Keskiviikko 12.12.2018

TVO saamassa jättikorvauksen Olkiluoto 3:n viivästymisestä: ”Kattava sovintosopimus on tervetullut”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.3.2018 19:39
  • Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakennushanke alkoi vuonna 2005 ja sähköntuotannon piti alun perin alkaa vuonna 2009.
|

Teollisuuden Voima (TVO) vahvisti sunnuntai-iltana allekirjoittaneensa Olkiluoto 3 (OL3 EPR) -projektin loppuunsaattamiseen ja projektin kiistoihin liittyvän sovintosopimuksen OL3 EPR -laitostoimittajakonsortioon kuuluvien yhtiöiden eliAreva NP:n, Areva GmbH:n ja Siemens AG:n, sekä Ranskan valtion sataprosenttisesti omistaman Areva-yhtiöiden emoyhtiö Areva SA:n, kanssa.

​TVO korostaa, että sopimuksen voimaantulo edellyttää tiettyjen, näillä näkymin maaliskuun 2018 aikana varmistuvien ehtojen täyttymistä, ja siksi varmuutta sovintosopimuksen voimaantulosta ei ole.

Sopimuksen mukaan TVO saa projektin viivästymisestä 450 miljoonan euron korvauksen, joka maksetaan kahdessa erässä.

Lisäksi laitostoimittajakonsortioon kuuluvat yhtiöt sitoutuvat siihen, että OL3 EPR -hankkeen loppuunsaattamiseen tarkoitetut varat ovat riittävät ja ne kattavat myös kaikki asianmukaiset takuukaudet. Tätä varten perustetaan Areva-yhtiöiden rahoittama rahastomekanismi turvaamaan OL3 EPR -projektin loppuunsaattamisesta aiheutuvien kustannusten kattamisen.

Laitostoimittajakonsortioon kuuluvat yhtiöt ovat lisäksi oikeutettuja saamaan TVO:lta enimmillään 150 miljoonan euron suuruisen kannustinmaksun projektin aikataulunmukaisesta valmistumisesta. Mikäli laitostoimittajakonsortioon kuuluvat yhtiöt eivät saisi OL3 EPR -projektia valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä, ne maksavat valmistumisen ajankohdasta riippuvan, enimmillään 400 miljoonan euron lisäkorvauksen TVO:lle.

Sopimuksessa vahvistetaan lisäksi laitostoimittajan uusin aikataulu, jonka mukaan laitosyksikön säännöllinen sähköntuotanto alkaa toukokuussa 2019.

–Kattava sovintosopimus on TVO:lle tervetullut. Se varmistaa, että OL3 EPR -projektilla on jatkossakin tarvittavat taloudelliset, tekniset ja henkilöresurssit laitoksen valmistumista ja onnistunutta käynnistämistä varten, ja se myös ratkaisee muut avoinna olleet asiat. Nyt odotamme hyvää yhteistyötä kumppaneittemme kanssa sopimuksen täytäntöönpanossa. Tärkeää on, että saamme täsmällisesti valmiiksi jäljellä olevat keskeiset projektivaiheet, jotka johtavat säännöllisen sähköntuotannon käynnistämiseen, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua kommentoi tiedotteessa.

Laitostoimittajan viimeisimmän projektiaikataulun, TVO:n tämänhetkisen kustannusarvion ja sovintosopimuksen vaikutusten perusteella TVO arvioi, että sen kokonaisinvestointi OL3 EPR -projektiin tulee olemaan noin 5,5 miljardia euroa.

TVO saa sovintoon liittyvän korvauksen ensimmäisen maksuerän, 328 miljoonaa euroa, sovintosopimuksen tullessa voimaan maaliskuussa 2018. Toinen, 122 miljoonan euron, erä maksetaan OL3 EPR -projektin valmistuessa tai viimeistään 31.12.2019. TVO tekee 150 miljoonan euron varauksen maksimimääräisestä kannustinmaksusta, joka maksetaan laitostoimittajakonsortioon kuuluville yhtiöille OL3 EPR -projektin valmistuessa aikataulussa.

Sovintoon liittyvän korvauksen mukaiset erät TVO:lle, TVO:n maksettavaksi tuleva kannustinmaksu, ja mahdollisesta projektin lisäviiveestä TVO:lle maksettava lisäkorvaus huomioidaan OL3 EPR -projektin kokonaiskustannusarviossa.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakennushanke alkoi vuonna 2005 ja sähköntuotannon piti alun perin alkaa vuonna 2009.

Ranskalaislehti Le Monde uutisoi sopimuksesta jo lauantai-iltana. TVO ei kuitenkaan silloin vahvistanut tietoja.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koponen

..onkohan ydinvoimala turvallinen? 10 vuoden myöhästyminen viittaa siihen, että uudentyyppinen voimala on ollut mysteeri kaikille. Kuten oli Talvivaaran uskomattoman hieno liuotus menetelmäkin. Miksi suomalainen politiikko voi hehkuttaaaa turvallisuutta, kun on ollut näin paljon vaikeuksia?
Kuinka kannattavaa on sähkö tuosta laitoksesta jonka hinta on ollut 3-4 kertaa aiottua suurempi? ja 10 vuotta myöhässä? olisi rakennettu 10 hiilivoimalaa, kaasuvoimalaa. Pyritty poistamaan päästöjä. Onhan hiilivoimallekkin kaikenmaailman päästöjen talteenottamista jne. Ydinvoiman riskit ovat kaikkea hiilisaastetta suuremmat ja jäte on vielä lasku satoja vuosia. Tuulivoimaa ei saada tuulisille paikiolle, koska rkp vastustaa niiden tuloa rannikoille.kesämökkipaikat häiriintyvät..

Jukka Lehti

Tuuli ja aurinkosähköihin Suomella ei yksinkertaisesti varaa, nyt rakennetut ja rakennettavat vain veronmaksajien tukien varassa, ja tuulimyllyille ja auringo sähkölle tarvitaan varasähkö, ja jakavat sähkölaitokset muuttavat tariffejaan tehotariffeiksi jolloin veronmaksajille tulee vielä lisää kustannuksia. Ikävä kyllä ydinvoima Suomen tapauksessa on ainoa vaihtoehto (ja Venäläiset sen rakentajina).

Eero Pekonen

Kyllä nyt toimittaja Katja vetää sikeitä keskellä päivää! Olkiluodon hinta nousi kolmesta yhdeksään MILJARDIIN ja korvausta tuli 300 miljoonaa. TVO otti siten omalle kontolleen 5,7 MILJARDIA! Ja tämän jälkeen toimittaja otsikoi, että TVO on saamassa jättikorvauksen... Voi pyhä sylvi!

Mikko Toivonen

Tappio on hypoteettinen, sillä sitä tuotantoa, mistä tuo menetetty voitto on laskettu ei ole koskaan tapahtunut eikä voida siis varmuudella sanoa että olisi kokonaisuudessaan edes ajoissa toimitetulla laitoksella valmistunut.
Se mikä on kohtuullista on korvata tällä välin tehdyn rahoituksen kustannus, koska sillä ei ole tuottoa kyetty tekemään.
Ilmeisesti myös TVO ja Areva ovat ajatelleet enemmän näin

Seppo Viljakainen

Jukka, en ole ihan varma mitä tarkoitat, mutta jos on kysymys , kuka maksaa kustannusten nousun 3,5 miljardista 9:ään miljardiin, niin vastaus on yksiselitteinen ja kiistaton : tietenkin Areva/Siemens .

TVO:lla on Avaimet-käteen-urakkasopimus :

Liitän tähän blogikirjoitukseni kommenttini :

"Kuinkahan monta kertaa olen TV-uutisissa tai ajankohtaisohjelmissa viime vuosina saanut kuulla , miten " OL3:n hinta on noussut viiteen...kuuteen...seitsemään ja kai lopulta yhdeksään miljardiin euroon".

Jostain syystä aina on jäänyt näistä uutisoinneista sellainen maku, että " hinta on TVO:lle noussut", ja tästähän viherhiukkaset ovat aina innostuneet riekkumaan ...

Jokaiselle urakointimaailmasssa muutamankin vuoden viettäneelle " avaimet käteen urakointi" on yksiselitteinen termi ja sitä kautta tilaaja on aina ´saletissa´, jollei jotain järkyttävän poikkeuksellista munausta ole tilatessaan tehnyt .

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan TVO:lla ei olisi luurankoja kaapissaan, joten voimme levollisin mielin odotella lopullista päätöstä."

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246196-tvo-voittamassa-...

Jukka Lehti

Kohta 40v urakointi maailmassa olleena voin sanoa että avaimet käteen toimituksessakin voi myös tilaajalle tulla lisäkustannuksia monista erisyistä. Yksi taho on aivan varma joka rikastuu, lakimiehet. Areva /edf järjestelyssä, siirtämällä areva ydinvoimaloinden ylläpito Edf:lle, siinä ehkä jopa valmistauduttiin ajaan tarvittaessa Areva ydinvoima sektori konkurssiin. Lisäksi ydinvoimalan kustannuksen muodostuu monesta eri toimituksesta joista osa on sitä avaimet käteen toimitusta ja osa tilaaja erillishankintoja.

Jaakko Arra

''Laitostoimittajakonsortioon kuuluvat yhtiöt ovat lisäksi oikeutettuja saamaan TVO:lta enimmillään 150 miljoonan euron suuruisen kannustinmaksun projektin aikataulunmukaisesta valmistumisesta.''

Ei siis hemmetti mitä tää nyt on, eikö se kannustin pitäis olla ettei tule enempää sanktioita ja nykyiset korvauksetkin vähintään viisinkertaiset?