Maanantai 20.5.2019

EKP säikäytti asuntovelalliset: ”Nyt on viimeistään hyvä hetki miettiä, miten oma talous kestää”

Luotu: 
14.1.2018 10:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    OP:n ekonomisti Henna Mikkonen odottaa korkojen edelleen pysyvän ennallaan tänä vuonna, mutta neuvoo velallisia varautumaan korkojen nousuun.
|

Euroopan keskuspankin neuvoston joulukuun kokouksen pöytäkirjat ovat aiheuttaneet laajaa huolta siitä, että poikkeuksellisen matalat ohjauskorot lähtevät nousuun vielä tämän vuoden aikana. Markkinoilla on yleisesti odotettu korkojen kääntymistä nousuun aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

Torstaina julkistettujen kokouspöytäkirjojen mukaan EKP:n neuvoston jäsenet totesivat joulukuussa olevansa valmiit ”virittämään” rahapolitiikkaa tarvittaessa. EKP piti kuitenkin ennallaan ohjauskorkoja koskevan lausuntonsa, jonka mukaan korkojen odotetaan pysyvän nykyisellä tasollaan.

–Suuri muutos aikaisempaan on se, että mikä tahansa muutos keskuspankin lausunnoissa maaliskuun tai kesäkuun korkokokouksessa tai viittaus edes asteittaiseen rahapolitiikan kiristämiseen saa nyt taakseen EKP:n neuvoston enemmistön. Näin ei tähän asti ole ollut, Pictet’n ekonomisti Frederik Ducrozet kommentoi Bloombergille.

Suomessa OP:n ekonomisti Henna Mikkonen odottaa korkojen edelleen pysyvän ennallaan tänä vuonna, mutta neuvoo velallisia varautumaan korkojen nousuun.

– Myös vuonna 2018 korot pysyvät matalalla, mutta nousu häämöttää jo horisontissa. Euribor-korkojen odotetaan nousevan plussalle vuonna 2019, mutta senkin jälkeen korkojen nousu pysynee maltillisena. Mitään radikaalia muutosta velallisten korkomenoihin siis ei ole näkyvissä, mutta nyt on viimeistään hyvä hetki miettiä, miten oma talous kestää mahdollisen korkojen nousun, hän totesi blogissaan perjantaina.

EKP:n pöytäkirjoihin reagoitiin markkinoilla sen verran rajusti, että Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann tuli julkisuuteen rauhoittelemaan tilannetta. Euro vahvistui niin torstaina kuin perjantaina ja myös Saksan valtionlainojen korot nousivat.

–Olisi hyvin raskasta pankeille, jos pitkän poikkeuksellisen matalan korkojen jakson jälkeen korot nousivat yht’äkkiä rajusti. Euroalueella korkojen välittömän nousu riski on juuri nyt matala, hän sanoi Financial Timesin mukaan.

Weidmann tunnetaan EKP:n neuvostossa tiukimman rahapolitiikan kannattajana.

Suomessa asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor nousi perjantain aavistuksen ja noteerattiin -0,186 prosentissa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Hyvätuloisilla on vara maksaa jo reilustikin korkeampia korkoja, sillä heidän taloudellinen tilanteensa on vain parantunut. Mikäli nyt aloitettaisiin korkojen nosto tarkoittaisi se käytännössä vain sitä, että vähäosaisilta alkaisi mennä asuntoja ulosottoon ja näitä asuntoja parempiosaiset sitten ostaisivat edullisesti sijoitusasunnoikseen.

Kaj Nyyssönen

Aloitin omakotitalon rakentamisen 1986. Rahaa myönnettin vain vaihettain mutta koknais budjetin verran kuitenkin. Sen jälkeen joka erän laina aika lyheni ja korko nuosi. Viimeisen ehdot oli jo tyrmäävät. Koeko 16% vuodessa ja laina-aika kaksi vuotta. Pankki on,jo vaihanut nimeä kuin tuhannen yön tarinaasa. Muutti takaisin Suomeen

Joni Rikkola

Korronnousu laukauisee valtion virittämän pommin. Elinkustannusten nousu, tulejen laskeminen, korkovähennyksen poisto ja asuntovelallisten jättäminen kirjaimellisesti omilleen.
Koko nousee - > maksuongelmat -> pakkohuutokaupat sekä halvalla myynnit tappioiden minimoiseksi -> hintojen romahdus -> luottotappiot -> valtion pankkituet

Ja sitten asuntovelkainen asuu vanhassa asunnossaan luottotiedottomana ja maksaa enemmän vuokraa, kuin asuinkulut olivat, pankille, samalla veroistaan pakkitukia pankille, sekä tietysti ulosoton kautta lainojaan pankille. Sijoittajien tilipäivä. Tämä opittiin 90-luvulla. Kaikki raha menee pankkiin. Ja valtiolle tehdään Kreikat. Porvarit pitäneet huolen pitämällä valtion velallisena, että saaadaan valtion omaisuus ulosmitattua pilkkahinnalla kuten Kreikassakin. Sekin menee samoille soittajille kuin pankkitkin omistaa.
Joku voi pitää tätä paranoidina, mutta 90-luku pankkituet ja ulosotot ja Kreikka ovat ihan faktoja. Sen varaan porvarit ovat laskeneet. - Tilipäivä.