Torstai 13.12.2018

Talouselämä: Suomalaiset salkunhoitajat hämmästyivät – pörssin ennennäkemättömissä käyrissä ”ei mitään järkeä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2018 08:01
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Aihekuvitus.
|

Kotimaisissa osakkeissa on viimeisen vuoden aikana havaittu ennennäkemättömiä kurssiralleja, Talouselämä kertoo. Nousut eivät selity perinteisillä tekijöillä.

Ainakin Orionin, Nesteen, Finnairin ja UPM-Kymmenen osakekurssit ovat vuoden sisällä nousseet ensin rakettimai­sesti ja sitten parissa tapauksessa romahtaneet.

– Olen piirtänyt kurssikäyriä 17 ­vuoden ajan. Koskaan aiemmin en ole joutunut nostamaan asteikkojen ylärajaa näin usein. Vuodenvaihteessa aloin miettiä, mitä kummallisten käyrien taustalla on. Nousurallit eivät nimittäin selity yhtiöiden tuloskehityksellä, EQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo sanoo Talouselämälle.

 – Kaikki tapaamani sijoittajat ovat Orionista sitä mieltä, että sen kurssiliikkeissä ei ole ollut mitään järkeä. Näin isot liikkeet irrottavat osakkeen arvostuksen fundamenteista, eli liikevaihdon ja -voiton odotetusta kehityksestä, vahvistaa OP:n strategi Antti Saari.

Saari selittää ilmiötä faktorirahastojen osakeostoilla. Ne hakevat sijoituskohteita tiettyjen kriteerien valossa.

Ilmiön osasyy lienee robottisijoittajat. Angervuon mukaan entistä suuremman osuuden Helsingin pörssin osakekaupasta ovat kahmineet yhdysvaltalaiset hft- eli high frequency trading -välittäjät kuten Hudson River, XTX Markets ja Susquehanna. Niistä suurin, Hudson River, on algoritmivälittäjä, jonka ohjelmoimien bottien käskyjä tottelee jo viisi prosenttia USA:n osakemarkkinoista.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Kun perinteinen logiikka ei enää selitä ajan ilmiöitä on syytä vetäytyä, tai linnoittautua mahdollisimman vahvoihin puolustusasemiin. Tuollainen "irrational exuberance" ei koskaan ole lupaillut hyvää. Samankaltaista päätöntä säntäilyä, hysteriaa ilmenee politiikassakin, eli lopunajan tunnelmia suunnalla jos toisella.

Tämä homma lähtee lapasesta... mutta koska, miten, ja kuinka pahasti, on vaikea povailla. Nyt vaikuttaa, jotta kestämätön ajattelu ja toiminta puhdistuisi järjestelmästä, että kriisi on paha ja että monille käy taas kerran huonosti. Voisi siis katsoa, että turvaverkot ovat kunnossa, ja ettei enää ehdoin tahdoin lisättäisi epävakautta huonosti kypsytellyillä ratkaisuilla.