Keskiviikko 26.6.2019

Ministeri kiemurteli Fortum-löylytyksessä – ”Hävytöntä, valtion omistama yhtiö pimittää verotuloja”

Luotu: 
23.3.2018 10:21
Päivitetty: 
23.3.2018 10:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) joutui eduskunnassa kovaan ryöpytykseen. Arkistokuva.
|

Faktakulma

Fortumin suurimmat omistajat

1. Valtioneuvoston kanslia 50,76%

2. Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 0,8%

3. Kela 0,79%

4. Kurikan kaupunki 0,7%

5. Valtion eläkerahasto 0,52%

6. Työeläkevakuutusyhtiö Elo 0,51%

7. Työeläkevakuutusyhtiö Varma 0,32%

8. KEVA 0,29%

9. Sr Nordea Pro Suomi 0,24%

10. Schweizerische Nationalbank 0,22%

Oppositio läksytti elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) eduskunnassa valtion enemmistöomistaman Fortumin verosuunnittelusta. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Lintilä joutui kiemurtelemaan ja toisteli, että kyseessä on yleinen käytäntö.

Ministeri kiisti aggressiivisen verosuunnittelun.

Asian nosti torstain kyselytunnilla esille vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, joka viittasi Iltalehden tuoreeseen uutiseen, jonka mukaan energiayhtiö Fortumin tulos Suomessa on romahtanut, kun verrataan vuosia 2005 ja 2017. Fortumin verotettava tulos Irlannissa oli viime vuonna suurempi kuin Suomessa, vaikka Fortumilla ei ole Irlannissa energialiiketoimintaa. Fortum ilmoittaa silti maksavansa veronsa siihen maahan, jossa sen liiketoiminta sijaitsee ja tulos syntyy.

Ahrinmäki syytti kyselytunnilla Fortumin käyttävän aggressiivisessa verosuunnittelussaan hyväkseen EU:n veroparatiisivaltioita ja kärsijöinä ovat Suomen valtio ja kansa.

Ministeri Lintilä kiisti heti, että Irlanti olisi veroparatiisiyhtiö, koska se ei ole EU:n 17 maan mustalla listalla, johon lukeutuvat sellaiset maat kuin Arabiemiraatit, Amerikan Samoa, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Etelä-Korea, Macao, Marshallin saaret, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, St. Lucia, Samoa, Trinidad ja Tobago sekä Tunisia.

Myöskään Fortum ei näe yhtäkään EU-maata veroparatiisina. Silti Irlanti tiedetään maaksi, joka verottaa yrityksiä minimaalisen vähän ja esimerkiksi Finnwatch laskee sen veroparatiisiksi Hollannin, Belgian ja Luxemburgin ohella.

EU-komissio on todennut Irlannin, Luxemburgin, Belgian ja Hollannin myöntäneen suuryrityksille sääntöjen vastaisia veroetuuksia. EU on tarttunut veronkierron torjuntaan, jonka osalta on vireillä lakihankkeita. EU valvoo valtiontukia ja komissio on tutkinut jäsenvaltioiden veropäätöskäytäntöjä kesäkuusta 2013.

Lintilän mukaan Fortumilla on omistus‑ ja rahoitusjärjestelyjen osalta Irlannissa yksikkö, joka vastaa rahoituspuolesta.

–Se periaatteessa turvaa sitä, että tämä varsinainen liiketoiminta on turvattu tämän rahoituksen osalta. Se on täysin kansainvälinen järjestely. On hyvin mahdollista, että jos tämä yksikkö olisi ollut Suomessa, niin Fortumin maksama vero Suomeen olisi ollut pienempi kuin se on tällä hetkellä ollut. Eli kyllä Fortum maksaa veronsa Suomeen niiltä osin kuin toimintaa Suomessa on, Lintilä vastasi Arhinmäelle, joka hämmästeli, ettei hallitus näe ongelmaa siinä, että ”Irlanti esimerkiksi dumppaa yhteisöveroa saadakseen yrityksiä siirtymään sinne ja maksamaan sinne veroja”.

Arhinmäki huomautti jopa EU-komission halunneen puuttua muun muassa Irlannin, Alankomaiden, Belgian, Luxemburgin toimintaan.

–Mutta te olette sitä mieltä, että se on ihan ok, että valtion enemmistöomisteinen yritys käyttää yritysjärjestelyjä, jotta se voi välttää suomalaista yhteisöveroa ja maksaa alemmalla verokannalla Irlantiin, Arhinmäki pauhasi eduskunnassa.

–Fortumin suurin omistaja on Suomen valtio mutta toiseksi suurin omistaja on hallintarekisterit. Näillehän tämä on varsinainen gangster’s paradise. Ensin siirretään yhteisövero Irlantiin, jotta voidaan maksaa isompia osinkoja, ja sen jälkeen osingot vielä piilotetaan hallintarekistereihin.

Ensi viikolla on Fortumin yhtiökokous. Arhinmäki tiedusteli, aikooko ministeri marssia yhtiökokoukseen ”lyömään nyrkkiä pöytään ja vaatimaan, että veronkierto saa loppua”. Lintilä vastasi vakuuttaen käytännön olevan kansainvälisesti yleinen rahoituspuolella

– Fortum maksaa veronsa siihen maahan, josta tulos syntyy. Tällä perusteella siltä osalta, joka rahoitustoiminnasta tulee, Fortum maksaa Irlantiin veron, Lintilä sanoi. 

– En ole menossa yhtiökokoukseen tekemään mitään muutoksia heidän operatiiviseen järjestelyynsä, jonka he ovat tehneet. Tässä julkisuudessa on verrattu vuosia 2005, 2017. Fortum on totaalisesti eri yhtiö, jos vertaillaan vuosia 2005, 2017. Sieltä on eriytetty esimerkiksi Neste Oil erilleen, eli tämä vertailu ontuu erittäin pahasti.

Lintilän Fortumille antamaa tukea hämmästeli myös Satu Hassi (vihr.).

– Olisi kiinnostavaa tietää, suhtautuuko hallitus noin yleisesti passiivisesti siihen, että EU:n päätöksenteossa tukittaisiin näitä verokikkailuporsaanreikiä. 

Lisäksi ottaisin esille sen, että Finnwatch-järjestö arvioi pari vuotta sitten, että Suomi menetti kaivosyhtiöiden aggressiivisen verosuunnittelun vuoksi vähintään 49 miljoonan euron verotulot vuosina 2011—2014. Aikooko elinkeinoministeri puuttua tähän?

Lintilä korosti vastauksessaan, että Fortumilla on erilliset rahoitusyhtiöt liiketoiminnallisista syistä, ei verotuksellisista syistä ja vakuutteli moneen kertaan, että käytäntö on erittäin yleinen. Hänen mukaansa kyse on siitä, että emoyhtiö suojataan riskeiltä.

Tässä vaiheessa hämmästelijöiden joukkoon liittyi myös Timo Harakka (sd.).

– On hävytöntä, että valtion omistama yhtiö pimittää valtion verotuloja. Vielä ihmeellisempää on, että ministeri Mika Lintilä puolustelee Fortumin verojärjestelyjä. Jos hallitus haluaa olla vähääkään uskottava aggressiivisen verosuunnittelun suitsimisessa, se ei voi sallia, että Fortum ohjaa huomattavat voitot Irlantiin ja Belgiaan, jossa sillä on kokonaista viisi työntekijää. Mitä liiketoimintaa tämä tällainen on olevinaan? Harakka kyseli.

Harakka muistutti, että Fortumin aggressiivinen verosuunnittelu on vienyt Suomen valtion verotuloja 100 miljoonaa euroa joka vuosi. Lisäksi Ruotsissa Fortumille määrättiin 150 miljoonan euron sakot. Harakka kysyi, onko ”todella niin, että Fortumin vahingonteko ja verojen välttely saa jatkua vuodesta toiseen”.

–Kuten sanoin, kyse on täysin liiketoiminnallisesta syystä, ei aggressiivisesta verotuksellisesta syystä. Lähtökohta on se, että tämä rahoituksellinen toiminta tehdään nimenomaan Fortumin emoyhtiön riskien vähentämiseksi. Ja kuten olen toistanut täällä useamman kerran, tämä on erittäin yleinen kansainvälinen käytäntö suurissa yhtiöissä.

Faktakulma

Fortumin suurimmat omistajat

1. Valtioneuvoston kanslia 50,76%

2. Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 0,8%

3. Kela 0,79%

4. Kurikan kaupunki 0,7%

5. Valtion eläkerahasto 0,52%

6. Työeläkevakuutusyhtiö Elo 0,51%

7. Työeläkevakuutusyhtiö Varma 0,32%

8. KEVA 0,29%

9. Sr Nordea Pro Suomi 0,24%

10. Schweizerische Nationalbank 0,22%

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Ministeri voi kiemurella, mutta täytyy nostaa tuolta Usarin linkittämästä blogista yksi asia esiin (joka muka unohdettiin kun valtion yhtiöitä pörssitettiin jne.):

"Yhtiön hallitukselle vastuussa oleva johto on velvollinen maksimoimaan yhtiön tuloksen, se on sen rooli. Jos verosuunnittelulla voi säästää satoja miljoonia yhtiön kassasta, niin sen tekemättä jättäminen olisi huonoa johtamista. Talousjohtaja todennäköisesti saisi kenkää."

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252721-aprillipaiva-fortum-ei-valt...

Eli huono on mennä opastelemaan yrityksiä olemaan kiertelemättä veroja tavalla tai toisella. Muistaa pitää vielä EU-johtaja Junckerin työ veronkierron parissa sitä tukien.

Marko Lilja

Missä EU siellä korruptio. Harri on täysin oikeassa. Tässä pitäisi osoittaa sormella EU:ta joka sallii omalla alueellaan rakenteellisen veronkierron.

Juncker estää omilla toimillaan kaikki yritykset tutkia, harmonisoida ja selkeyttää verotuksellisia rakenteita EU:n sisällä.

Suurin häviäjä olisi hänen oma maansa Luxemburg joka hyötyy valtavasti EU:n verotuksen epäharmoniasta.

Kuka hänet on tuohon virkaan valinnut? EU:n "demokraatiset tahot"?

On aivan sama mitä täällä räkytetään veroista kun isot pojat eivät halua järjestelmään muutoksia.

https://yle.fi/uutiset/3-9383571

Ilkka Ali-Melkkilä

Minkä vuoksi hallitus on niin kovasti hakemassa muutosta espanjassa sekä portugalissa asuvien eläkeläisten verotukseen joka on marginaalisen pieni rahasumma verrattuna näihin Fortumin kaltaisten verosuunnittelun tuottamaan verotulon määrään.

Harri Tapani

Heh, eikös ne maaataloustuet ole niitä juttuja joita me saadaan EU:sta, eli saadaan edes jotain maksamaamme hieman takaisin :P

Joo, maksaahan Suomi vielä lisää tukia ihan omastakin toimestaan, mutta ei kai niitä "EU tukia" pidä sinnekään jättää...

Mikko Toivonen

EU kautta tulevien maataloustukien osuudesta tuskin kukaan on ehdottanut vähennyksiä, mutta suurin osa maataloustuista tuleekin eri tavoin EU tukien päälle erilaisia kiertoteitä hyväksikäyttäen kotimaasta maksettuna. Otan luvun nyt ihan lonkalta mutta tuskin se kauaksi menee todellisesta:
Näitä suoria ja epäsuoria kotimaisia maataloustukia maksetaan noin 2.5 miljardia euroa vuodessa ja kaikki hyödyttömään ja tuottamattomaan toimintaan ja tulonsiirtoon. Ainakin sen verran sopisi vähentää ja käyttää raha vaikka edulliseen asuntotuotantoon kasvukeskuksissa ja energiatuotannon päivittämiseen metsä-ja suoluontoamme säästävämpään ja samalla ilmastoa suojelevampaan suuntaan kuten sulasuolareaktoreiden käyttöönottoon ja aluksi vaikka raskaan liikenteen konvertoimiseen maakaasulla toimivaksi suuremmalta osaltaan.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #10

"Näitä suoria ja epäsuoria kotimaisia maataloustukia "

Noin sitä sanotaan, ja tuolla tuosta on juttua ja erilaisia näkökulmiakin.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/221413-kansanedustaja-kypsyi-maataloust...

Myös tässä oli yksi näkökulma jota ei yleensä tulla ajatelleeksi.

"–Maatalouspolitiikka on yksi EU:n tärkeimmistä prioriteeteista. Vuonna 2014 maatalouspolitiikka käsitti 39 prosenttia koko EU:n budjetista. Maatalouspolitiikan saralla viedään eteenpäin ja toteutetaan monia EU:lle tärkeitä asioita, kuten ilmastotoimia..."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/214285-komissio-yrittaa-siivota-maatalo...

"edulliseen asuntotuotantoon kasvukeskuksissa"

Nykyään pyörii oikein hyvin ihan bisnesvetoisena, joskin uudet asunnot tuppaavat olemaan minkokoa jonne ei välttämättä edes mahdu nykyisin myytävät kalustotkaan kaikkalle. halvan asumisen aika meni oikeastan ohi jo silloin kun vuokrasääntely purettiin ja vuorat alkoivat kohta vauhdilla.

"Asuntojen koko kutistuu ja hinnat nousevat Tampereella kovaa vauhtia – ilmiö sai paikalliset ärsyyntymään: "Mitättömän pieniä koppeja"

https://www.aamulehti.fi/uutiset/asuntojen-koko-kutistuu-ja-hinnat-nouse...

Kari Kallio

Eikä tarttis edes varsinaisiin maataloustukiin vielä koskea, kun pelkästään jussien eläkkeitä maksetaan valtion kassasta yli 1 miljardin verran! Sellainenhan on täysin kohtuutonta maan muita kansalaisia kohtaan! Julmaa peliä. Sillä rahalla voisimme korvata ja poistaa esim perintöveron kokonaan ja maailma muuttuisi paremmaksi!

Juha Salmi
Vastaus kommenttiin #11

Niin se maailma muuttuu paremmaksi kun viedään ihmisiltä heidän tonnin eläkkeensä. Tässä tuli sitten samalla leikattua myös takuueläke pois, mutta onneksi maailma muuttuu tuota myöten paremmaksi.

Jossain voi joku miettiä miksi hitossa tuli maksaneeksi eläkemaksuja melaan kun sieltä saama eläke on samaa tasoa kuin valtion takuueläke.

Harmi ettei Ihalaisen esittämä vaatimus maajussien eläkkeiden saamisesta samalle tasolle kuin muiden ei ikinä saanut kannatusta, tosin hän lopetti aika nopeaan tuon vaatimuksen esittämisen. Syytä tuohon voi joakien toki miettiä.

Risto Salonen

Minä voisin kyseenalaistaa Fortumin toimet osakkeenomistajana, jos johto ei menettelisi, kuten tekee. Valtio omistaa Fortumista 50.8%, muut 49.2%. Johdon pitää asettaa kaikki osakkeenomistajat samalle viivalle.
Kyllä Arhinmäen pitää tämä tietää. Jos ei tiedä, ei edelleenkään ole tehtäviensä tasolla, kuten ei ollut ministerinä toimiessaankaan.

Harri Tapani

Heh, Sipilähän sanoi että:

"Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ottanut tiukasti kantaa verojen kiertämiseen.

– Kaiken kaikkiaan verojen kiertämiseksi tehtävät järjestelyt, siitä voisin sanoa että itsekkyys Suomessa ylittää jo sairauden asteen, sanoi Sipilä toimittajille eduskunnassa."

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252721-aprillipaiva-fortum-ei-valt...

Ja tottahan me Sipilää uskomme :P

Jari Kaisla

Porvari ei näe mitään väärää siinä, että itse kiertää veroja kaikin mahdollisin tavoin mutta on ensimmäisenä vaatimassa rangaistuksia mikäli tavallinen kansalainen jättää euronkin maksamatta.

Näiden suhmuroijien vuoksi, puuttuvia verotuloja joudutaan keräämään enemmän kansalaisilta.

Jari Kaisla

Lintilä ilmeisesti kokee, että on ihan ok "kiertää veroja" jos sellaiselle on jätetty porsaanreikä. Hän perustelee varmaan itselleen tätä toimintaa "aggressiivisena verosuunnitteluna". Jos asiaa kuitenkin pohditaan ihan realismin kautta niin kyseessähän on aivan selkeä veronkierto eikä se muutu muuksi vaikka lakimiehet sille keksisivät hienommalta kuulostavia synonyymejä.

Marja-Liisa Penttinen

Tuokin hupiukko heitti 40miljoonaa Afrikkaan ensitöiseen, kun sai ministerin pestin! Seuraaja kokomusta Virolainen 10miljoonaa,onpa suomella millä mällätä,kepu pettää aina=on faktaa! Tuo kokomustan Orpo on saatanan lähettiläs suomelle,katsokaa/kuunnelkaa!

Harri Tapani

Niin, joo, tai miten lienee, tämä artikkeli on jo hiukka vanha mutta...

"Verokilpailu
Kilpailua kohti pohjaa "

http://maailmantalous.net/fi/abc/verokilpailu

"Tuomio haitalliselle verokilpailulle

Taistelu haitallista verokilpailua ja verojen välttelyä vastaan on kaikkien etu." (tosin tuo taitaa olla osaltaan jo pientä kauppasotaa).

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tuomio-haitalliselle-verokilpailulle/...

"Verokilpailu kaventaa valtioiden liikkumavaraa oman talouspolitiikkansa määrittelyssä. Toisaalta markkinavoimien paine on tarjonnut tekosyyn hallituksille hyvinvointipalveluiden purkamiseen ja verotaakan siirtämiseen palkansaajien kontolle. Ulkomaisille pääomille suotuisa talouspolitiikka on usein vastakkaista kansallisesti oikeudenmukaisemmalle politiikalle..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/329191#comment-329191