Tiistai 11.12.2018

Valtion viinat viedään pörssiin – ”Kaikille suomalaisille mahdollisuus omistaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.2.2018 08:54
  • Kuva: Kari Pekonen
    Kuva
|

Valtion viinayhtiö Altia aikoo listautua pörssiin. Yhtiön mukaan tarkoituksena on parantaa toimintaedellytyksiä ja lisätä läpinäkyvyyttä.

Suunnitellun listautumisen odotetaan koostuvan osakemyynnistä, jossa Suomen valtio yhtiön ainoana osakkeenomistajana tarjoaisi osakkeitaan myytäväksi, ja yhtiön henkilöstölle suunnatusta henkilöstöannista, jossa yhtiö laskisi liikkeeseen uusia osakkeita, Kauppalehti kertoo.

Tällä hetkellä Suomen valtio omistaa Altian täysin. Listautumisen toteutuessa valtio jää yhtiöön vähintään kolmanneksen omistajaksi. Valtio pitää tärkeänä, että yhtiön omistajiksi tulisivat kotimainen yleisö, kotimaiset ja ulkomaiset instituutiot, yhtiön henkilöstö sekä yhtiön yhteistyöverkosto.

– Kaikilla suomalaisilla on nyt mahdollisuus omistaa pala kotimaisiin raaka-aineisiin perustuvaa kasvutarinaa. Minulla on täysi luottamus yhtiön johtoon, vahvaan talouteen sekä hyvään hallintoon listautumisen toteuttamisessa ja listayhtiönä toimimisessa, valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo tiedotteessa.

Pörssilistautuminen luo Altialle ”entistä paremmat kasvu- ja kehitysmahdollisuudet” ja on ”vastuullisen omistajan ajanmukaista toimintaa", Lintilä katsoo.

Altian toiminnan perustana ovat tiedotuksen mukaan suomalaisten viljelijöiden tuottama ohra, Rajamäen pohjavesi ja kotimainen tuotanto.

Altian vuoden 2017 liikevaihto oli 359 miljoonaa euroa.

Lähde: Kauppalehti

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

"Eli kohta on taas myyty yksi monopoliyhtiö lisää ulkomaille"

Nimenomaan, Suomi on kohtapuoleen kokursissa tällä menolla, kun kaikki tuottava myydään, jo nyt on tullut takkiin aivan tolkuttomasti, miljardeja...

"..osakkeiden myynti on aiheuttanut valtiolle noin 15 miljardin euron laskennallisen tappion...Niillä rahoilla hoidettaisiin kuntoon vaikkapa kuntatalous. Nyt suljetaan kouluja ja nostetaan kunnallisveroa."

https://www.uusisuomi.fi/comment/780823#comment-780823

”Valtionyritysten myyntivaihe alkoi kymmenisen vuotta sitten, kun EU-innostus ja globalisaationaivismi olivat huipussaan. Suomen poliittinen eliitti hyväksyi kritiikittä Washingtonin konsensuksen"

Mikko Toivonen

Ilmeisesti näin strategioimalla kepu hallitus varautuu voiton maksimimiseen ja monopolin eri muotoisena viivyttämiseen väistämättömän, eli alkoholipolitiikan, valmistuksen ja myynnin eurooppalaisen tason vaupautumiseen.
Synkempi skenaario, mutta mahdollinen, on että Kepu hallitus tällä tavalla yrittää jujuttaa EU ajatusta luodessaan näennäisen itsenäisen yhtiön käytännön monopoliasemaan ja siten pitää EU vapautuksen poissa ns. lain kirjaimen avulla.

Parasta olisi että Alkon kaikki osat myytäisiin yksityisille ja alkoholipolitiikka kopioitaisiin vaikkapa Saksasta. Ei se paljoa ilahduta että on mahdollisuus omistaa monopolitoimijan osakkeita jos yhtiö ei toimi vapaan markkinan mukaisesti

Harri Tapani

"Läpinäkyvyttä" Heh, melkoista vedätystä.

"Nykyajan 'demokratia', kaikki muutetaan käytännössä markkinoiksi ja demokratian ulottumattomiin liikesalaisuuksien taakse. Ihan perusasioita:

"demokratiasta ei kannata puhua samalla vuosikymmenellakään kuin nykyisestä kapitalismista. Yhteiskunnan läpinäkymättömyys ja liikesalaisuuksien ehdoton koskemattomuus ovat kapitalismin perustavanlaatuisia toimintaedellytyksiä. Yhteiskunnan läpinäkyvyys taas on demokratian ensimmäinen ehto."

https://www.uusisuomi.fi/comment/781043#comment-781043

Markku Lehto

Että ostaisin monopoliyhtiön osakkeita, jonka bisnes perustuu lainsäädännön antamaan monopoliasemaan ? En ikinä. Jo nyt maksan veroissa omaa osuuttani n. 4 000 miljoonan euron vuosittaisista yritystuista.

Tokihan varmaankin moni ajattelee, että kun Altialla on lain suojaama monopoliasema, niin kyllähän siinä tuotto on taattu. Eli tuotto veronmaksajien kukkarosta. Siinä sitä suomalaista KiKy:ä. Saa siinä ministeri Lintilä puhua populistisesti "kossuosakkeista".

No , pankaa vaan rahanne niihin osakkeisiin. Katsotaan sitten mikä niiden tuotto on ollut sijoittajille. "Tosi on".

Ps.

Valtio saa noin 200 miljoonaa kertakorvauksena Altian osakkeiden myynnistä. Se on paljon vähemmän, kuin vuodessa laitetaan tuulimyllytukiaisiin, joihin tänä vuonna on valtion budjetissa varattu 248,5 miljoonaa euroa ja joka tukisumma tulevina vuosina on n. 300 miljoonaa euroa / vuosi. Siinä hieman perspektiiviä valtion omaisuuden myynnille.