittaman koodin. Hän otti yhteyden Nakamotoon, ja muun muassa loi kryptovaluutalle verkkosivut sekä paranteli sen koodia. Hän jätti bitcoinin vuonna 2011.

Lue koko haastattelu Kauppalehdestä.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Tivi: Suomen takavarikoiman Bitcoin-kasan arvo räjähti – huutokaupataanko miljoonapotti?

Bitcoinin arvo räjähti aivan uudelle tasolle: ”Hyvin, hyvin epätavallista”

Tässäkö uusi pyramidihuijaus: ”Miksi kukaan loisi järkevää virtuaalivaluuttaa?”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Riekki

Jos kaikki olisivat tienneet, että bitcoinin arvo tulee moninkertaistumaan, ihmiset olisivat vain hamstranneet niitä, ja sen arvonmuodostus olisi jäänyt toteutumatta, kun kukaan ei oikeasti käytäkään sitä vaihdannan välineenä.

Qojalqot Vapaq

Hyvin Malmilla on mennyt! Oikeaan aikaan oikeassa paikassa! Onnitteluni Martille! Elämä on onnistunut! Itse muistan kuin bitcoin maksoi 50 euroa. Halusin ostaa 10 tai jopa 20 kpl. Asia unohtui tai jostain syystä jätin ostamatta. Sitten halusin ostaa yhden bitcoinin kun kurssi oli 800 € per 1 bitcoin. Taas en ostanut. Oma vikani. Luuseri mikä luuseri.

Qojalqot Vapaq

Ei minusta moinen äkkirikastuminen olisi kovin moraaliton teko. Pääasia että muistaa maksaa siitä valtiolle kuuluvat verot. Sitten voisi unohtaa orjuuden palkkatyöntekijänä tai yrittäjänä, sen typerän leipäduunin, ja keskittyä kehittymiseen ja täydellistymiseen, kirjoitella vaikka blogeja tai romaaneja, harrastaa, tehdä vaikka vapaaehtoistyötä silloin kun huvittaa. Rikkaus ei ole edes pelkkää rahaa vaan aina turvattu toimeentulo ja mahdollisuus päättää aina omasta ajastaan itse.