Torstai 13.12.2018

Sijoittajalegenda toivoo, että olisi ostanut Bitcoinia: ”En ole ikinä nähnyt mitään tällaista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.12.2017 18:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Morgan Stanley varoittaa asiakkaitaan siitä, että Bitcoinin todellinen arvo voi olla nolla.
|

Maailman tunnetuimpiin suursijoittajiin lukeutuva amerikkalainen Jim Rogers pitää kryptovaluutta Bitcoinia kuplana.

–En ole ikinä nähnyt mitään tällaista. Olen nähnyt urani aikana lukuisia kuplia, mutta tämä on vähän outo. Teknologiakuplan aikaan yhtiöillä oli liiketoimintaa ja tekivät liikevoittoa. Jopa tulppaaneilla oli jokin käyttötarkoitus, hän kommentoi blogisivustollaan julkaisemassaan videohaastattelussa.

Tulppaaneilla Rogers viittaa tulppaanisipuleiden huimaan hinnannousuun 1600-luvun alun Alankomaissa. Tätä niin kutsuttua tulppaanimaniaa on kuvailtu kaikkien aikojen hintakuplaksi.

Bitcoinin arvo on vaihdellut rajusti viime kuukausina. Ylimmillään sen arvo on tänä vuonna käynyt 19 666 dollarissa.

Rogers kertoo, ettei ole sijoittanut Bitcoiniin.

–En ole ikinä ostanut Bitcoinia. Toivon, että olisin, kaikki toivovat, että olisivat ostaneet Bitcoinia.

Tänään keskiviikkona Bitcoinin kurssi on ollut vajaan viiden prosentin laskussa ja sen hinta liikkuu noin 15 000 dollarissa.

–Kukaan ei tiedä sen lopullista arvoa. Emme pysty ennustamaan, laskeeko se nollaan vai nouseeko miljoonaan dollariin, American Institute for Economic Research –tutkimuslaitoksen johtaja Edward Stringham kommentoi Bloombergille.

Myös investointipankki Morgan Stanleyn analyytikko James Faucette arvioi tuoreessa katsauksessaan Bitcoinia ja sitä, kuinka vaikea sen arvoa on määrittää. Faucette varoittaa asiakkaitaan siitä, että Bitcoinin todellinen arvo voi olla nolla.

Lue myös:

KL: Suomalaismies omisti 55 000 bitcoinia – ”Olisin Suomen rikkaimpia, jos…”

Tivi: Suomen takavarikoiman Bitcoin-kasan arvo räjähti – huutokaupataanko miljoonapotti?

Talousnobelisti lyttää Bitcoinin: "En pidä sopivana ihmisille, jotka tekevät laillisia rahansiirtoja"

Bitcoin räjähti aivan uudelle tasolle: ”Hyvin, hyvin epätavallista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Karki

Bitcoin ei ole arvon säilytysväline eikä myöskään mikään raha. Bitcoinilla ei ole mitään takanaan muuta kuin Bitcoinin omistajien ja ostajien usko ja luottamus siihen että menneisuuden kehitys jatkuu ja kupla paisuu edelleen, mutta jos nämä horjuvat tai viranomaiset kieltävät Bitcoinit Ponzi-huijaus-rakennelman välineenä, Bitcoinin arvo voi hävitä kokonaan hyvin pienessä ajassa. On hyvin ymmärretty että jokainen Ponzi rakennelma, mukaanlukien Bitcoin ja vastaavat, luhistuu 100% varmuudella, ainoa epävarmuus liittyy siihen että kuinka pian.
Perusteltu kysymys: Jos jotkut Bitcoinin pelaajat ovat voittaneet tai voittavat, niin ketkä sitten ovat hävinneet tai häviävät? Vastaus: koko Bitcoinitouhu on nollasumma peli, voittajia ovat ne jotka ovat jo myyneet Bitcoininsa häviäjille eli ostajille jotka vielä pitävät hallussa Bitcoineja kuplan puhjetessa. Toisin sanoen, voittajia ovat ne varhaiset Ponzi peliin ryhtyneet ja siitä ajoissa lähteneet, ja häviäjiä viime huumassa Bitcoineja ostaneet ja niiihin rakastuneet.
Bitcoin kupla on parhaiten verrattavissa Hollannin tulppaanimukula kuplaan, jossa mukulolla käytiin kauppaa useilla osakemarkkinoilla useissa Hollantilaisissa kaupungeissa. Yhden tulppaanimukulan hinta nousi jopa koko asunnon tai vastaavan hinnan tasolle mutta se kaikki putosi takaisin maan pinnalle vuonna 1637. Tärkein ero Bitcoinin ja tulppaanimukula spekulaatiokuplan välilläon se että kuplan pujettua tulppaanimukulan omistajalle jäi mukula käteen, mutta Biticoinin omistajalle ei jää mitään käteen.

Juha Kuikka

Syy sille, että Bitcoin ei ole osoittautunut kuplaksi, on yksinkertaisesti se, että Bitcoineja ei tule enempää kuin sen rajallinen kappalemäärä. Se ei siis voi kokea klassista "seteli-inflaatiota". Ja tuo rajallinen määrä on myös selityksenä Bitcoinin arvon nousulle sitä mukaa, kun yhä useammat tahot bisneksessä sen maksuvälineeksi hyväksyvät.

tom brunila

"...Bitcoineja ei tule enempää kuin sen rajallinen kappalemäärä."
Voitko selittää mitä tarkoitetaan "Bitcoinin louhimisella"? Minun käsittääkseni se tarkoittaa juuri uusien Bitcoinien tuottamista. Olenko ymmärtänyt asian väärin?

Tapio Angervuori
Vastaus kommenttiin #10

https://fi.wikipedia.org/wiki/Bitcoin:
"Bitcoineja tulee olemaan olemassa korkeintaan 21 miljoonaa kappaletta. Tämä on käytännössä toteutettu niin, että syntyvien bitcoinien määrä puolittuu neljän vuoden välein. Vuoteen 2013 mennessä puolet maksimimäärästä on luotu, ja vuonna 2040 bitcoineista on olemassa jo 99,9 %. Bitcoinien arvo saattaa synnynnäisen niukkuudensa takia kokea deflaatiota, eli rahan arvon kasvua. Bitcoineja voi kuitenkin jakaa kahdeksanteen desimaaliin asti (mahdollisia valuuttayksiköitä on täten 2,1x1015 kappaletta), mikä mahdollistaa rahan käytön myös deflaatiotilanteen vallitessa."

Timo Leskinen

You who believe to this crap, are manipulated to believe like this could make your life better when buying Bitcoins.
Don’t be stupid, Bitcoin is money change game. They TaKe your institutional money and gave you bitcoins back.

Olli Parviainen

Ennen virtuaalivaluuttojen tuomitsemista nörttileikkikaluiksi, kannattaa tutkia arkipäiväisempien valuuttojen, kuten US-dollarin, Britannian Punnan, Japanin Jenin ja Euron, todellista olemusta.

Kaikki nämä valuutat ovat FIAT-valuuttoja, joiden arvo ei perustu fyysiseen takaukseen, vaan ihmisten kollektiiviseen uskoon että näillä valuutoilla on arvoa vaihdannan välineenä.

Esimerkiksi USA:n dollari: dollarin seteli fyysisenä esineenä on painettu paperilappu tai nippu bittejä pankin tietokannassa.

Dollarit laskee liikkeelle US Federal Reserve, joka:
- ei ole USA:n liittovaltion omistuksessa tai komennossa
- ei ole enää vuosikymmeniin luvannut vaihtaa dollarin seteliä vastaavaksi määräksi kultaa
- ei omista kultaa (USA:n liittovaltio omistaa kultaa, mutta tämä kulta ei ole dollarin takauksena)
- FEDillä ei ole verotusoikeutta USA:n veronmaksajiin

Viime kädessä US-dollarin konkreettisin takaus on että US Federal Reserve pystyy painamaan uusia paperilappusia sekä laskemaan liikkeelle lisää bittejä pankkitileille.

Miten paljoa tämä todellisuudessa eroaa virtuaalivaluutoista?

Lisätietoja:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Fiat-raha
https://www.federalreserve.gov/faqs/about-the-fed.htm

Tuomas Sikander

Kannattaa muistaa että bitcoinin kieltäminen tai viranomaisten täydellisesti valvottavaksi valjastaminen olisi paha isku laittomalle huume- ja asekaupalle.
Olisi outoa jos asian tiimoilta ei jo olisi korkeankin tason kansainvälisiä neuvonpitoja käyty.
._.

Juhani Mikkonen

Syitä, miksi kannattaa ehkä sijoittaa nyt nimenomaan bitcoiniin:

1. Aasian epävarmuudet tuntuvat olevan rauhoittumassa
2. Lightning Network -päivitys on tuloillaan = teknologian voisi verrata tekevän bitcoinille saman kuin mitä internet teki tietokoneille
3. Schnorrin signature -päivitys on myös tuloillaan = pienentää jokaisen transaktion dataa 75% plus tuoden mukanaan muitakin hyötyjä
4. Kehitteillä oleva Drivechain-päivitys mahdollistaisi tullessaan bitcoinin kopioida muiden kryptovaluuttojen parhaat puolet itseensä.

Loppukaneetti uusille kryptovaluuttasijoittamisesta kiinnostuneille: 

Tällä referral-linkillä saa 10$ tai reilun 8 euron aloitusbonuksen tämän hetken suosituimpaan palveluun, Coinbaseen, jos jotakuta sattuu nappaamaan. Bitcoin, litecoin ja ethereum-ostot onnistuvat suomalaisilla pankkikorteilla ja siirrot molemmin puolin ovat aika helppoja ja nopeita: http://www.coinbase.com/join/5971fba831abfb00c6e5cb25