Tiistai 11.12.2018

Kivijalkakauppa on juuri nyt vahvoilla: ”Siellä ei tarvitse ottaa toimitusaikaa huomioon”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.12.2017 15:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Joulukaupan kuumimmat hetket ovat käsillä juuri nyt.

Sokos-tavarataloissa oli jo viime vuonna hyvä joulu, mutta tänä vuonna on luvassa vielä parempi myynti. Näin arvioi HOK-Elannon ketjujohtaja Henriikka Puolanne, joka vastaa pääkaupunkiseudun kahden Sokoksen ja kymmenen Emotion-kauneusmyymälän liiketoiminnasta.

–Me laskemme joulukauppaan myös marraskuun, koska kampanjoimme vahvasti veronpalautuspäivänä. Tänä vuonna marras-joulukuun myynti kasvaa viisi prosenttia viime vuodesta, joka sekin oli hyvä, Puolanne sanoo.

Myös muiden osuuskauppojen Sokosten myynti on Puolanteen mukaan mennyt hyvin.

Hän arvelee hyvän taloustilanteen ja Sokosten onnistuneen valikoiman houkutelleen asiakkaita. Tavaraa on ollut juuri oikea määrä, eli varastoonkaan ei ainakaan liikaa näytä jäävän alennuksella myytäväksi.

Vaikka suomalaiset ostavat yhä enemmän joululahjoja verkosta, Sokoksille se ei ole merkittävä kanava.

–Kivijalka on meidän vahvuutemme, ja osaava henkilökunta.

HOK-Elannon Prismoissa joulukauppa on kasvanut muutaman prosentin viime vuoden jouluun verrattuna, kertoo Prisman ketjujohtaja Lassi Juntunen.

–Vertailua hieman vaikeuttaa se, että jouluaatto on tänä vuonna sunnuntai, kun viime vuonna se oli lauantai. Myyntipäiviä ennen joulua on siis yksi enemmän jäljellä kuin viime vuonna, Juntunen toteaa.

HOK-Elannolla on neljä Prismaa, jotka ovat joulukuussa auki 24 tuntia. Helsingin Itäkeskuksen, Espoon Olarin ja Keravan Prismojen 24-tuntinen aukiolo päättyy jouluaattona. Jatketaanko näin pitkiä kauppapäiviä, siitä päätetään Juntusen mukaan ensi vuonna.

Stockmannilla verkkokaupan osuus jouluostoksista kasvaa.

–Asiakkaat tuntuvat yhä viihtyvän kivijalassa jouluostoksilla, mutta kyllä verkkokaupassamme kasvu on ollut vahvaa. Sen osuus lahjaostamisesta kasvaa, sanoo Stockmannin tavaratalotoimintojen johtaja Maiju Niskanen.

–Nyt joulun ollessa jo ihan oven takana verkossa alkaa toki jo hiljentyä, ja viime hetken lahjahankinnat tehdään kaikki kivijalassa. Siellä ei tarvitse ottaa toimitusaikaa huomioon.

Kodintekniikkaketju Gigantin myymälöissä joulun myynti on tähän mennessä kasvanut kolme prosenttia viime vuodesta.

–Joulukauppa on ollut odotusten mukainen. Kovimmat volyymipäivät ovat perjantai ja lauantai. Verkkokauppa on kasvanut enemmän kuin kivijalka, sanoo Gigantin toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen.

Lähde: Tekniikka ja talous

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kivijalkakauppoja ja sen positiivista kauppa ja yrittäjä kulttuuria on mahdollista palauttaa mjos kaupunki järkeistyy ja muuttqaa asuntopolitiikkansa sellaiseksi, että rakennetaan uusia vuokra asunto lähiö kokonaisuuksia joissa rakennuskannan "sokkelikerros/kerrokset" varataan kohtuu vuokralla erilaiseen yritystoimintaan. Tyypillisimmillään kivijalkakaupat eri muodoissaan, pienyritysten tilat, palvelutoimittajien tilat, pien toimitus varastot, pien ravintolat ja tarpeen mukaan harrastelutiloja eri harrastuksiin mukaan lukien nikkarointi mahdollisuus.

Tällä hetkellä Helsinkiä kuitenkin kalvaa erittäin paha punaviher luovuuspula ja tsaristinen pakkomielle siitä, että vain kaupungin rakennustoimintaan liittyvillä on joko järkeä tai kaikki oikeudet. Näin kun on niin saamme kyllä odottaa elävää lähiötä ja elävää pienyritys toimintaa. Samoin sopeutuvaa hyödyllistä maahanmuuttajakuntaa mikä lasketaan maahan työluvilla valmiiseen työpaikkaan j alkaa ensimmäisestä päivästään hyödyttämään myös vastaanottaja maata. Nyt pahaa pelkään että Helsingiun rakennuttamisesta, kaavoittamisesta ja kehittämisestä vastaavilla on ihan toisenlaisia aikeita.

Toivon kuitenkin joulupukilta että rationaali maailman ymmärrys joskus saavuttaisi Helsinginkin kaavoituksen ja asuntorakennus toiminnan. Pienellä määrällä kohtuuta kuorrutettuna

ps. kuvailin juuri todellisuutta eräästä esimerkki maasta missä maan kansalaisilla pyyhkii tosi lujaa vaikka maahanmuuttajia on 75%. Maata joss myös se 75% on pääosin erittäin tyytyväisiä vaikkeivat samoja palkkoja ja etuja saakaan kuin maan kansalaiset. Luonnollisesti tällaista on vain Euroopan ulkopuolella, mutta mikään ei estäisi siihen suuntaan siirtymisen edes osin ja muuttaa asioita kaikkien kannalta paremmaksi, siis vieläkin paremmaksi, kuin nyt täällä on.

Petri Sakkinen

Pohjakerroksen liiketiloja on Helsingissä viime vuosikymmeninä kokeiltu esim. PIkku Huopalahdessa ja Malminkartanossa, mutta näköhavaintojen mukaan aika heikoin tuloksin, väestöpohja ei ole ollut riittävä, eikä taloyhtiöitä voine velvoittaa vuokraamaan tiloja ns. alihintaan. Yritysten subventointi ei myöskään kuulune kaupungin vuokrataloyhtiön toimialaan.

Ikävä juttu, mutta se on se markkinatalous.

Mikko Toivonen

Siksipä juuri kirjoitin suurista vuokra asunto lähiöistä.
Muuallakin maailmassa kivijalka yrittäminen toimii nimenomaan juuri sellaisissa.

Ehkä ei Melbournen lähiöissä, mutta muuten muualla maailmassa kyllä joko osin tai erinomaisesti

Petri Sakkinen

Suomeen tuskin tulossa uusia suuria vuokratalolähiöitä.

Kaupunkisuunnittelijat kaikkialla maailmassa yrittävät keksiä keinoja paikallisten ostoskatujen säilyttämiseen ja elävöittämiseen, mutta markkinatalous suosii suuria suljettuja ostoskeskuksia isoine pysäköintialueineen.

Petri Sakkinen

Suomeen tuskin tulossa uusia suuria vuokratalolähiöitä.

Kaupunkisuunnittelijat kaikkialla maailmassa yrittävät keksiä keinoja paikallisten ostoskatujen säilyttämiseen ja elävöittämiseen, mutta markkinatalous suosii suuria suljettuja ostoskeskuksia isoine pysäköintialueineen.