Torstai 17.1.2019

Suomelle kaksi varoitusta kasvun taittumisesta: ”Raju hidastuminen tammikuussa on hämmentävän suuri”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.3.2018 09:43
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Tiedot tammikuun talouskasvusta huolestuttavat asiantuntijoita.
|

Sekä Danske Bank että luottoluokittaja Standard & Poor’s ennakoivat Suomen talouskasvun hidastuvan tänä vuonna.

Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemien ennakkotietojen mukaan BKT kasvoi viime vuonna 2,7 prosenttia. Tämän vuoden tammikuussa kausitasoitettu BKT pysyi paikallaan joulukuun tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli vain 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin, eli kasvu hidastui merkittävästi viime vuoden liki 3 prosentin keskimääräisestä noususta.

– Kokonaistuotannon kasvun raju hidastuminen tammikuussa on hämmentävän suuri. Teollisuuden ja kaupan tilastot antoivat syyn odottaa selvästi parempaa. Lukemaa voidaan toki tarkentaa myöhemmin, mutta Suomen talouden kasvu näyttäisi olevan hidastumassa, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi.

Standard & Poor's ennustaa talouskasvun hidastuvan tänä vuonna 2,5 prosenttiin ja ensi vuonna 1,6 prosenttiin.

–Suomen pääasialliset haasteet ovat näkemyksemme mukaan edelleen rakenteellisia. Työmarkkinoiden joustamattomyys on johtanut suhteelliseen korkeaan pitkäaikaistyöttömyyteen. Huolimatta kovasta talouskasvusta vuonna 2017 Suomen työttömyysaste oli 8,6 prosenttia, eli prosenttiyksikön korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin, luottoluokittaja toteaa lauantaina julkaisemassaan katsauksessa.

Standard & Poor's ei usko Juha Sipilän (kesk.) hallituksen saavuttavan tavoitettaan 72 prosentin työllisyysasteesta.

–Suomen ikärakenteen vuoksi tavoitteen saavuttaminen olisi tärkeää kasvuedellytysten säilyttämiseksi.

Suomessa ekonomistit arvioivat helmikuussa, että hallitus saattaa hyvinkin päästä 72 prosentin tavoitteeseensa.

Lue lisää: Aktiivimalli näkyy jo tilastoissa? Ekonomisti: ”Hallitus voisi nostaa työllisyystavoitteen riman korkeammalle”

Standard & Poor's toteaa samalla, ettei usko hallituksen pystyvän enää saamaan läpi uudistuksia työmarkkinoilla, koska puolueet alkavat valmistautua ensi vuoden eduskuntavaaleihin.

Standard & Poor's toisti lauantaina Suomen ”AA+/A-1+” –luottoluokituksen ja vakaat luokitusnäkymät.

Pasi Kuoppamäki huomauttaa, että kuluttajan kannalta kuluva vuosi näyttää edelleen lupaavalta.

–Työllisyys ja palkat nousevat, korot pysyvät alhaalla ja verotus on melko neutraalia. Teollisuuden ja kuluttajien luottamusmittarit antavat myös hyvän syyn odottaa talouskasvun pysyvän melko vauhdikkaana myös 2018. Viime vuonna nähty paine korottaa suhdanne-ennusteita on kuitenkin vähentynyt merkittävästi, hän toteaa.

Suomen kasvun hidastumisesta varoitti helmikuussa toinen suuri kansainvälinen luottoluokittaja Fitch, joka odottaa Suomen talouskasvun hidastuvan tänä vuonna 2,4 prosenttiin ja ensi vuonna 2,00 prosenttiin.

Lue myös:

Nyt se tapahtuu: Suomi ottaa kiinni Saksan ja koko euroalueen – kuva

Tilastokeskus: Suomen vientilukujen takana lymyää yllätys – ”Asiat loksahtavat nyt paikalleen, palveluviennistä tuli merkittävä osa vientiä”

Uusi varoitus suomalaisten ikääntymisestä: ”Odotamme kasvun hidastuvan”

Luottoluokittaja listasi Suomen riskit: ”Rajoittaa kasvumahdollisuuksia”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Suomen talouden tilan voi päätellä lakkojen ja lakkovaroitusten määrästä. Viimeajat ovat vaikuttaneet melko normaaleilta taantuman hiljaisemman jakson jälkeen.
Jos maan talouteen iskisi todellinen korkeasuhdanne, seuraisi siitä yleislakko.

Markku Koivisto

Niin se vaan on, että jos palkat ja muut tuotantoon liittyvät kustannukset nousevat edes samassa suhteessa kilpailijoihin nähden, pysymme nykyisenlaisessa tilanteessa, eli työttömyys ennallaan ja velanotto myös. Lakkoilu vain pahentaa olevia oloja. Eivät ne ulkomaan pellet jatkossakaan silloin maksa meidän tuotoksistamme yhtään enempää, kuin muualta haluamansa saavat.