Torstai 23.5.2019

KL: Myyntinappulaa takovat nyt algoritmit – ”Tämän näköistä se on kun koneet saavat vallan”

Luotu: 
6.2.2018 11:03
Päivitetty: 
6.2.2018 11:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Aihekuvitus.
|

Suomeenkin saapunutta globaalia pörssilaskua jyrkentää algoritmien käyttäminen kaupankäynnissä, arvioivat asiantuntijat Kauppalehdessä.

OP:n osakestrategi Antti Saari katsoo, että Yhdysvaltojen ja Aasian osakeromahduksen takana saattavat olla USA:n inflaatiopaineet sekä koronnosto-odotukset mutta myös voittojen kotiuttaminen – sekä osakekauppaa käyvät koneet.

– Kun koneet tekevät kauppaa ja näkevät että jotain on pielessä, niin ne alkavat hakkaamaan myyntinappulaa ja liikkeet voivat olla yllättävänkin jyrkkiä, Saari sanoo.

Kun osakkeiden hinta ja tarkkaan seuratut indeksit saavuttavat tietyn alatason, koneiden algoritmeista seuraa, että osakkeita ryhdytään myymään automaattisesti. Korkojen nousun pelko sai mahdollisesti osakkeiden hinnat laskemaan, mikä käynnisti ison, automatisoidun myyntioperaation – joka laski osakekursseja entisestään.

– Kun koneet (algoritmit) saavat vallan, markkinameno on tämän näköistä. Päivän sisällä liikkeet hurjia, kun kaikki lukevat samoja signaaleja. Talouden näkymät eivät enää tämän heilunnan takana, twiittasi tiistaina myös Nordean päästrategi Lippo Suominen.

Toisaalta liike alaspäin on ollut sen verran raju, että osakkeiden arvostustasot ovat jo muuttuneet aiempaa houkuttelevimmiksi, Saari arvioi. Hän uskoo, että epävarmuus markkinoilla jatkuu silti jonkun aikaa.

Helsingin pörssi lähti myös laskuun tiistaina avautuessaan.

– Tänään nähdään varmasti aika punainen päivä, Saari sanoo.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: