Maanantai 20.5.2019

Kovaa kritiikkiä valtion viinayhtiön myynnille: ”Järjetön virhe toistumassa”

Luotu: 
25.2.2018 11:26
  • Kuva: Kari Pekonen
    Kuva
    Omistajaohjausministeri Mika Lintilä (kesk.) ilmoitti perjantaina, että valtionyhtiö Altia listataan pörssiin.
|

Kansalaispuolueen puheenjohtaja, agronomi Sami Kilpeläinen arvostelee kovin sanoin päätöstä Altian pörssilistaamisesta.

– Suomen valtio jatkaa keskustan johdolla yltiöpäistä yksityistämisvimmaa. Altian myynnissä on toistumassa sama järjetön virhe kuin aikanaan Kemiran ja sähköverkkojen yksityistämisessä: hetkellisen myyntivoiton kiimassa tuhotaan pitkäaikainen valtion tulolähde, mutta erityisesti viljelijöiden tärkeä ja vakaa sopimuskumppani, Kilpeläinen kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Omistajaohjausministeri Mika Lintilä (kesk.) ilmoitti perjantaina, että valtionyhtiö Altia listataan pörssiin. Listautumisen toteutuessa valtio jää yhtiöön vähintään kolmanneksen omistajaksi. Valtio pitää tärkeänä, että yhtiön omistajiksi tulisivat kotimainen yleisö, kotimaiset ja ulkomaiset instituutiot, yhtiön henkilöstö sekä yhtiön yhteistyöverkosto.

Kilpeläinen muistuttaa, että kyse on myös Suomen viljamarkkinoista.

–Pidän Suomen viljamarkkinoita varsin heikosti toimivina ja yhden vakaan toimijan uhraaminen yksityistämisen alttarille luo turhaa epävarmuutta viljelijäkenttään. 200 miljoonaa kiloa viljaa vuodessa ostava Altia käyttää yli viisi prosenttia Suomen ohrasta, hän sanoo.

Maatalous- ja ympäristöministeri Jari Lepän (kesk.) erityisavustaja Risto Lahti linjasi perjantaina, että Ilmajoen tulee Koskenkorvan tehtaan sijaintikuntana hankkia merkittävä osuus Altiasta. Lahti on Ilmajoen kunnanhallituksen varapuheenjohtaja. Myös hän on pettynyt päätökseen Altian listaamisesta.

–Varminta olisi ollut, että hyvään kuntoon nostettu yhtiö olisi pysynyt valtion omistuksessa, tuottamassa tuloja veronmaksajille. Valtion tyhjällä kassalla on kuitenkin vaikea kehittää yhtiötä. Luotan vahvasti tehtaan tulevaisuuteen, koska se on hyvässä iskussa. Tuotantoennätyksiä tehdään joka vuosi ja tehokkuutta on parannettu investoinneilla, Lahti kirjoitti Puheenvuoron blogissaan.

Lue myös:

Kuntavaikuttaja huolestui Kossu-tehtaasta: ”Ilmajoen ostettava merkittävä osuus Altiasta”

Valtion viinat viedään pörssiin – ”Kaikille suomalaisille mahdollisuus omistaa”

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Tämä nimenomaan, lypsävän lehmän...

"Altia maksoi viime vuonna ylimääräisien osinkojen kanssa valtiolle peräti 70 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentitkin ovat normivuosina olleet 6-7 prosenttia, mikä on elintarviketeollisuudessa 350 miljoonan liikevaihdolla varsin hyvä taso.

Altian myynnissä on toistumassa sama järjetön virhe kuin aikanaan Kemiran ja sähköverkkojen yksityistämisessä: hetkellisen myyntivoiton kiimassa tuhotaan pitkäaikainen valtion tulolähde"

http://samik2012.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251367-altian-myynti-on-paha-v...

Hannu Rautomäki

Altialle tulee rahaa ovista ja ikkunoista kun kansa ei viinanjuontia lopeta, mutta silti rahaa haalitaan pörssistä. Miksi?
Yhtiö siirtyy vähitellen ulkomaiseen omistukseen, ja lopuksi poliitikon plantut myyvät sen kertarahastuksena kokonaan ulkomaiseen omistukseen, kuten on tehty kovin monille valtion, eli veronmaksajien yrityksille.

Harri Tapani

Se Washingtonin konsensus ja sen jälkeinen nöyristelypolitiikka...muyydääm vaikka viimeisetkin siemenperunat :P

"..osakkeiden myynti on aiheuttanut valtiolle noin 15 miljardin euron laskennallisen tappion...Niillä rahoilla hoidettaisiin kuntoon vaikkapa kuntatalous. Nyt suljetaan kouluja ja nostetaan kunnallisveroa."

https://www.uusisuomi.fi/comment/781066#comment-781066

”Valtionyritysten myyntivaihe alkoi kymmenisen vuotta sitten, kun EU-innostus ja globalisaationaivismi olivat huipussaan. Suomen poliittinen eliitti hyväksyi kritiikittä Washingtonin konsensuksen

Washingtonin konsensus tarkoitti kymmenen kohdan talousohjelmaa, jota Kansainvälinen valuuttarahasto, Maailmanpankki, OECD ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriö tuputtivat kaikkialle. Markkinat vapautetaan, valtionyhtiöt yksityistetään, säätelyä puretaan, yksityistä omistusoikeutta ja markkinamekanismeja vahvistetaan."

Henri Toivonen

Pasi aivan, tuo keskiverto votka nousi markkina asemaansa mainonnalla. Rennykin osaltaan taisi edesauttaa myös tätä?

Tosin pullojen muotoilu on myös ”Finnladeerista”, siis kunnioitettavaa.

Kuka vielä puhuu mainonnan merkityksettömyydestä. Kokoomuksen varattomat kannattajat kenties?

Harri Tapani

Se on jokseenkin samaa asiaa kuin tuossa kalliissa lääkkeessä josta on tuolla uutinen.

"–Roiston roolia tarjotaan julmille päättäjille, jotka eivät uutta kallista tuotetta halua maksaa. Oikeampi roiston rooli pitäisi ehkä antaa lääkeyritykselle..."

"Eikös yritysten tehtävä ole tuottaa voittoa maksimaalisesti omistajilleen, eli systeemissä on ehkä hieman vikaa. Siinähän olisi jo toimitusjohtajan penkkikin helisemässä, jos ei tuottoa tulisi ja eihän mikään koskaan riitä, lisää pitää saada...

"Yrityksen toiminnan kannalta täysin tarpeettomien omistajien hyödyttäminen on ainoa päämäärä [...] Muut kuin alkupääoman sijoittajat ovat turha loinen järjestelmässä..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/781289#comment-781289

Harri Tapani

Heh, he suurkuluttavat ne rahat joilla omistuksia pitäsi ostaa. Tosin on tutkittu, että rahan saaminen aiheuttaa samankaltaisia addiktiivisia muutoksia aivoissa kuin huumeiden saaminenkin, niihin jää koukkuun ja mikään ei lopulta riitä :P

Henri Toivonen

No kyllä. Ostan toimintoja sillä ehdolla, että saan paikan päällä maistella omistajan ehdoilla ja viedä mukananikin.
Saamarin pahaa tuo, mutta kun makkaravesi loppuu mettässä, on hyvä olla kätkettyinä pulloja siellä täällä. Enempi on parempi, sillä sattuneesta syistä kätköjä ei aina löydä edes ryö...siis etsien.

Mikko Toivonen

Minulle sopii hyvin Altian ja kaikkien Alko liitännäisten toimien yksityistäminen ja samalla alkoholipolitiikan kokonais eurooppalaistaminen eli täysvapauttaminen joka osaltaan.

Kokonaisuutena näen valtion omistukset niin, että sen pitäisi olla hallitsevassa roolissa vuokra-asunto, energia ja energian siirtomarkkinoilla. Samoin liikenneinfrassa.

Se siis voisi mielestäni käyttää esimerkiksi Altian ja Finnairin vaikka täysmyynnistä yksityisille saadut varat osuutensa lisäämiseen täysin määrääväksi Fortumista eli "palauttaa" se Imatran voimaksi ja Nesteestä ja määrätä Neste lopettamaan palmuöljy raaka aineen käyttö ja aloittamaan fossiilisten jalostustoiminnan ohella liikennekaasutoiminta eli LPG ja LNG liikennejakelu ja kaasuliikenteen nopea kehittäminen nyt vallitsevasta Gasum pysähtyneisyydestä,.

Olli Turkama

Altian yksityistäminen on todella typerää ja lyhytnäköistä toimintaa. Hetken humala myyntivoitosta ja sitteen pelkkää alamäkeä. Nyt pitäisi kerrankin laittaa muistiin kaikki sopan keittäjät, siis idean esittelijöiden nimet ja sitten niiden nimet, jotka esitystä kannattavat. Loppukoot heidän poliittiset uransa seuraavissa vaaleissa.

Reino Mäkinen

Onko oikein, että pörssiyhtiön käyttämää raaka-ainetta (ihmisruokaa, eläinrehu), jota käytetään alkoholijuomien valmistamiseen, tuetaan verorahoilla? Mielestäni huoltovarmuuden kärkihanke ei voi olla alkoholin valmistanen. Alkoholituotteiden kasvava valmistus tulee nostamaan päivittäisruokien hintoja.