Lauantai 25.5.2019

Professori hämmästelee isoja osinkoja KL:lle: ”Alkaa olla ongelma, jos nousee ykköstavoitteeksi”

Luotu: 
12.2.2018 10:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta huomauttaa että kevään ennätysosingot eivät ole yksiselitteisesti hyvä asia. Arkistokuva.
|

Yritysten kasvava into jakaa jatkuvasti suurempia osinkoja hämmentää rahoituksen professori Vesa Puttosta Aalto-yliopistosta, kertoo Kauppalehti. Tänä keväänä yritykset ovat jakamassa ennätysmäiset osingot.

Sijoittajan viikko -haastattelussa vieraan olleen Puttosen mukaan on outoa, että osinkoyrityksiksi profiloituvien yritysten lisäksi kasvuyritykset ovat alkaneet luvata kilpailukykyistä osinkoa.

Moni yritys on asettanut tavoitteekseen tasaisesti kasvavan osingon. Jos siitä tulee ykköstavoite, siitä alkaa Puttosen mielestä tulla ongelma.

–Jos tasaisesti kasvavasta osingosta tulee ykköstavoite, tulee mieleen, että alkaako silloin häntä heiluttaa koiraa. Osinkojen pitäisi olla se häntä, Puttonen sanoo Kauppalehdelle.

Puttonen muistuttaa, että sijoittajalegenda Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway ei ole maksanut osinkoja 50 vuoteen. Puttosen mukaan ensin tulevat bisnes ja kasvunäkymät.

–Jos rahaa alkaa jäämään yli eikä löydetä hyviä investointikohteita, niin sitten maksetaan osinkoja. Nyt sen sijaan kohkataan tasaisesti kasvavasta osinkokäyrästä ja otetaan jopa tarpeen vaatiessa velkaa sitä varten.

Katso Puttosen haastatteluvideo Kauppalehdestä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Kaksi syytä: johto ei löydä kannattavaa investointikohdetta ts ei ole oikealla paikalla toinen syy media, joka aloittaa hyvissä ajoin hehkuttamisen ennätyssuurista osingoista. Hehkuttaminen vaikuttaa sijoittajien odotuksiin, ja yhtiö on pakotettu vastaamaan odotuksiin.
Ehkä syynä on myös yhtiöiden sijoittajaviestintä, joka ei ole saanut kaikilta osin viestiään läpi, koska odotuksia suurempi osinkoesitys nostaa kurssia, mikä ei ole aina loogista.
No nykyiset kurssit eivät ole pitkään aikaan olleet muutenkaan loogisia.

harri virtala

Täällä pitäisi olla oliko se nyt Sveitsi Itävalta vai mikä? mutta siellä niin pankin ja muidenkin yhtiöiden johto joutuu takaamaan yhtiön menestyksen omalla omaisuudella ei tule kultaisia kädenpuristus eikä ylisuuria eläkkeitä mutta yritykset ja pankkit voivat hyvin minusta näin pitäisi olla suomessskin niin loppuisi hyvä veli verkostot

Raimo Laine

Pitäisi tutkia mihin osingot suuntautuvat. Osa sijoitetaan takaisin Suomalaisiin yrityksiin, osa ulkomaalaisiin, joiden tuotto kuitenikin ohjautuu Suomeen. Osa suomalaiseen kulutukseen, joka piristää taloutta ja tuottaa verotuloja.

Markku Nieminen

" Nyt sen sijaan kohkataan tasaisesti kasvavasta osinkokäyrästä ja otetaan jopa tarpeen vaatiessa velkaa sitä varten."

Eikä kaikkien tarvitse edes velkaa ottaa! Valtio jakaa yritystukia, jotka edelleen jaetaan omistajille. Tätä tapahtuu paljon tänä päivänä.

torsti tuukkanen

Valtion ei pitäisi jakaa yritystukia sellaisille yrityksille jotka jakavat osinkoja.Myös
silloi,kun avustuksia myönnetään, perusteet aina julkaistava ennen maksamista.
Näin saataisiin hillittyä ainakin ”sulle mulle”touhua hallinnossa.