Sunnuntai 26.5.2019

Sähkölaskuun tulossa uusi tehomaksu: Näin pidät sen kurissa

Luotu: 
28.2.2018 08:04
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Sähköyhtiö Helen on ottanut tehomaksun käyttöön 18 000 sähkölämmitteisessä omakotitalossa, joista se alkaa yleistyä. Helen ei aio ulottaa maksua pieniin kerrostaloasuntoihin.
|

Sähkölaskutuksen uuden komponentin, tehomaksun ovat ottaneet ensimmäisenä käyttöön Helen Sähköverkko Helsingissä ja lahtelainen LE-Sähköverkko.

Helen Sähköverkko on ottanut tehomaksun käyttöön tähän asti vain sähkölämmitteisille omakotitaloille. Niitä on sen asiakkaista 18 000 kappaletta.

Yritys kertoo viime kesänä tekemästään laskutusmuutoksesta tämän vuoden ensimmäisessä Helen-asiakaslehdessään.

Tehomaksu on tullut sähkönsiirtolaskuun kiinteän perusmaksun ja energian määrästä riippuvan siirtomaksun lisäksi.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen tosin vaatii, että kiinteä perusmaksu pitäisi korvata käyttöön perustuvalla tehomaksulla.

Joillakin asiakkailla sähkölasku on kasvanut, toisilla halventunut.

Jotta lasku ei kasvaisi, Helen Sähköverkon Petri Vihavainen neuvoo olemaan kytkemättä kaikkia sähkölaitteita yhtä aikaa täysille ja esimerkiksi käyttämään takkaa pakkasilla.

Säätöön kuluttaja voi tarvita automatiikkaa eli laitteita, jotka maksavat muutamasta sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon.

Automatiikka optimoi tehonkäyttöä ja ajastaa lämmittimiä ja vesivaraajia halvemmille tunneille, Helen neuvoo.

Helenin mukaan tehomaksu on tyypillisellä sähkölämmitteisellä omakotitalolla kahdeksan euroa kuussa.

Se määräytyy vuoden suurimman yhden tunnin aikana käytetyn keskitehon mukaan.

Tehomaksun osuus siirtolaskusta on kymmenisen prosenttia, mutta tulevaisuudessa sen osuus nousee.

Helen sanoo, ettei se suunnittele tehomaksua pieniin kerrostaloasuntoihin. Säätömahdollisuudet ovat pieniä, jos kulutusteho on alle viisi kilowattia.

Kaikkiaan Helen Sähköverkolla on Helsingissä 380 000 asiakasta.

Helenin teholaskutusmallin odotetaan yleistyvän myös muissa sähköyhtiöissä Suomessa.

Helenin mukaan tehomaksulla varaudutaan siihen, että verkossa on tulevaisuudessa yhä enemmän tuuli- ja aurinkosähköä, jonka tuotanto vaihtelee säiden mukaan.

Lähde: Tekniikka&Talous

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kiiski

Noohh... Pohjois-Savon kuntien omistama Savon-Voima nosti siiromaksujaan jo tänä vuonna 10 % ja esittelee varmasti myös tehomaksunkin lisäksi vielä lähitulevaisuudessa.

Veroja sähkölaskussa on jo piiloveroineen yli 50 % ja verkon omistajilla pohjaton kassa.

Joni Rikkola

''Se määräytyy vuoden suurimman yhden tunnin aikana käytetyn keskitehon mukaan''

Ensimmäisen kannattaa kiikuttaa se sähkökiuas pihalle ja hankkia puukiuas. Se tuli päätettyä nyt.
Tämä tietää aika huonoja uutisia mm rakentajille, korjaajilla tms joilla voi tulla kulutuspiikki ja tällöin joku toimenpide voi tulla sähkölaskun kautta myöhemmin todella kalliiksi, esim putkien sulatus, vaikka asunto oli kuin ekomallia.

Hannu Rautomäki

Sähköenergian toimittajan voi valita, verkkoa ei voi.
Sähköverkkojen omistajat ovat alueidensa monopolina viimeaikoina harjoittaneet ryöstönomaista toimintaa kautta Suomen ja korottaneet siirtomaksujaan, jotka muodostavat aina leijonanosan sähkölaskusta.
Jotain rajaa...

Eero Pekonen

Suomen kilpailuviranomaiset pitäisi kaikki panna kiertoon. Eivät viitsi puuttua edes luonnollisena monopolina toimivien yhtiöiden rosvoukseen. En pysty sanomaan, onko kyse korruptiosta vai osaamattomuudesta. Sipiläkään ei näköjään ole huomannut, että nämä rosvot syövät Suomen kilpailukykyä ainakin kahdella tavalla. Yritysten energia on kallista, mikä nostaa tuotantokustannuksia. Asuminen on kallista, joten työstä on maksettava korkea palkka.

Harri Kovala

Meillä on mielenkiintoinen tilanne sähkömarkkinoilla. Itse sähkö on niin halpaa, että sähköntuottajien ei kannata investoida uusiin voimalaitoksiin mutta sähkön käyttäjille sähkö on niin kallista, että se nostaa kustannuksia tarpeettomasti.

Suomi, välistävetäjien luvattu maa.

Lauri Kiiski

200- vuotta takaperin Faraday esitteli sähkökeksintöään parlamentin edustajalle Britanniassa. Parlamentin edustaja ihmetteli, mitä hyötyä sähköstä voisi olla ?

Faraday vastasi : Sitä voi varmasti jonakin päivänä verottaa.

Harri Tapani

"Mites siinä nyt niin pääsi käymään, että kilpailu ei enään toimikaan (ei oikeasti ole toiminutkaan siirtohintojen takia). Takavuosinahan oli puhetta, että sähkön hinnat hinataan eurooopalaiselle tasolle, mikä tarkoitti silloin suuria korotuksia sähkön hintaan suomalaisille, kehuttiin oikein medioissakin, kuinka "halvan sähkön aika on ohi."

https://www.uusisuomi.fi/comment/779438#comment-779438

Puuttuko meiltä nyt sellainen kilapailuviranomainen joka puuttuisi tähän...

Tietyt asiat nyt vaan olisi ollut paree pitää kuntien ja valtion omistuksessa monestakin syystä.

Juha Vesamäki

"Helenin mukaan tehomaksulla varaudutaan siihen, että verkossa on tulevaisuudessa yhä enemmän tuuli- ja aurinkosähköä, jonka tuotanto vaihtelee säiden mukaan."

Eli jos tehomaksuja ym. perustellaan ylläolevalla kommentilla, niin eikö nyt viimeistään olisi aika unohtaa tuurivoimat, ja yrittää tuottaa se tarvittava sähkö kilpailukykyisillä tavoilla.

Esko Riikonen

"Helenin mukaan tehomaksulla varaudutaan siihen, että verkossa on tulevaisuudessa yhä enemmän tuuli- ja aurinkosähköä, jonka tuotanto vaihtelee säiden mukaan."

Minusta tehomaksulla mahdollistetaan se, että Helen pystyy tulouttamaan Helsingin kaupungin kassaan mahdollisimman paljon tuloja. Ensimmäinen vaihe oli muuttaa yösähkön saatiaikaa pienemmäksi. Tässä on toinen vaihe.

Paljonko muuten Helsingin kaupunki maksaa Helenille katuvalaistuksesta ja millä yksikköhinnalla.

Kari Kallio

Monet sähköyhtiöt ovat luopuneet yösähkön myynnistä, joten se on siis yhtä kallista kuin päiväsähkö. Sähkösiirrossa on edelleen hintadifferointia, mutta kyseenalaistan sitä, miten paljon kovilla pakkasilla voi täsmäajoittaa eri asioita. Moni asia on jo hoidossa. Vanhassa yösähköohjatussa talossa lämminvesivaraaja toiminee vain öisin. Itse olen ohjannut aina-lämmin -kiukaan lämpenemään öisin. Sama koskee auton lämmitystä ja autotallin patteria. Asianpesukoneen pistän päälle vasta klo 22.00 jne. Turhia lamppuja sammuttelen kulkiessani. Mutta--- rajansa kaikella...

Esko Riikonen

"Jotta lasku ei kasvaisi, Helen Sähköverkon Petri Vihavainen neuvoo olemaan kytkemättä kaikkia sähkölaitteita yhtä aikaa täysille ja esimerkiksi käyttämään takkaa pakkasilla."

Ompa yksinkertinen ratkaisu Vihavaisella. Millainen takka meikäläisellä pitäisi olla, jotta 670 m3 lämpiäisi. Minäkin menin aikoinaan mukaan "edulliseen" suorasähkölämmitykseen, jotta mainostettiin halvalla yösähköllä. Minulla on yksi takka alimassa kerroksessa, ihan varaavakin, mutta eihän se alkuunkaan riitä.

Esko Riikonen

"Automatiikka optimoi tehonkäyttöä ja ajastaa lämmittimiä ja vesivaraajia halvemmille tunneille, Helen neuvoo."

Jos halpoja tunteja on vähän, niin talossa pitää palella, jos haluaa säästää ja välttyä tehomaksulta.

Artikkelissa olisi ollut hyvä selvittää asiaa tarkemmin esimerkkilaskelmien avullla.

Markku Lehto

"Helenin mukaan tehomaksulla varaudutaan siihen, että verkossa on tulevaisuudessa yhä enemmän tuuli- ja aurinkosähköä, jonka tuotanto vaihtelee säiden mukaan."

Koskahan Hesaan saadaan ensimmäiset tuulipuistot ? Eikö Anni Sinnemäki ( vih ) ja Janne Vapaavuori ( kok ) vieläkään ole saanut aikaiseksi suunnitelmia 5 - 7 tuulipuiston rakentamiseksi ? Jannehan ei ole aikaisemmissa lausunnoissaan ministerinä ollessaan nähnyt mitään estettä tuulimyllytukiaisten maksamiseksi julkisista varoista. No jos nyt nykyinen hallitus on jotakin jupissut julkisten menojen leikkaamisesta, niin mitä sitten. Ja ainahan sitä voidaan jostakin muusta leikata.

Voiko olla niin, että pääkaupunkimme on niin ympäristöllisesti taantumuksellinen, että siellä ei ole vielä uusiutuvaa energiaa tuottavaa tuulisähkötuotantoa ? Muualla Suomessa on tuulipuistoja jo pilvin pimein.

Tuulisähkön tuotantohan on niin tuulisähköfirmoille kuin niille maata vuokraaville maanomistajille todella kannattavaa ja riskitöntä.

Tuulisähköfirmoille on tälle vuodelle varattu valtioin budjetista eli julkisista varoista 248,5 miljoonaa euroa. Tulevina vuosina tuulimyllytukiaisiin saadaan julkiselta sektorilta n. 300 miljoonaa / vuosi. Kokonaislasku julkiselle sektorille ( veronmaksajille ) Vanhasen ( kesk ) II hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen ( kesk ) kehittämästä Tuulimyllytukiaiset I:stä 12 vuoden jaksolta tulee olemaan 3 500 miljoonaa E - 4 000 miljoonaa €. TEM:ssä ollaan valmistelemassa jo hyvää vauhtia ministereiden Lintilä ( kesk ) ja Tiilikainen ( kesk ) johdolla Tuulimyllytukiaiset II:sta. Eli kyllähän tuulipuistoja kannattaa nyt pystyttää, kun julkisen tuen saanti ollaan varmistamassa.

Maata vuokraaville maanomistajillehan tuulisähköfirmoilla on varaa maksaa sievoiset maanvuokrat, koska tuulimyllytukiaisten kautta vuokrarahat kiertää julkiselta sektorilta ( veronmaksajilta ) maata vuokraaville maanomistajille. Tokihan osa siitä tuesta ohjautuu myös tuulimyllyfirmojen taskuun.

Eli nyt vaan tuulipuistoja pystyyn myös Hesaan.

Markku Lehto

"Säätöön kuluttaja voi tarvita automatiikkaa eli laitteita, jotka maksavat muutamasta sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon."

"Helen Sähköverkko on ottanut tehomaksun käyttöön tähän asti vain sähkölämmitteisille omakotitaloille. Niitä on sen asiakkaista 18 000 kappaletta."

18 000 laitetta x 1000 €/laite = 18 000 000 €

Ja sitten kun tuo laajenee koko maahan, niin puhutaan jo paljon suuremmista summista.

No siinähän sitä on jollekin laitevalmistajalle hyvä bisnes. Tuosta tarjouksesta ei asiakas voi kieltäytyä. Tällaista on suomalainen "bisnes" ja KiKy.

Esa Voutilainen

Minun puolesta saatte pitää automatiikkanne, minä en ainakaan sellaista tarvitse! Siinähän koitatta saaha kauppoja aikaiseksi. Suorastaan naurattaa tuo koko uutinen! Jokainen voi vaikuttaa sähkönkulutuksen ilman mitään 200-2000 euron hintaisia laitteita!