Keskiviikko 20.2.2019

ETLA: Suomen talous tasapainoon jo tänä vuonna? – ”Huolta aiheuttaa Trump”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2018 10:59
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan arvion mukaan Suomen julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus pääsee hyvin lähelle työllisyystavoitettaan.

Myös Pellervon taloustutkimus PTT ennusti viime viikolla, että julkinen talous pääsee tasapainoon ensi vuonna.

Etlan tänään julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia.

Hyvän talouskehityksen keskeinen syy on maailmantalouden vahva veto, jonka hyödyntämistä tukee kohentunut kilpailukyky.

LUE MYÖS:

Nyt se tapahtuu: Suomi ottaa kiinni Saksan ja koko euroalueen – kuva

Viennin määrä kasvaa tänä vuonna neljä prosenttia. Kasvu hidastuu runsaaseen 3,5 prosenttiin vuonna 2019 ja 2,5 prosenttiin vuonna 2020.

Ansiotason nousu ja työllisyyden koheneminen tukevat kotitalouksien ostovoimaa ja yksityinen kulutus kasvaa tänä vuonna pari prosenttia. Vuosina 2019–2020 inflaation nopeutuminen hidastaa kulutuksen kasvun noin 1,7 prosenttiin.

Investointien kasvu hidastuu monien suurten hankkeiden valmistuttua kolmeen prosenttiin vuonna 2018. Vuonna 2019 kasvu nopeutuu jälleen noin 4,5 prosenttiin.

Työttömyysaste laskee tänä vuonna 8,1 prosenttiin, ensi vuonna 7,7 prosenttiin ja 7,4 prosenttiin vuonna 2020. Vuonna 2022 päästään jo 6,9 prosenttiin edellyttäen, että työn kysyntä ja tarjonta saadaan paremmin kohtaamaan toisensa.

Julkinen talous on suunnilleen tasapainossa vuonna 2019, ehkä jo vuonna 2018.

Etla ennustaa, että työllisyys lisääntyy noin 100 000 henkilöllä vuodesta 2015 vuoteen 2019. Työllisyysaste nousee näin 71,6 prosenttiin. Hallituksen tavoite 110 000 uudesta työpaikasta ja 72 prosentin työllisyysasteesta on siis lähellä toteutumista.

Etlan ennuste lähtee siitä, että maailmantalouden kasvu jatkuu ripeänä ainakin vuoden. Riski ennustettua huonommasta kehityksestä on kuitenkin yhä olemassa, muistuttaa Etlan suhdanteista vastaava tutkimusjohtaja Markku Kotilainen.

–Rahapolitiikka on kiristymässä Yhdysvalloissa ja pian myös euroalueella. Tämä synnyttää potentiaalisen riskin rahamarkkinoille ja sitä kautta myös reaalitalouteen, Kotilainen toteaa.

–Huolta aiheuttavat yhä presidentti Donald Trumpin protektionistiset linjaukset. Viime aikoina jopa kauppasodan uhka on alkanut näyttää todelliselta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauri Gardin

No niin, "etelänmedia". Miten nyt suu pannaan. Pari vuotta sitten ilkuitte Sipilän hallituksen tavoitteista: " ei onnistu, mielikuvituksen tuotetta, asiantuntijat yksimielisiä ettei ole mahdollista..." Sipilä, Orpo ja Soini näyttävät oikeat kykynsä ja laittavat Suomea kuntoon Kataisen, Stubbin,Rinteen,Arhinmäen ja Niinistön surkean työn jäljiltä. Ja nyt Katainen pyrkinee jopa Euroopan johtoon.Ei missään nimessä. Kyllä Eurooppakin pitää saada kuntoon. Katainen on osaamisensa näyttänyt. Sitä ei ole.