Perjantai 14.12.2018

Sampo Terho esittää muutosta pääomaverotukseen: ”Kyseessä on arvovalinta, joka saa myös maksaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.3.2018 16:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sampo Terho.
|

Sinisten puheenjohtaja, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho haluaa kasvattaa edelleen pääomatulojen progressiota ja muuttaa pienet osinkotulot verovapaiksi. 

– Kun palkasta jää enemmän käteen, kansalaisilla on varaa säästää. Me haluamme, että säästetty raha jää Suomeen, kasvattamaan suomalaisia yrityksiä ja luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Meidän vaatimuksestamme pääomatulojen progressiivisuutta lisättiin jo nykyisen hallituksen toimesta. Siniset tavoittelevat tuon progression kasvattamista edelleen. Kyseessä on arvovalinta, joka saa myös maksaa. Osakesäästämisen aloittamisen tukemiseksi pienet osinkotulot listatuista pörssiyrityksistä pitää olla kokonaan verovapaita, Terho linjaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän ei ota kantaa siihen, miten jyrkästi progressiota pitäisi lisätä tai mihin vedettäisiin ”pienten osinkotulojen” raja.

Pääomatulon veroprosentti on tällä hetkellä 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja 34 prosenttia yli 30 000 eurosta. Listattujen yhtiöiden osingoista 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia verotonta tuloa.

Terhon mukaan pääomatulojen progressio kannustaa säästämään pieniäkin pääomia, koska saatu lisätienesti on kevyesti verotettua.

–Kun säästämisen kerran oppii, siitä tulee helposti tapa. Pienten osinkotulojen verovapaus varmistaa, että aloittamisen kynnys on mahdollisimman pieni, hän kommentoi.

Hän kutsuu esitystään ”siniseksi keskituloisten verokapinaksi”, jolla halutaan kiinnittää huomion siihen, että duunarin ylitöitä verotetaan raskaammin kuin jo miljoonaomaisuuden keränneen lisätienestejä.

–Sosiaalisen nousun aito mahdollisuus on meille tärkeä arvo. Se on myös välttämättömyys Suomelle, ministeri sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Tästä on hyvä jatkaa. Pienistä osinkotuloista menee nyt kuluihin ja veroihin enemmän kuin 100%.
Erittäin hyvä vaihtoehto kulutukselle. Pitäkää kuitenkin demarit irti muutoksesta. Heillehän ei riitä 34%, vaan he haluavat nostaa progressiota jopa yli 50%:n.

Pasi Anttila

Kyllä tulee sinisiltä aloitteita. Syytä ei tarvitse epäillä. Ikävä kyllä nää aloitteet on kaikki osastoa "its never gonna happen" ja sen he tietävät itsekkin ja siksi niitä on helppoi tehdä kun niistä ei joudu koskaan tilille. Pääsee sanomaan että kyllähän me mutta kun nuo toiset ei halunnt:)

Markku Nieminen

Juuri näin! Kokoomuksen, SDP;n ja Keskustan kantahan on aina ollut, että suuret pääomatulot verottomiksi ja pienille jyrkkä progressio. Miten siis tämä voisi koskaan toteutua? Ei ikinä suomessa, vaikka totuuden nimessä; näinhän sen pitäisi olla kuten Terho esittää ja pelkällä maalaisjärjellä ajatellen.

Marja-Liisa Kalkela

Nyt kun Siniset "hädissään" menevät jo Kokkareiden raha-ministerin tontille ,niin nythän kunnat voisi saada SOTE ja maakuntamalliinsa mukavan potin. Talkoisiin osallistuisivat kaikki . 10 pisteen hanke jos saa kepun,kok ja Rkp mukaan siihen.
Epäilen vahvasti etteivät peru -93 tekemäänsä lakia.
1.11-16
IS
Pääomatulosta ei makseta kunnallisveroa.
-Kuntien tarjoamia palveluja ei pääomatuloista siis rahoiteta ja herääkin kysymys, onko tässä kuntien talousahdingon syy. Optiotuloissa tehtiin tervetullut uudistus 90-luvulla. Ne siirrettiin ansiotuloksi. Moni kunta sai satumaisista tuloista omansa, kun muun muassa Nokian johtajat rahastivat miljoonien optiovoittonsa. Jotenkin tuntuisi luontevalta, että pääomatuloistakin kunnat saisivat jotain.

Asian voi yksinkertaistaa näin.
Henkilö, jolla on pelkkiä pääomatuloja, hän ei osallistu kunnan palvelurakenteen rahoittamiseen, vaikka ehkä käyttääkin kunnan palveluja kuten päivähoitoa, kirjastoa tai koululaitosta – osaa ilmaiseksi.

Laskeskelivat että kunnat menettää n.2-3 mrd/vuodessa verotuloja. Moni kunta voisi pienentää kunnallisveroaan, joka nyt useassa kunnassa nousi .

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #14

Risto, niinhän asia on. Tätä juuri ajoin takaa. Eli on parempi että pääomaverotus on vain valtion toimi. Näin kyseiset verotulot leviävät koko maan käyttöön.
Asun Espoossa ja täällä on ihmisillä paljon pääomatuloja ja sehän olisi Espoon kaupungille oikea lottovoitto jos kunnalle tulisi verotusoikeus pääomatuloihin.

Marja-Liisa Kalkela

Nyt Terho tuhannenpaikka sinisille. Palkansaajat tulee kiittämään sinisiä .
Mikä muuten "tökki" -16 kun lisäeläkkeitä vieläkin maksetaan?

HS: Palkansaajat maksavat hyvätuloisten lisäeläkkeitä vuoteen 2060
Johtajan lisäeläke tulee yhteisestä kassasta.

Töissä käyvät suomalaiset maksavat vielä vuosikymmenten ajan toimihenkilöiden ja johtajien lisäeläkkeet, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
Eduskunta on päättänyt lakkauttaa rekisteröidyn lisäeläkkeen vuoden 2016 lopussa,
-mutta käytännössä lisäeläkkeitä maksetaan yhteisistä eläkevaroista vielä vuosikymmenten ajan, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Marja-Liisa Kalkela

JK.Näitä aloituksia alkaa tulla jossa kultaa ja mirhamia jaetaan urakalla .
Jää vain kertomatta mistä vero-alet kerätään tilalle kirstun . Etenkin kun meillä on se kestävyysvaje/verovaje. Verotulot ei riitä menoihin nytkään ja loput otetaan velkaa.
Joka vero-Ale korvataan joko ALV nostamalla tai keksitään joku uusi "Hulevesi"-/Hupi-venevero tilalle. Aina.

Marja-Liisa Kalkela

Tämä lupaus on vielä täyttämättä . Vuosi aikaa pistää "tuulemaan " ennen-19 maaliskuussa alkavaa vaalilomaa .

25.2.2011
KL
Perussuomalaiset haluaa lopettaa ruotsinkielisten ja muiden varakkaiden säätiöiden verovapauden.
-Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan suursäätiöt ovat nyt vapaamatkustajia, jotka eivät maksa pääomatuloistaan minkäänlaisia veroja, vaikka ne tienaavat valtavia pääomatuloja.

- Fyrken finns, Soini tiivisti esitellessään perjantaina perussuomalaisten eduskuntavaalitavoitteita Helsingissä.
Perussuomalaisten mukaan pääomatuloverotus vuotaa nyt kuin seula, koska varakkaat suvut osaavat perustaa säätiön tai yhdistyksen suojelemaan "sukupääomaa". Suuret, vakaat pääomatulot nostetaan sitten verotta.

Puolueen mukaan nyt ei edes tiedetä, paljonko Suomen pääomatuloista jää nyt verottamatta. Todella suuret säätiöt ovat yhdistyksiä, joiden ei tarvitse toimittaa tulotietojaan minnekään.

Markku Nieminen

Niinpä! Perussuomalaisilla oli hyviä esityksiä hallitusohjelmassa, mutta miksi ne piti unohtaa ja sivuuttaa? Vasta nyt Siniset alkavat niitä vaatia kun tietävät, että mitään ei ole enää tehtävissä! Hallituksen alkutaipaleella ne olisi pitänyt toteuttaa, tai ainakin vaatia, että PS lähtee hallituksesta, jos ne eivät etene eikä niitä ei oteta edes käsittelyyn.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Suomalaisten varallisuutta on kasvatettava tuntuvasti.

Sitähän hallitus on tehnytkin.Mutta vain eräiden kohdalla. Muilta on leikattu sitäkin enemmän ja leipäjono on pidentynyt.

Enää sinisiltä puuttuu eläkeläiset . Työttömät käytiin jo läpi ansiosidonnaisella.

Kannattaa luvata eläkeläisille enemmän kuin Kepun Hyssälä lupasi -03
300e/kk lisää eläkeläisille.
Tuli vasta -06 kokonaista 6e indeksikorotus. Johonkin hävisi 294 e lupauksesta.
Siniset voisi pistää nyt 400e eläkeläisille lisää ja perua indeksikorotukset .