Maanantai 17.12.2018

Suuri joukko suomalaisia saamassa perintöä lähivuosina: ”Moni voi yllättyä ja huomata olevansa varakas”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.2.2018 16:23
  • Uusimpien tilastojen mukaan suomalaisilla kotitalouksilla on nettovarallisuutta 575 miljardin euron edestä. Kaikkein varakkaimpia ovat 65-74-vuotiaat.
|

Suomalaisilla perheillä on omaisuutta satojen miljardien eurojen edestä. Lähivuosina moni vaurastuu perintötilanteissa, joihin ei välttämättä ole varauduttu. Perinnön saaminen ja jättäminen mietityttävät suomalaisia, mutta asiasta vaietaan. Moni suomalainen pohtiikin perintöön liittyviä asioita itsekseen.

Asia selviää varainhoitajan ja yksityispankin FIM:n teettämästä kyselytutkimuksesta, jonka toteutti tutkimusyhtiö Kantar TNS.

Tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta on miettinyt perinnön saamista tai jättämistä. Lähes kolmannes vastaajista kertoo pohtineensa perintöön liittyviä kysymyksiä erittäin tai melko paljon.

Samaan aikaan joka kolmas kertoo, ettei ole puhunut aiheesta kenenkään kanssa.

Uusimpien tilastojen mukaan suomalaisilla kotitalouksilla on nettovarallisuutta 575 miljardin euron edestä. Kaikkein varakkaimpia ovat 65-74-vuotiaat.

–Lähivuosina moni voi yllättyä ja huomata olevansa varakas perittyään esimerkiksi kaksion kaupungin keskustasta, sanoo FIM:n yksityisasiakkaista vastaava myyntijohtaja Jussi Lilja.

Perintö kiinnostaa enemmän naisia

Vastausten perusteella perintörahoissa on usein kyse huomattavista summista. Joka kymmenes perintöä saanut kertoi kyselyssä saaneensa yli 100 000 euroa. Myös moni perinnön saamiseen luottava arvioi saavansa saman verran.

Joka kolmas perinnön jättämistä melko tai erittäin tärkeänä pitävistä arvioi jättävänsä itse yli 100 000 euron suuruisen perinnön.

Tutkimuksen mukaan naiset miettivät perintöön liittyviä asioita hieman miehiä enemmän. Kiinnostus aiheeseen kasvaa iän karttuessa.

Henkilön toimeentulo näyttää vaikuttavan kiinnostukseen. Omasta mielestään erinomaisesti toimeentulevat miettivät perintöön liittyviä asioita selvästi keskimääräistä enemmän.

Edessä vaikeitakin tilanteita

Lähivuosina suomalaisille jaetaan siis iso potti perintörahoja, joiden siirroista saati sijoittamisesta ei ole vielä mitään sovittuna.

Kaikki perittävä omaisuus ei suinkaan makaa käteisenä pankkitilillä. FIM:n Liljan mukaan erityisesti perheyrittäjien varallisuuden siirroissa seuraavalle sukupolvelle voi syntyä vaikeita tilanteita tulevina vuosina.

–Perintöasiat ovat luonnollinen osa elämää. Perintöön liittyvistä kysymyksistä kannattaakin puhua reippaasti sekä oman perheen että asiantuntijoiden kanssa.

Lähde: Kauppalehti

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Tai sitten kovin moni huomaa, miten paljon roskaa on vietävä pois, eikä tunnearvolla ole rahallistavarvoa tai kuinka korkea perintövero Suomessa on.
Moni joutuu muuttamaan perinnön rahaksi hintaan mihin hyvänsä, jotta perintöverot saa maksetuksi.

Harri Tapani

Tai sitten siinä käy hiukka toisella tavalla, ne perinnöt meneekin ihan muualle:

"harvan kannattaa enää odotella niitä perintöjä, ne mummojen "kuutiorahat" menee yksityistettyihin usein ulkomaisomisteisiin kalliisiin vanhainkoteihin ja jos ei riitä niin kunta maksaa loput"

https://www.uusisuomi.fi/comment/781057#comment-781057

Voi kohta käydä vallan toisin päin:

"Lapset vastuuseen vanhempiensa hoidosta?"

http://www.soininvaara.fi/2014/02/26/lapset-vastuuseen-vanhempiensa-hoid...

Harri Tapani

Tästä oli (muistin oikein) juttua jo useampia vuosia sitten hyviä havaintokja sisältäneessä blogissa:

"Väestölle kertynyt omaisuus on jotenkin saatava kustantamaan hoivakulut. Pankit ja vakuutuslaitokset näkevät tässä bisneksenteon paikan. Varmaan sekä kunnat, että yksityisen terveys- ja sosiaalialan toimijat hieroskelevat tyytyväisinä käsiään. Tulo on varmaa. Ainoa, jotka häviävät ovat perilliset. Hoitomaksuihin tällä on korottava vaikutus, "

http://jaga.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/05/25/omaisuus-lisaelakkeeksi#...

Raimo Laine

Moni on viettänyt huonoa elämää ja ollut riidoissa perittävän kanssa ja saa sitten kuitenkin lakiosansa, jonka avulla tuhoaa elämänsä lopullisesti.
Perintöoikeus on feodaaliajalta ja jokaisen tulisi saada vapaasti määrätä perintönsä jakautuminen testamentilla ja jos testamenttia ei ole, valtio kiittää perinnön saadessaan.