Maanantai 18.2.2019

Saab investoi 50–70 miljoonaa Suomeen – tarjolla 100 työpaikkaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.1.2018 18:36
  • Kuva: Alma Media arkisto / Iines Jakovlev
    Kuva
    Saabin Tampereelle perustaman keskuksen kehitystyö liittyy pääosin ilmavoimien tarpeisiin.
|

Ruotsin puolustusteollisuuden suuryhtiö Saab ilmoitti keskiviikkona perustaneensa Tampereelle sotilastekniikkaa kehittävän teknologiakeskuksen, Talouselämä kertoo.

Keskus tarkoittaa viidessä vuodessa noin 50–70 miljoonan euron investointeja. Keskuksen palvelukseen aiotaan Saabin mukaan värvätä lähivuosina noin sata henkeä. Töissä on jo 12 hengen ydinryhmä.

Keskuksen tarkoitus on kehittää sekä ohjelmistoja että laitteita eri maiden puolustusvoimien käyttöön.

– Emme myy venäläisille, vaikka he haluaisivat, Saabin pääjohtaja Håkan Buskhe vastasi tiedotustilaisuudessa Talouselämän kysymykseen.

Hänen mukaansa Saab noudattaa tiukasti EU:n ja isäntävaltioidensa asevientikieltoja.

Tampereen Saab-keskuksen tutkimuksen pääkohteena tulee olemaan sensoriteknologia, pääasiassa lentokoneissa käytettävät havaintolaitteet, joten keskuksen työ liittyy pääosin ilmavoimien tarpeisiin. Saabin johtajat painottivat kuitenkin, että uuden keskuksen perustaminen ei johdu Suomen ilmavoimien HX-hankkeesta, jonka tarkoitus on uusia ilmavoimien hävittäjäkoneet ensi vuosikymmenellä.

Saabin valmistama Gripen E -hävittäjä on mukana Suomen tarjouskilpailussa, jonka pitäisi ratketa vuonna 2021. Saabin valvontalaitteita valmistavan surveillance-osaston johtaja Anders Carp sanoi, että Tampereen keskuksen perustaminen ei liity suoraan HX-hankkeeseen, vaikka puolustusalan teollinen yhteistyö katsotaan yhdeksi kriteeriksi hävittäjän valintaa tehtäessä.

– Totta kai ymmärrämme senkin, että HX-hankkeessa valituksi tulevalla lentokoneyhtiöllä on oltava vahva sitoutuminen Suomeen, Saabin hallituksen puheenjohtaja Marcus Wallenberg sanoi.

Lähde: Talouselämä

Lue myös: Hävittäjäkisa käynnissä Euroopassa – Tutkija: Naapureiden F-35-päätökset vaikuttanevat Suomeen

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Paananen

Hyvä valinta Saab:lta.

Mielenkiintoista, että moinen kehityskeskus kannattaa perustaa Suomeen. Mikä lie syynä (työvoiman saatavuus, kustannustaso, white flight, kauppapolitiikka)?

On myös mielenkiintoista, että uutisesta päätellen Saab:n pääjohtajan ensimmäinen kommentti oli, "Venäjälle ei myydä". Arvelisin, että hän oli kuitenkin ennen sitä esittellyt hanketta ja kertonut kuulumisia? Toimituksellinen priorisointi taitaa TAAS paistaa läpi. Eikö tälle pa$kalle näy loppua? Väsynyttä se ainakin jo on. Tällä tyylillä aika moni haastateltava kieltäytyy haastattelusta. Asiallisesti kirjoitetuille uutisille olisi taas tilausta.

Hannu Mononen

Onhan tämä kunnianosoitus suomalaiselle teknologiselle osaamiselle, ja kaikissa tapauksissa erittäin toivottava osaamisen alue Suomen maanpuolustuksen kannalta. Kiitos, Saab!

Se, mitä kalustoa HX-hankkeessa aikanaan päätetään hankkia Ilmavoimille, vie vielä neljä vuotta eikä siihen ole oikotietä kenelläkään. Suomen ilmapuolustuksen tarpeet sen ratkaisevat, ja siihen mennessä Ilmavoimilla on perusteellisesti tiedossa monitoimihävittäjien teknologian terävin kärki koko maailmassa, F-22 Raptoria lukuun ottamatta (jota USA ei tarjoa vientiin).