Torstai 23.5.2019

Globaali osakeromahdus käynnissä: USA:n ”verilöyly” jatkuu Aasiassa

Luotu: 
6.2.2018 07:46
Päivitetty: 
6.2.2018 08:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Osakemarkkinoilla on käynnissä globaali laskukierre. Yhdysvaltain pörssistä alkanut rojahdus on jatkunut Aasiassa jyrkkänä laskuna, kertoo Kauppalehti.

Yhdysvaltain osakemarkkinoiden indeksit laskivat pahasti maanantaina, ja Dow Jones -indeksille tuli pahin yhden päivän pudotus sitten vuoden 2011 elokuun. Indeksi laski päivän päätteeksi lähes 1200 pistettä.

Maanantain ja viime perjantain pahat laskut pyyhkivät olemattomiin Wall Streetin osakemarkkinoiden alkuvuoden nousun, ja indeksit ovat nyt alkuvuoden osalta miinuksella. Sijoitussivusto Daily Reckoning kutsuu maanantaista Wall Streetin laskupäivää “verilöylyksi”.

Aasiassa ilmiö jatkuu. Tokion pörssissä Nikkei 225 -indeksi oli 6,8 prosentin laskussa noin kello seitsemän Suomen aikaa, ja myös kaikki muut Aasian pörssit ovat jyrkässä laskussa.

– Kuinka pitkän aikaa markkinat laskevat alas? Kerro sinä, vastasi Citigroupin strategi Steven Wiening Bloombergille.

– Riskinä on, että lasku ei ole ihan heti loppumassa, kommentoi puolestaan kehittyvien markkinoiden päävaluuttastrategi Win Thin finanssiyhtiö Brown Brothers Harrimanilta Bloombergille.

Myös Yhdysvaltain osakemarkkinoiden volatiliteettia mittaava VIX-indeksi, niin sanottu kauhukerroin, singahti hyvin jyrkkään nousuun maanantaina, kun kaupankäynti oli loppumaisillaan New Yorkin pörsseissä. Indeksi oli 115,6 prosentin nousussa 37,32 pisteessä tiistaina Suomen aikaa kello 00.33. Yli 20:n pisteen lukemat kertovat rauhattomuudesta markkinoilla.

Lähde: Kauppalehti

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

mitäpä tuosta. Muutama biljoona dollaria laskennallisesta avosta kadonnut. Vasta alkuvuoden nousu on pyykiytynyt pois. Yritysten tulokset edelleen hyviä ja se tärkeämpi eli reaalitalous yhdysvalloissa edelleen hyvässä kunnossa.

Mikko Toivonen

Eipä asialla juuri merkitystä ole tavalliselle kansalaiselle mutta paljonkin merkitystä osakespekuloijille, joiden elämä pyörii satunnais- tai pikavoittojen varassa.
Tietysti jos osakkeiden arvo laskee pitkään ja selvästi paljon niin silloinhan seuraa taloudellinen lama.
US osakearvot ovat kuitenkin olleet selvästi yliarvostettuha ja Dow indeksissä on vielä paljon varaa tulla alaspäin jotta melko luonnollinen taso saavutettaisiin. Oman käsitykseni mukaan se on luokassa 15-18000 mihin on edelleenkin tuota verenottovaraa aikalailla

Jouko Salminen

Pörssiosakkeiden poikkeuksellisen korkeista hinnoista voi kiittää keskuspankkeja. Merkittävät velkakirjaostot ovat nostaneet velkakirjojen hinnat niin korkealle, että niiden tuotto jää olemattomaksi. Siksi rahat ovat siirtyneet pörssikauppaan.
EKP:n tavoite oli vähentää valtioiden korkokustannuksia, ostamalla velkakirjat. Julkisuudessa EKP on perustellut ostojaan myös sillä, että inflaatio saataisiin nousemaan.
Inflaatiotavoite ei kuitenkaan toteudu. Syy on hyvin yksinkertainen: Näinkin suuret velkakirjaostot ovat pienempiä, kuin antolainauksen kasvu, eli rahamäärä ei olekaan kasvanut velkakirja ostojen takia. Matala korkotaso lisää lainojen kysyntää, mutta se raha sijoitetaan pääasiassa johdannaisiin, pörssiin ja kiinteistöihin.

Harri Tapani

"mutta se raha sijoitetaan pääasiassa johdannaisiin,"

"Johdannaiset
"hevonpaskaa"

Valtiollisen China Investment Corporationin hallituksen puheenjohtaja Gao Xiqing antoi joulukuussa 2008 kiinnostavan haastattelun yhdysvaltalaiselle The Atlantic -lehdelle. Gao hallitsee 200 miljardin dollarin arvoisia kiinalaissijoituksia Yhdysvaltoihin.

– Ihmiset, etenkin amerikkalaiset, alkoivat yhä voimakkaammin uskoa, että he voivat elää toisten rahoilla. Ensin omasta maasta saaduilla toisten rahoilla. Sitten säästämisaste laskee, ja he alkavat elää ulkomailta saaduilla toisten rahoilla, Gao sanoi.

Gaon käsitys johdannaisista on murskaava: ne ovat "hevonpaskaa", joiden tarkoituksena on ihmisten huijaaminen."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001724818.html

Jouko Salminen

Sittenpä olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon EKPn johtohahmot ovat itse sijoittaneet johdannaisiin. Arvaukseni on, että joku hyötyy hirmuisesti Keskuspankkien velkakirjaostoista, mutta se ei ole tavallinen veronmaksaja.