Keskiviikko 22.5.2019

”Suomalaiset joutuisivat helposti maksumiehiksi” – Finanssiala kiittää Orpon ja 7 muun tiukkaa rahaliittolinjaa

Luotu: 
6.3.2018 20:30
  • Kuva: Alma Media arkisto / KIMMO BRANDT
    Kuva
    Finanssialan Keskusliitto on nykyään Finanssiala ry. Toimitusjohtaja on yhä Piia-Noora Kauppi. Arkistokuva.
|

Suomi on liittoutunut viisaasti Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n uudistamisessa, katsoo Finanssialan (FA) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Suomen ja seitsemän muun maan valtiovarainministerit julkaisivat tänään yhteisen kannanoton EMU:n kehittämisestä. Ministereiden mukaan nykyinen euroalueen vahvuus on tulosta päämäärätietoisesta työstä. Suomi on lähtenyt EMU:n kehittämiseen korostaen markkinakuria ja jäsenmaiden vastuuta omasta taloudestaan.

–Suomalainen finanssiala pitää Suomen hallituksen lähtökohtia EMU:n kehittämiseen järkevinä. Suomi on aktiivisesti liikkeellä ja viisaasti liittoutunut asiassa Alankomaiden, Irlannin, Latvian, Liettuan, Ruotsin, Tanskan ja Viron kanssa, Kauppi sanoi tiedotteen mukaan tänään tiistaina Brysselissä suomalaisille EU-kirjeenvaihtajille.

Lue tarkemmin: Petteri Orpo: Suomi löysi 7 kumppania Euroopasta – yhteinen kannanotto rahaliittoon

Kauppi pitää tärkeänä sitoutumista pankkiunionin loppuunsaattamiseen. Yhteisen kannanoton allekirjoittaneet ministerit ovat valmiita jatkamaan keskusteluja yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteisestä varautumisjärjestelystä sekä teknisiä keskusteluja yhteisestä eurooppalaisesta talletussuojajärjestelmästä (EDIS). Poliittiset keskustelut yhteisestä talletussuojajärjestelmän ensimmäisestä vaiheesta voitaisiin aloittaa sitten, kun riskien vähentämistä on tehty riittävästi.

Valtiovarainministerit ovat Kaupin mukaan oivaltaneet oikein, että EU:ssa on keskityttävä aloitteisiin, joilla on kansalaisten tuki.

–Kansalaiset ymmärtävät varmasti ministereiden fiksun ja maltillisen kannan EU:n yhteiseen talletussuojaan, koska yhteisvastuun nopea laajentaminen lisäisi moraalikato-ongelmia ja voisi johtaa epäoikeudenmukaiseen taakanjakoon. Hyvin asiansa hoitaneet tahot, kuten suomalaiset pankit ja niiden asiakkaat, joutuisivat helposti maksumiehiksi.

Kauppi patistaa kaikkia pankkiunionimaiden pankkijärjestelmiä ja pankkeja terveelle pohjalle, ennen kuin pankkiunionin yhteisvastuuta kasvatetaan.

–Kukin maa on itse velvollinen huolehtimaan tästä ja kantamaan kustannukset. Pankit on myös testattava ennen yhteisvastuun lisäämistä, Kauppi painottaa tiedotteessa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Piia-Noora on Kokoomuspiireissäkin tunnettu ensisijaisesti vain omien etujensa puolestapuhujana. EU:ssa hänen suurimpia meriittejä olivat:

"esti veroparatiisien kuriin saattamisen ja vesitti valmisteilla olevan rahanpesulain."

Mauri Gardin

Otsikko kuvaa taas USn ns. journalistien osaamisen tasoa. Linja ei ole Orpon linja, vaan se on Suomen linja. Pääministeri Sipilän johdolla tarkkaan mietitty Suomen linja, joka saa nyt tukea 7 muulta maalta, ei henkilöiltä.
Jos osaaminen USssa on sitä, että kaikessa mahdollisessa tuetaan kokoomusta, niin linjahan on sekin. Se ei vaan täältä keskeltä Suomea katsottuna kuulu osaavan journalistin pätevyyteen. Mutta aiitähän ei olekaan kysymys USssa.