Keskiviikko 12.12.2018

Meppien arvio: EU:lta vastatoimet Trumpille vielä tänään? - Tämän takia karpalot päätyivät listalle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.3.2018 11:59
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pekka Karhunen
    Kuva
    Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Euroopan komissio voi vielä tänään vahvistaa omat vastapakotteensa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin allekirjoittamille teräs- ja alumiinitulleille, arvioivat suomalaismepit Heidi Hautala (vihr.), Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.). Trumpin tullit astuvat voimaan 15 päivän kuluttua.

–Ehkä tässä nopeus on valttia. Voi olla, että nyt kun Trump on allekirjoittanut tullit, niin vastapäätös tulisi nopeasti vielä tänään, pohtii Jaakonsaari.

Euroopan kauppakomissaari Cecilia Malmström julkisti EU:n oman listan vastatoimista aiemmin tällä viikolla. Euroopan parlamentin on määrä keskustella uhkaavasta kauppasodasta ensi keskiviikkona. Keskustelu voi kuitenkin aikaistua Trumpin allekirjoituksen vuoksi.

EU:n vastatoimissa oli jo koomisiakin piirteitä, kun komissio vastasi Trumpin uhkauksiin panemalla omalle listalleen bourbon-viskit, maapähkinävoin ja karpalot.

–Sävyhän on se, että kuka kärsii, että maapähkinävoin hinta nousee tai bourbon-viskin. Se on niin eri asia kuin teräs! Eikös se pointti ole juuri se, että me emme kärsi, vaikka pistämme teidän karpalot listalle. Juomme sitten vaikka kotimaista mustikkamehua, sanoo Hautala.

–Tämä on vähän isoilla asioilla leikkimistä, koska tämä voi vaikuttaa maailmantalouden kehitykseen. Nyt tässä on vähän sellaista pikkupoikien hiekkalaatikkoleikkiä: ”Säädä sä ensin, niin näytän ettei tunnu missään!” jatkaa Pietikäinen.

Pietikäinen uskoo, että neuvottelut tullien purkamiseksi voivat käynnistyä vasta, kun EU on julistanut omat vastatoimensa.

–Kun ensin on vedetty aseet esiin, niin sitten ruvetaan neuvottelemaan, että mites ne vedetään. Ja se ei käy yleensä niin kauhean kivasti tai sutjakkaasti, hän pohtii.

LUE MYÖS:

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Niinpä! Olisi ollut hyvä tietää kauppataseen vajeesta USA:n ja EU:n välillä (jäsenmaakohtainen lista esim.) samoin tiedot tämänhetkisistä tulleista, mutta eihän Pietikäistä faktat kiinnosta. Analyysistä puhumattakaan. Löysä löpinä riittää vaalikarjalle.

Johannes Hissa

Vuonna 2016 ylivoimaisesti tärkein EU-28:n tavarakaupan vientikohde EU:n ulkopuolelle oli Yhdysvallat 20,8 %, toinen oli Kiina 9,7 %, kolmas Sveitsi 8,2 % ja neljäs Turkki 4,5 %. EU:n ulkopuolisista tuontimaista suurin oli Kiina 20,2 %, toinen oli Yhdysvallat 14,5 %, kolmas Sveitsi 7,1 % ja neljäs Venäjä 7,0 %. Tavaroiden kokonasvienti oli 1 745 miljardia euroa ja kokonaistuonti 1 708 miljardia euroa. Kansainvälisesti EU-28 oli maailman tavaraviennistä ja -tuonnista oli toiseksi suurin. EU-28:n siis vei vuonna 2016 tavaraa Yhdysvaltoihin 363 miljardin euron edestä ja toi 248 miljardin euron edestä eli EU-28 kauppatase Yhdysvaltojen kanssa oli 115 miljardia euroa ylijäämäinen
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Internationa...

Risto Nikandrr

Esimerkkiä voisi ottaa Kiinasta. Siellä kehitellään kilpalijoita AMAZONille, (Alibaba), What's up:ille, (We chat) jne. Länsimaisia ei edes saa/voi käyttää.
JA nämä GOOGLE't, Nike't jne. ovat vielä veron kiertäjiä. Niihin sanktiot pitäisi kpohdistaa.