Maanantai 27.5.2019

TE: Suomen sähköverkkoa myytiin taas – jättihinta jättää Carunan varjoonsa

Luotu: 
29.12.2017 09:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sähköverkoista tuli ­sijoittajien pelinappuloita.
|

Suomen sähköverkot ovat totisesti kansainvälisten suursijoittajien suosiossa, kertoo Talouselämä.

Kansainväliset suursijoittajat kävivät rajun kilpailun Suomen toiseksi suurimmasta sähköverkkoyhtiöstä Eleniasta. Yhtiön kauppahinta velkoineen nousi syksyn kuumina kuukausina lähes 50 prosenttia 3,7 miljardiin euroon.

Elenian ovat ostamassa saksalainen Allianz Capital Partners (ACP) ja australialainen Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), kumpikin 45 prosentin osuudella. Valtion Eläkerahasto (VER) tulee näiden suursijoittajien rinnalle 10 prosentin osuudella.

3,7 miljardin euron summa on hurja, vertaa sitä mihin yrityskauppaan tahansa Euroopassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Elenian kauppa on arvoltaan yksi Euroopan suurimpia infra-alan yrityskauppoja tänä vuonna.

Kauppahinta vaikuttaa suurelta myös verrattuna taannoiseen, Suomea kuohuttaneeseen Caruna-kauppaan. Koko Suomi sävähti, kun maan suurin sähköyhtiö Fortum myi Suomen suurimman sähköverkkoyhtiön joulukuussa 2013 kansainvälisten pääomasijoittajien omistamalle Carunalle. Kauppahinta oli 2,55 miljardia euroa.

LUE LISÄÄ: Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

LUE MYÖS: Caruna ja Digita - sama yhtiö rahastaa molemmilla

Elenian arvonnousu on ollut nopeaa. Vattenfall myi Suomen sähköyhtiönsä nykyisille omistajille lähes tasan kuusi vuotta sitten. Silloin kauppahinta oli hieman päälle 1,5 miljardia euroa.

Pääomasijoittajat hoitavat sähköverkkoyhtiönsä rahavirtoja tavanomaisesta poikkeavalla tavalla.

Avainsana on valtava 80–90 prosentin velkavipu, joka taikoo verkkoyhtiöiden liikevoitot verottajan ulottamattomiin, kun jo voitto ennen veroja menee reippaasti miinukselle valtavien korkokustannusten vuoksi. Niin Elenian kuin Carunan omat pääomat ovat miinuksella. Korollista velkaa kummallakin yhtiöllä on vähintään niistä maksetun kauppahinnan verran.

Mutta ei pääomasijoittajia silti kannata demonisoida. Sähköyhtiöiden ylin valvoja, Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi ei ole huolissaan ylikansallisesta omistuksesta.

– Se ei ole ongelma. Kaikki yhtiöt on velvoitettu tekemään tarvittavat investoinnit säävarman verkon rakentamiseen. Siihen ei ole oikotietä, Nurmi sanoo ja korostaa erityisen painokkaasti, että yhtiöistä maksettu kauppahinta ei vaikuta siihen, millä hinnalla verkkoyhtiöt saavat laskuttaa sähkön siirtoa.

– Verkkoyhtiöiden saama kohtuullinen tuotto lasketaan ainoastaan sähköverkon arvosta, jonka virasto laskee aina vuosittain.

Lähde: Talouselämä

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Mikä ihme Suomen päättäjiä vaivaa? Ihan kädetöntä sakkia! Se Carunan kauppa olisi pitänyt perua jo ajat sitten ja uudet kaupat estää esim. kuluttajaviranomaisten ja kilpailuviranomaisten jämäkällä toiminnalla. Mistä ihmeen perslävestä se lupa siirtomaksun korottamiseen 15%:lla/vuosi oikein keksittiin? Inflaatio on lähellä nollaa! Eikö virastossa kukaan ole huomannut, vai tuliko mojovat lahjukset? Parantele nyt sitten sitä Suomen kilpailukykyä...

Harri Tapani

"Se Carunan kauppa olisi pitänyt perua jo ajat sitten ..."

Arvaa vaan paljonko sellainen olis tullut maksaman, köyhässä Boliviassa taidetaan maksella vieläkin velkaa kun vesikauppa peruttiin ja se veden käytyä ihmislle aivan liian kalliiksi se vesiyhtiön myynnin jälkeen.

http://www.tammilehto.info/kamppailu_yhteisesta_vedesta.htm

Korppikotkarahastot ovat sellaisten maiden kimpussa ja Suomikin tukee niiden toimitaa ja vastustaa jopa velkasovitteluita.

https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/yk-aanestaa-pysyvan-velkasovit...

Harri Tapani

Niinhän sitä jo aikaa sitten todettiin, että "kaikki on kaupan", toki asiasta hieman varoiteltiinkin, mutta eihän sellaista kukaan kuunnellut...

"Washingtonin konsensus tarkoitti kymmenen kohdan talousohjelmaa, jota Kansainvälinen valuuttarahasto, Maailmanpankki, OECD ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriö tuputtivat kaikkialle. Markkinat vapautetaan, valtionyhtiöt yksityistetään..."

”Suomalaiset ovat olleet näissä asioissa partiopoikamaisen kilttejä nenästä vedettäviä. Ruotsi on ollut näissä asioissa itsekkäämpi ja tarkempi”, Kiander kritisoi."

https://www.uusisuomi.fi/comment/768856#comment-768856

Marja-Liisa Kalkela

Tuota oli kai mukava puuhastella kulisseissa kun kansa keskittyi Viinan kohtaloon eikä huomannut mitään.
Metkaa kun Perus-kepu teki välikysymyksen oppositiosta ja kurkkusuorana haukkui Kataisen hallitusta Carunalle myynnistä.
Nyt nuo veijarit Sipilä/Soini myi jo toiseen kertaan sähköyhtiöitä.
Tämän Elenian ja Joulukuussa-15 Lapin -sähkön Carunalle.

JK. ns.Oppositiopolitikointia sillä pääsi hallitukseen asti .Persutkin vihdoin 12vuoden jälkeen.

Mikko Toivonen

Sekä sähkö-että kaasun jakeluverkostot pitäisi pääosiltaan palauttaa Valtion kokonaan omistaman yhtiön haltuun. Sam,assa suhteessa kuin sote asioissakin pitäisi olla, että kansalaisten perustarvetta noin 80% osin kontrolloi yhteisön omistama yhtiö tai yhteisö itse j loppu noin 20% on ihan teollisuuden ja yksityisten omistuksessa. Vielä niin että tuo yksityisen osuu voi kasvaa suureksikin siten että he toimivat yhteisön järjestäjän ja operaattorin alihankkijana ja sen kilpailuttamassa tilassa.
Näitä yhteisvastuullisia alueita ovat energian siirto ja osin tuotanto, jätesiirto, asuminen riittävällöä vuokra asunto osuudella, terveyden ja vanhusten hoito, koulutus Valtion muiden luonnollisten tehtävien lisäksi, joihin pitää myös kuulua strategiset peruruoka aine ja polttoaine reservit

Eero Pekonen

Harri, peruihan se toveri Putinkin amerikkalaisten liikemiesten juoniman Venäjän luonnovarojen (öljy, kaasu) rosvouksen. Korvauksia ei maksettu ilmeisesti juuri lainkaan. Kyllä julkinen valta keinot keksii, jos vaan tahtoa on.

Juha Hämäläinen

Tässä tovi sitten meillä oli pääministeri, jonka yo-todistuksessa oli pitkä matikka läpäisty arvosanalla approbatur eli alin mahdollinen. Eihän tällaisilta voi paljon odottaa. Nyt samainen kaiffari on Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Herran nimi on Göran Stubb ja hän toimi myös kolmessa muussa ministerin tehtävässä. Peräti valtiovarainministerinä nollatason matikalla. En usko hänen osaavan edes prosenttilaskuja.

Hannu Rautomäki

Sähkön siirtomaksu on leijonanosa sähkölaskusta, eikä sitä voi kilpailuttaa kuten itse energiaaa, kun jokainen asuu sen verkon alueella missä asuu.
Ulkomaiset omistajayhtiöt tietenkin hilaavat vähitellen siirtohinnat pilviin, kun voitto on tärkein.
Kaikki tapahtuu kädettömien poliitikkojen sokeiden silmien alla.

Veijo Murtomäki

Hinnat nousevat ja tuotot veroparatiisiin. Tätä on Suomessa todellisuus, kun on oikeistohallitus ja sen johdossa itse harmaan talouden ja aggressiivisen verosuunnittelun tutkimattomuudesta hyötyvä rahanahne uskovainen, jota kaltattu oikeuslaitoksemmekaan ei voi saada enää kuriin.

Eero Pekonen

Eikö Suomesta löydy yhtään journalistia, joka terrierin lailla haastattelisi ylijohtaja Nurmea ja vastuullisia ministereitä asiasta? Veteleekö oppositio hirsiä keskellä päivää, onhan vaalikarjalla pähkimistä alkoholilain uudistuksessa..

Asko Koivu

Meillä on nyt sellaiset miehet päättämässä näistä asioista mitkä me sinne äänestimme viime vaaleissa. Ehkä nämä päätökset ovat esimerkkejä saadusta pönkityksestä vaalikassoihin muuten näitä on vaikea ymmärtää

Risto Salonen

Nyt Otaniemen tytöt ja pojat vauhdilla kehittämään langatonta sähkönsiirtoa. Meneehän datakin jo langattomasti, miksei sähkökin. Linkit vaan pystyyn.
Toinen tapa.
Tehdään itse piensähköä, vaikka talo tai kylä kerrallaan. Ei tarvita sähköyhtiötä sitä sähköä muualle siirtämään. Tuulimylly ja panelit katolle ja puuttuva osa agregaatilla tahi parilla.

Eero Pekonen

Katselin tuossa aikani kuluksi ns. valtalehdistön uutisointia Elenan kaupasta. Ei ainoatakaan juttua! Kiitokst Uudelle Suomelle uutisesta. Toivottavasti jatkatte samalla tavalla ja kerrotte tasapuolisesti näistä ikävistäkin asioista.

Pertti Kannisto

Hei, kantaverkkohan on vielä myymättä.
Digita, katsastus, Caruna, kaivokset , Kemira jne. ovat jo menneet.

Eipä murhetta. Myytäväksi on jäänyt vielä paljon. Metsät, pohjavedet, vesilaitokset, terveydenhuolto ( tässä ollaan jo onnistumassa, samoinkuin taksiliikenteessä) puhdistuslaitokset, valtatiet.

Kyllä Sipilä/Urpon hallitus kykenee näyttämään kuinka valtionvelanotto saadaan painetuksi alas vähäksi aikaa.

Temppu lämmittää kuin k*** lahkeessa eduskuntavaaleihin asti. No, köyhtyvä keskiluokka sen sitten maksaa kun omien lähipiirien ulkomaiset rahantekotarpeet on tyydytetty.

Aarni Järvi

Miten helvetissä kokoomusta voi kannattaa ~20% suomalaisista, kun oikeasti niiden ajamasta politiikasta hyötyy vain muutama tuhat etuoikeutettua ihmistä suomessa.

Kuvittelevatko jotkut ihan oikeasti pääsevänsä tähän vähälukuiseen elittiporukkaan vain kannattamalla kyseistä puoluetta.

Aila Lindholm

Onko kukaan ajatellut, että mitä tapahtui meille, joilta on aikoinaan rahastettu verkkoja rakennettaessa melkoisen isot liittymismaksut eli luulimme omistavamme osan mutta nyt vaan omistajista riippumatta ”joku” myy siis omistamamme sähköliittymät ja ottaa vielä paljon suuremmat maksut - eli maksamme sähköliittymämme moninkertaisesti?! Olenko väärässä? Oikaiskaa jos niin on!

Aimo Järvinen

Onko kukaan miettinyt miten verkkoyhtiön myyntihintaan vaikuttaa säävarman verkon rakentaminen? Elenia investoinut 750 m€ ja omistaja vaihtuu muutaman vuoden välein. Lisäksi muutaman prosentin täysin riskitön tuotto vuosittain. Siis säävarmaverkko (elinkaari lähes 100v)nostaa yhtiön myyntihintaa ja siinä ei ole rajoitusta.