Maanantai 17.12.2018

Strategin karu ennuste: ”Suomen nousukautta jäljellä vajaat kolme vuotta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.3.2018 08:59
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Jan von Gerich ennustaa, että Yhdysvallat vaipuu taantumaan vuoden 2020 puolivälissä, ja Suomi seuraa perässä saman vuoden lopussa.
|

Nordean päästrategi Jan von Gerich ennustaa, että Suomi vajoaa uuteen taantumaan vuoden 2020 lopulla.

– Globaali talous on vahvassa vedossa, mutta nousukausi ei jatku loputtomiin. Markkinasignaalien perusteella Yhdysvallat vaipuu taantumaan vuoden 2020 puolivälissä – Suomi seuraa perässä sama vuoden lopussa, hän ennakoi blogissaan.

USA:ssa nousukaudesta on von Gerichin mukaan tulossa kaikkien aikojen pisin ensi vuoden kesänä.

–Selkeitä merkkejä nousun käännöksestä ei vielä ole, ja kasvu itse asiassa näyttäisi kiihtyvän tänä vuonna. Työmarkkinat ovat kuitenkin lähellä täystyöllisyyttä, inflaatio on kiihtymässä ja keskuspankki kiristää rahapolitiikka. Haasteet noususuhdanteen jatkolle kasvavat lähivuosina, hän kommentoi.

Von Gerich nostaa esiin tuottokäyrän, eli pitkien ja lyhyiden korkojen erotuksen, joka hänen mukaansa on ollut hyvä ennakoimaan talouden käännöksi. Se on hänen mukaansa kääntynyt laskevaksi, eli pitkät korot ovat lyhyitä matalampia, ennen jokaista USA:n taantumaa vuoden 1955 jälkeen.

–Historiallisesti viime joulukuun tasoilta on mennyt keskimäärin reilu vuosi käyrän kääntymiseen, ja siitä noin puolitoista vuotta taantuman alkamiseen. Tuottokäyrä signaloi siis taantuman alkavan Yhdysvalloissa vuoden 2020 puolivälissä.

Von Gerich korostaa, että euroalue ei pääse karkuun Yhdysvaltojen taantumaa, vaikka taloussykli ei euroalueella vielä olekaan ehtinyt yhtä pitkälle kuin Atlantin takana.

–Yhdysvalloilla on edelleen merkittävä rooli maailmantaloudessa, luottamuksen lasku välittyy nopeasti maasta toiseen integroitujen rahoitusmarkkinoiden kautta ja yhteys USA:n ja euroalueen talouksien välillä tuntuu kasvavan taantumien yhteydessä. Lisäksi euroalueen kasvuveturi Saksa on jo selvästi pidemmällä kasvusyklissään euroalueen keskiarvoon verrattuna. Historian valossa euroalue ajautuu taantumaan noin vuotta Yhdysvaltoja myöhemmin, hän kuvailee.

Pienenä avotaloutena Suomi on von Gerichin mukaan herkempi globaalin talouskehityksen muutoksille kuin euroalue keskimäärin.

–Taantuma saavuttaneekin Suomen jo vuoden 2020 lopulla – samoihin aikoihin Saksan kanssa. Suomen nousukautta olisi siis jäljellä vajaat kolme vuotta.

Tilastokeskuksen viikolla julkistamien ennakkotietojen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvoi loka-joulukuussa 0,7 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vuoden 2016 neljänteen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 2,7 prosenttia.

Suomen kansantalouden kehitys oli suotuisaa vuoden 2017 jokaisella vuosineljänneksellä. Koko vuoden bruttokansantuotteen volyymi kasvoi 3,0 prosenttia edellisvuodesta.

Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius arvioi, etteivät luvut enää muutu paremmiksi.

– Tulkintamme Suomen BKT-luvuista: Tämän paremmaksi tämä ei tästä muutu. Investointien suhdannehuippu on rakentamisen kasvun hidastuessa takanapäin ja ulkomaankaupasta tuskin saadaan samanlaista hurjaa nostetta kuin 2017 ilman, että globaali talous löytää uuden kiihdytyskaistan, hän kommentoi Twitterissä.

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Ollikainen

No niin kyllä voimme jo kolmen vuoden kuluttua palata taas normaaliin arkeen ellei sitä ennen Trumpin tuontitullit saa aikaan kauppasotaa. Ei nämä juhlat nyt loputtomiin kestä.
Tässä se taas nähdään ettei maailman surkeimmalla Sipilän porvarihallituksella ole osaa eikä arpaa talouskasvuun. Asiat päätetään ihan jossain muualla kuin täällä pikku Suomessa.

Jaakko Aalto

Onhan tuolla ennusteella hyvät perusteet. Vaalit ovat keväällä 2019. Nykyisten galluppien valossa valtaan nousee nykyinen oppositio. Vaalien jälkeen uudenhallituksen muodostaminen vie kotvan aikaa ja sen toimenpiteet alkavat näkyä taloudessa runsaan vuoden viipeellä. Lama siis iskee syksyllä 2020.

Reima Hunaja-Aro

Hyvä jos olisi edes 3 vuotta. Liian kauan vain odoteltiin, eikä "kutsuttu" talouden nousua kilpailukyvyn parantamisella.
Edellistä hallitusta ei olisi pitänyt muodostaa lainkaan, koska sen tiedettiin olevan liian laaja ja toimimaton. Se hukkasi 4 vuotta ja lisäsi velkataakkaa yli 20 miljardia.

Sipilän hallitus on ollut menestys Suomen taloudelle.
Tämä on kuitenkin liian myöhään pelastaakseen maamme hyvinvoinnin tulevaisuuden.
Edessä on niin kurjat ajat, että sitä on vaikea kuvitella.

Jouko Kauppinen

Ei ole vaikea ennustaa että nousukauden jälkeen tulee laskukausi, niin on ollut kautta historian. On kuitenkin selvää se, että mitä enemmän laskukaudella pelotellaan niin sitä aikaisemmin se tulee ja sitä syvemmällä tullaan käymään. Ihmisten käyttäytyminen tulee esiin siinä mitä ennusteet povaavat, jos odotetaan nousukautta niin silloin toimeliaisuus lisääntyy, mutta jos ennustetaan laskukautta niin silloin varovaisuus lisää vielä laman syvyyttä.

Teemu Terava

Ryhtymättä ennustamaan voi arvata, että Suomessa talouden nousu hyytyy kun ay-liike ulosmittaa palkkavaatimuksillaan kasvun. Työstä tehdään taas niin kallista, ettei työn teettämiseen ole enää taloudellisia edellytyksiä. Työllisyys heikkenee, työttömyys kasvaa ja työ alkaa siirtyä ulos Suomesta, eikä Suomeen kannata investoida.
Milloin tämä tapahtuu ja nousu taittuu taantumaksi? Todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin, mutta kuitenkin liian pian ja yllätyksenä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Suomessa talouden nousu hyytyy kun

Leikkaukset alkaa näkyä viivellä eli tänä vuonna. Kyllä. Kulutus hiipuu -18-19.
Näinhän siinä tuppaa käymään kun käydään eläkeläisten ,palkansaajien taskuilla.
n.3,4 milj. kotitalouden ostovoima hiipuu.
No entäs sitten? Ei muuta kuin Palkaa kireät ajat ja väen vähentäminen.Työttömiä lisää tiedossa ja verotuloja palkoista vähemmän palveluihin ja sosiaaliturvaan.
Pörssi-yritysten osakkeenomistajiahan tuo ei hetkauta yhtään .
Valtio jakaa yritystukia ja yritykset osinkoja entiseen tapaan. Mutta kun "se" AY?

Kari Kallio

Trumpin aloittama kauppasota tuhonnee Suomen talouden ja sen tulevaisuuden näkymät?
Tuhon Plan B voisi olla, että Trump aloittaa suursodan esim Pohjois-Koreaa vastaan, mikä iskisi maailmankauppaan kuin moukari otsaluuhun...
Talousperusteisista mutta ideologisiksi sodiksi väitettyihin sotiin kuului myös Irakin sota. Saddam aikoi siirtää öljykaupan käytäväksi petroeuroilla, se riitti syyksi!

Lauri Furtato

Mikä ihmeen nousukausi? Tarkoittaako tämä ihmiskaupasta tulevaa kasvua (pakolaisbisnes)? Näen ympärilläni köyhiä iäkkäitä, vanhuksia, työttömiä tai pätkätyöläisiä nuoria, epätoivoisia ihmisiä, jotka yrittävät saada osaansa kyseenalaisin keinoin. Vain harvat 20-35 ikäluokasta jotka tunnen on työelämässä vakaassa työsuhteessa. Nekin joilla menee ns. hyvin on korviaan myöten veloissa. Suomeen on aiheutettu nykypolitiikalla varjotalous virallisen lisäksi. Kaikenlainen hämäräbisnes näyttää olevan monelle ainoa mahdollisuus työttömyyden lisäksi. Hienosti on asiat kustu.